Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините

СДС искат да знаят дали БЕХ и НЕК не получават заповеди от другаде
Обновена: 12 апр 2011 19:54 | 12 апр 2011 19:51,
151
Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините
Снимка: БТА

Ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК още тази седмица да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС, настояват от СДС.

Идеята била оправдана заради подписаните документи от директора на НЕК Красимир Първанов "през главата" на ресорния министър Трайчо Трайков.

Лидерът на сините Мартин Димитров настоя да се проверят тези, които преговарят сега с руската страна, дали някога не са работили за бившия Съветски съюз и дали не получават „заповеди от другаде“.

Сините настояват още и за партньорска проверка на проекта "Белене" за сеизмични рискове и икономическа ефективност.

„Не може само руската страна, която ще строи централата, да проверява нейната безопасност. Защото в един момент, когато са готови новите европейски изисквания за безопасност, може да се окаже, че АЕЦ "Белене" не може да бъде пусната в експлоатация“, предупреди Мартин Димитров.

От партията са сметнали, че с парите, които ще бъдат вложени за строежа й – около 10 млрд. евро, биха могли да бъдат санирани всички жилища в страната и така да паднат сметките за ток.

„По-добре България да отиде на съд, да води дела, които има риск да загуби, и да плати неустойки, отколкото да се изгражда "Белене", категоричен е Мартин Димитров.

Без втората атомна централа по сценария на НЕК през 2020 г. се очаква излишъкът от електроенергия в България да бъде около 5 млрд. киловатчаса, посочи Георги Касчиев, д-р на науките по ядрена физика и безопасност, който живее и работи във Виена.

По данните на икономическото ведомство пък токът за износ, с който ще разполагаме, ще е още повече, а някои експерти дори смятали, че страната ни ще има излишък на електроенергия около 12 мрд. киловатчаса.

„Така че дефинитивно този проект не е нужен за задоволяване на потребностите на България", каза Касчиев и допълни, че дори и да бъде построен "Белене", излишъкът електроенергия от него няма да намери пазар, защото в момента няма никъде дефицит на електроенергия.

Според експерта единственият вариант да се окаже "Белене" необходим е, ако бъдат затворени 5-6 блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Виждам такъв стремеж у управляващите, отбеляза той. Касчиев подчерта, че не от руската страна, а от българската Агенция за ядрено регулиране зависи дали ще бъде удължен животът на двата блока и решението е на регулатора след сериозна обосновка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: АЕЦ БеленеСДСсините
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
5
 
! Отговори
Петров преди 13 години
Какво лошо има в това да се знае какви са хората които са призвани да защитават българските интереси в тази сделка! Защото ДС по-скоро би защитила руските интереси, а не българските. Доказали са го.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Марто, а защо не питаш за ценити от ТЕЦ-овете и защо са изкупували на по-високи цени тока им:) Нещо много скромен си в това отношение:)
85
5
 
4
 
! Отговори
Гроб за СДС–ДСБ!! преди 13 години
Гаргамел е обещал на лудото протестантче че ще го прати да се лекува в Петах Тиква,където беше и Филчев.....
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартинчо на другите избори нали знаете къде сте с Мавъра:)
83
3
 
4
 
! Отговори
анонимен1912 преди 13 години
Прави си, ВасилевПоне първите десетина години, този АЕЦ Белене ще носи печалби само на РусияКогато дойде време и България да получава по нещичко, турският пазар ще е вече изгубен 100%, те ще имат поне две
82
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Сега всички избиратели , които подкрепихме Боко , ще плащаме доживот за да може да развиваме руската ядрена енергия и бизнес!Кой разбрал разбрал, който не си е за негова сметка!
81
2
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Малтинчо, ако случайно не си разбрал, ще ти го кажа баааавно - не се пъни толкова, комисионите от тецовете са за Драгалевския мавър, не за тебе.
80
2
 
5
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Няма нужда , Мартине , и без проверка е ясно ,че преговарящите до един са от бившата ДС и настоящи руски шпиони !!!
79
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 13 години
На наш Боко дупето му е цървено, а главата му е бетонна , може да счупи четири тухли четворки с нея!Да живее чалго-мутренската демокрация!
78
0
 
1
 
! Отговори
vijdam преди 13 години
vie ot ujna bg mai mnogo iskate da ima aec belene !!! stara planina shte vi pazi ot cunami . nie jiveem po bedno ot vas no sme po dostoini choveci .
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво да ги проверяват за досиета - до един са купени от КГБ и продават вулгарно България, мръсниците.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И като ги изкарат до един ченгета, какво? Българското правителство вече продаде България - официален подкуп от 100 милиона евро до ЕйчЕсБиСи да даде зелена светлина на проекта като "икономически изгоден" (за десетина рубладжийски *** и тоя позорен министър-председател, олицетворяващ пълната ни деградация като народ и държава).
75
2
 
3
 
! Отговори
анонимен1912 преди 13 години
Да не бъдеш толкова краен САМО СДС И ДСБвенаги става не ми харесва- Но, че е реалната алтернатива е така. Жалко, че УМНИТЕ ХОРА ИЗТЕКОХА КЪМ САЩ И КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩО ЛИ НЯКОЙ УМЕН МЛАД ЧОВЕК НЕ ОТИДЕ В МОНГОЛИЯ, КИТАЙ, НИГЕРИЯ ИЛИ В БИВШИЯ С С С Р, майна
74
0
 
3
 
! Отговори
8 преди 13 години
IMA EDNA PORODA HORA KOITO NIAKOGA OPOROCHIHA KOMUNISTICHESKATA IDEA,POSLE SASIPAHA DEMOKRATICNITE PROMENI, SEGA SMUCAT KRAVTA NA NARODA.TE NE SA CHERVENI,NITO SINI,ZALTI ILI DRUGI! TOVA SA ALCNITE VLASTOLIUBCI GOTOVI ZA PARI I VLAST NA VSICKO.TE TRIABVA DA BADAT IZTREBVANI METODICNO I USARDNO. MISLIA CHE VECHE E DOSLO VREME DA ZAPOCNEM
73
1
 
2
 
! Отговори
Dimiter USA do 61 преди 13 години
Ti si komunist moeto momche!Ne viarvam na komunisti!Komunistite sa opropastiavali Bulgaria i produljavat da drapat pak da ya opropastiat!Ya mluk!!!
72
6
 
9
 
! Отговори
САМО СДС И ДСБ.... преди 13 години
...ТОВА Е РЕАЛНАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИТЕ И ЗАЩИТАТА ОТ ЯДРЕН ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА!КАКВОТО ПОИСКАТ СДС И ДСБ ---ВИНАГИ СТАВА!КОСТОВ , ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЯДРЕНА КАТАСТРОФА И ФАЛИТ!!!
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много са ми интересни някой хора! Значи точно дето реват тези против ДС се оказва,че майките им и бащите им са работили точно в ДС..значи за тате може, ама ние сега сме с ЦРУ и ще ловим аверите на тате.......ЖАЛКА ИСТОРИЯ!Начело с някой министри, да не говорим за Костов и сие, които са на хранилка от Запада
70
5
 
2
 
! Отговори
анонимен1912 преди 13 години
До 65От 1925 година в България е нямало публична екзекуция. Време е да се направи една такава, но да се обесят Цецо Пъпеша и БатБойк, бувша мутра и с IQ с отрицателен знакКостов може да бъде съден и осъден/що не/, но тези две мутри - на въжето с пряко предаване по големите ТВ канали
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aз пък искам и проверка на всички политици за принадлежност и връзки с ЦРУ, МИ-6, Мосад, Билдерберг, Сорос, масонството...
68
5
 
3
 
! Отговори
оф, ама! преди 13 години
тук вече става зборище в подкрепа на един ***, т.е. гей, както му казват по цивиованно! Някои хора като не могат да водят редовен полов живот и започват да се занимават с политика, с подкрепа на баба Мозер, на някоя раздърпана кошница, или пък колко е добър и умничек Николайчо Младенов !Оф, ами то на човек му писва от тези ***, писан ми!Ами да направами един Паметник на дядо Стефчо, ойто дълги години ощастливяваше Софийските женички. И той като пич с политика не се занимаваше, а с ***