Всички скочиха срещу "Атака"

ГЕРБ: Преминахте границата. Това не е нашият път!
Обновена: 25 май 2011 15:05 | 25 май 2011 12:02,
692
Всички скочиха срещу "Атака"
Сблъсъците пред джамията. Снимка: Reuters

Всички парламентарни сили осъдиха петъчните действия на представителите на „Атака” пред софийската джамия.

Партиите поискаха прокуратурата да проведе разследване и да изправи пред съда провокаторите, предизвикали сблъсъците.

„Премиерът да изрита Атака от властта”, призова заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Представителите на ДПС призоваха министър-председателя Бойко Борисов да се разграничи от поведението на атакистите.

„Атака" е във властта и Волен Сидеров от тази трибуна е основният фронтмен на днешното управление”. Подценяването на опасността е най-голямата провокация за етническия мир", подчерта още Местан.

Той настоя главният прокурор да проведе разследване, включително ако това значи снемане на имунитета на депутати от „Атака”. ДПС се закани, ако молбата им остане без отговор, че ще се обърне към ЕС, НАТО, ООН и ще заяви, че в България нападат, бият и палят.

„Атака провокира религиозен и етнически сблъсък”, обяви и съпредседателят на „Синята Коалиция” Иван Костов.

Това е провокация срещу сигурността на страната, в днешния толкова сложен от гледна точка на напрежението свят, подчерта Костов.

Според него на провокацията трябва да отговорят политиците и българските институции. За това сините предлагат да бъдат освободени от ръководни позиции във вътрешната комисия на парламента и тази за контрол на ДАНС всички депутати на „Атака”, които са участвали в петъчните протести.

„Хора, които посягат на сигурността на страната, не могат да представляват в тези органи”, категоричен беше Костов. Прокуратурата да изправи пред съда провокаторите, призова още той.

Според лидера на ДСБ отговорност за резултата от протеста носят кметът на София Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветан Цветанов, които не са реагирали адекватно в създалата се ситуация и не се прекратила протеста пред джамията.

На премиера и управляващите от ГЕРБ Костов зададе въпроса кой ще носи отговорност, ако допуснем друга страна да се меси във вътрешните работи на България?

Костов визираше Турция и изказване на турския премиер Ердоган по въпроса. „Кой ще носи отговорност, ако ескалират етническата и религиозната нетолерантност?”, попита още той.

„ГЕРБ не управлява в коалиционен съюз с „Атака”, отвърнаха на критиките управляващите.

Заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Анастас Анастасов обяви от трибуната, че „Синята коалиция” и „Коалиция за България” използват случая, за да поизлъскат западналия си рейтинг.

А ДПС и „Атака” се опитвали да мобилизират своите избиратели за изборите. „ГЕРБ няма да позволи да бъде ползван за параван за изборите”, коментира Анастасов.

Сделка с „Атака” не е имало, няма и няма да има”, подчерта Анастасов. „Не подкрепихме декларациите за арменския геноцид и отпадането на новините на турски език по националната телевизия”, припомни юристът от ГЕРБ.

„Колеги от „Атака”, винаги сме били благодарни за подкрепата ви. Но този път мисля, че преминахте границата. Този път не е нашият. Ако за „Атака” е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират на демократичните принципи и толерантност, ние ще продължим сами. България се нуждае от достойнство, честност и морал”, каза още заместник-председателят на парламента.

След като лидерът на „Атака” взе думата, част от депутатите на левицата демонстративно напуснаха залата. На Иван Костов Волен Сидеров отговори, че въобще не държи на мястото си в парламентарната комисия за ДАНС. Подчерта, че сините се възползват от случая, за да прокарат свои хора на позиции в парламента.

Лидерът на „Атака“ беше категоричен, че сблъсъците били провокирани от хора, които били „поставени пред джамията“.

„Имаме и видеокадри, в които ясно се вижда, че те нападат нас“, заяви Сидеров и призова прокуратурата да установи виновните за деянието.

Още по темата

„Иначе всичко друго ми намирисва на комунизъм. А да бъде забранена (партия „Атака“ – бел. ред.), тези призиви да бъдат извадени членовете на „Атака“ от комисиите. На какво законово основание, г-н Костов, г-н Местан?“, попита Сидеров, който допълни, че от турското посолство плащат на мюфтийството да води ислямистка пропаганда.

Левицата поиска от своя страна наказателна отговорност за участниците в петъчните изстъпления, както и политическа отговорност за инициаторите на този тип поведение.

„Проекцията на подобно поведение е насочена към изборите. Това поведение до голяма степен е рожба на езика на омразата и посочването на врагове, които присъстваха в езика на ГЕРБ и на министър-председателя. Отговорността трябва да търсим както при „Атака“, така и при ГЕРБ“, заяви Ангел Найденов от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


692
Още по темата: Атакаджамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
560
1
 
3
 
! Отговори
Berlin преди 12 години
Predi nqkolko dena se 4udehme da si hodim li v Balgaria s jena mi , pomislihme 4e stava kato Sarbia 4ak dnes razbiram 4e ATAKA sa izvar6ili nekav ATENTAT v Sofia
559
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kato gledam fotosa gore vse edno sme v Avganistan ili Irak , deba i boklucite mu bezraboti narkomani i skinari , 6to za papla4 e tva ATAKA
558
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(продължение от 597)Трябваше просто цивилизовано да викнат полиция и дружинката на Воленчо да ходи да спинка в ареста. Да се бият - това ги принизява към остарелия начин на мислене на Воленчо, а ние се надяваме *** да са само от едната страна...
557
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e**ha mamata na Darmajavate tea huligani ot ataka
556
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера що за плиткоумни хора се водят за носа от г-н Сидеров. Янка, Воленчо играят сходни игри, а лековерни хорица им се вързват. Просто не е истина!!!Ако бяхме преди 5 века, вероятно би ни подхождало мислене по подобен начин. Сега, на прага на нещо ново и голямо, на базата на което след 200 г. всички в Европа ще се наричат просто европейци, ще си вярват който в каквото си е харесал, е супер малоумно да се държим по подобен начин. И на мюсюлманите не им прави чест обаче...
555
7
 
5
 
! Отговори
KRAI преди 12 години
KRAI na ATAKA Balgaria ima bade6te no bez ATAKA.
554
4
 
1
 
! Отговори
BAY , BAY преди 12 години
ATAKA se osraha s toia TERORISTICHEN AKT koito izvar6iha v petak , van ot Parlamenta i Narodnoto Sabranie
553
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
erdokan imse skaral i te sase napikali ot strah hahahahahahahah kate se tika6 pokrai 6amarite be bulgarino ia si stoi na gazceeto isi pi rakiata ce 6te tane opasno
552
2
 
3
 
! Отговори
до 575 преди 12 години
и не забравяй! вечен дефицит! Кореком! разпределение след университета! режим на тока! бензин с купони! повсеместни сватби с цел "софийско жителство"!12 милиарда дълг! това беше жалкото управление на "великия държавник", селския хитрец и потомствен свинар Великия Бай ти Тошо! да си го носиш на рамо, глупчо!
551
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Еййййййййййй,я гледай тези мижитурки,Костов,Станишев,Гоце,Доган,как милеели за страната си!
550
2
 
5
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
..Бойко, не се поддавай на провокации, при евентуален сблъсък в бъдеще, ще си покаже кой се чувства истински БЪЛГАРИН и кой не. Ако атакистите си държат на думите че се видели молещи с ножове, ще ги онивинят.Не искам след години крайно мислещи мюсплмани да ми казват какво мислят да правят, ако се получи сблъсък ти и президента сте хората които ще могат да разпишазаповедите да се премахнат всички онези предводачи на размирниците, така ако някой иска да остане в България, ще е искрен.Който не вън!
549
0
 
19
 
! Отговори
Един преди 12 години
2030г. дата 02 .06.13.00часа.Новини:Току що завърши едночасовото пеене на ходжите,от 60-те джамий на Сердъклъ/по старо София/,в чест на мюсюлманите паднали във възродителния процес-1984г.Президента Лютви Местан и премиерът Демир Доган/син на Ахмед/,на вилаетната зона ***,положиха клетва за вярност пред императора на НОИ/нова отомонска империя/.Църквата "Александър Невски" е обявена за музей.Български пенсионери за 17-ти път изпращат жалба до римския папа за системен тормоз от ***.
548
0
 
6
 
! Отговори
Отцепници преди 12 години
Не съм сигурен, че ББ ще може да винаги да разчита на гласовете на т.нар.независими депутати. Ще започнат пазарлъци и накрая иска или не иска, Бойко Б. ще се принуди да намери място на колеги на тези отцепници и накрая ще се повтори историята на царя с "таралежите" от групата на Кошлуков. Просто премиерът както винаги пререди ходовете - вместо да се уточни на 4 очи с В.С., тръгна да "общува" с него чрез медиите. Та диригентите на повечето медии тъкмо това искаха... Не бих желал да повтарям една крилата фраза на Л.Пенев, но ми се струва,че сега супата ще я духа не само Атака, а и ГЕРБ. Защото на отцепници като правило не ес разчита - те вече веднаж са се продали, ще се продадат и втори, и трети, и n-ти път.
547
0
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Г-жо Фандъкова, замервания на нивото на шума при проповед от минарето на джамията са правени на няколко пъти; поинтересевуайте се за резултатите и ще се убедите,че е доста високо над нормите за допустимо ниво. Впрочем, вашите служители навярно вече са ви ги показали . Турците тогава се измъкнаха с нивото на шума при биенето на камбаните на катедр.храм Ал.Невски. Второ, разполагане на молитвинете килимчета извън двора на джамията е незаконно. Целта е да се покаже,че тя не може да побере вярващите. А присэствието на онзи създател на партия Отоман Юзеиров в деня на мелето би трябвало да ви подскаже,че провокацията е била подготвяна не от вчера. Така че не обвинявайте само партия Атака. Пантюркизмът вече върлува навсякъде. Преди няколко дни имаше побоища в Швеция, но тамошната полиция действа бързо и решително. А тамошните партии не си свалят гащите пред агите, както е в БГ.
546
3
 
17
 
! Отговори
... преди 12 години
Който може да се маха от България. Тук е Дупка, някакви миризливи турци дето на училище не са ходили ще ми пускат ревливите си молитви на високоговорители, докато българската църква прави зделки с имоти. На всичкото отгоре се оказва че властта нищо не може да направи срещу тонколоните и се появява лудия Волен и *** му. После някаф *** от ДПС плаши че щял да се оплаче че тук се бие и се пали. Тея *** турците немогат името си да напишат, единственото нещо за дето стават е тютюн...
545
8
 
10
 
! Отговори
Kiril Nikolov преди 12 години
В България са познати три вида популистко говорене: елитарното на НДСВ, говоренето за масите на ГЕРБ и национал-расисткият популизъм на "Атака". Именно този вид популизъм - на Волен Сидеров и "Атака" - е най-опасният.Най-опасен си остава популизмът на Волен Сидеров и на партия "Атака", смята Антоний Тодоров. Емоцията на Сидеров и "Атака" е националистическо-расистка, избиваща понякога в яростни прояви на ултранационализъм и най-откровена ксенофобия. Роми, евреи, турци - "Атака" е срещу всички тях, тя издига нелепия лозунг "България на българите". А това е много опасно за демокрацията в една държава, която спазва принципа за равенството на всички граждани пред закона."Атака" връща България в миналия век
544
0
 
7
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Относно лошия човешки материал - битки са се печелили най-вече когато Генера е обичал войниците си, а и те него! Не може да се иска победа като се обижат на материал!
543
2
 
2
 
! Отговори
BEZ KOMENTAR преди 12 години
da be, ti napravo se osra tuk v foruma '' visokogovoritel na vseki svetofar'' , parvo mislete i poslete pi6eteHora koito pi6at neobmislenni ne6ta tuk , samo za6toto ATAKA se osra toq pat, vaob6te da ne pi6ta
542
3
 
8
 
! Отговори
STOP NA ATAKA преди 12 години
Депутатите Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев обявиха пред журналисти, че напускат парламентарната група на "Атака".На спонтанен брифинг в парламента те се разграничиха от действията на "Атака" от последните седмици, коитопо думите им са недопустими за цивилизована страна.Тримата обясниха, че напускането на групата е дълго обмисляно решение.Валентин Николов посочи, че то е свързано с действията на партия "Атака" и нейното ръководство на Великден при храм-паметника "Александър Невски", на Атонския манастир, в Батак, разправиите с посланици на различни държави и "екшънът" пред джамията в центъра на София (сблъсъците пред джамията "Баня Башъ" на представители на "Атака" с мюсюлмани по време на петъчната им молитва)."Не емоцията, а чашата преля", обясни той. Не може в съвременна, европейска България по този начин да се постъпва, с такива хулигански прояви и да се заклеймяват всички като терористи, ислямисти, добави Николов.Той отбеляза, че тримата не са били уведомени за митинга пред джамията, но и да са знаели, нямало да присъстват.
541
1
 
2
 
! Отговори
Кириле, Кириле.. преди 12 години
Колко мъка има по тоя свят..