Парламентът каза "не" на гражданската конфискация

Депутатите отхвърлиха поправките на ГЕРБ за незаконното имущество
Обновена: 8 юли 2011 14:53 | 8 юли 2011 13:22,
365
Парламентът каза "не" на гражданската конфискация
Снимка: Булфото

След ожесточени спорове в парламента народните представители отхвърлиха промените в Закона за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност.

Той беше отхвърлен с гласовете на левицата, ДПС, "Атака", Синята коалиция и независими депутати.

Острата дискусия около промените отложи дори редовния парламентарен контрол.

Управляващите от ГЕРБ се скараха с опозицията заради текст в проектозакона, според който се въвежда гражданска конфискация.

Така комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, има право да отнема активи при наказателно производство без влязла в сила присъда. Условието е да е установена разлика между доходите и имотното състояние около 150 000 лв.

От БСП заплашиха, че ако бъде приет проектозаконът на първо четене, ще сезират Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека, защото управляващите действат като инквизитори срещу всеки гражданин в страната.

„Този закон не е насочен срещу тежката организирана престъпност, този закон ще громи българските гражданин. Под ударите на този закон може да попадне абсолютно всеки български гражданин, всеки чуждестранен гражданин, всеки, който в последните 15 години е имал неблагоразумието да придобие някакво имущество в България“, скочи червената депутатка Мая Манолова.

Според нея с предвижданите промени ГЕРБ ще съсипва човешки съдби и професионални репутации, ще унищожава бизнеси, ще гони инвеститори.

„Този закон накрая е един Франкенщайн, който накрая ще се обърне и срещу своите създатели, защото няма вечно да сте управляващи и тогава ще ви се наложи да доказвате това, което днес ще трябва да доказва всеки български гражданин, който не ви е симпатичен“, отсече Манолова.

От ГЕРБ обаче контрираха, че Венецианската комисия подкрепя изцяло този законопроект и счита, че не се нарушават фундаменталните права и свободи на гражданите.

„Това, което чухте от Мая Манолова, е опит да ви изплаши и опит за манипулация“, заяви депутатът от управляващите Павел Димитров.

Според него не било вярно твърдението, че всички граждани попадат под ударите на този закон, и обясни, че комисията има право да образува преписка само когато има повдигнато обвинение за тежко престъпление или административен акт за придобито имущество по незаконен начин за над 150 хил. лв.

Малко преди депутатите да кажат „не“ на поправките, правосъдният министър Маргарита Попова се опита да мотивира промените.

„Българският народ иска този закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, повечето хора имат накърнено чувство за справедливост“, категорична беше тя.

След гласуването в зала правосъдният министър заяви, че текстовете няма да
бъдат поправяни, „защото са достатъчно добри и ще се изчака благоприятен момент, в който все пак предлаганият модел на гражданска конфискация ще бъде приет като ефективен инструмент за борба с незаконно придобитото имущество“.

Важно е да се чуе, че със закона не се отнемат имущества на стойност 100 хиляди лева, отнема се несъответствие в имущество над тази сума, категорична беше Маргарита Попова.

Тя все пак допусна, че има текстове, които могат да се подобрят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
1
 
14
 
! Отговори
и старило и патило преди 12 години
....законите в целия свят ,обслужват ....БОГАТИТЕ,...А ВАЖАТ ЗА БЕДНИТЕ!
298
4
 
3
 
! Отговори
Сиско преди 12 години
...да ви кажа имам три магазина за "Дрехи втора цедка" и от една година оборотът ми е скочил четворно,мисля да отварям още няколко...така че ще гласувам за онези които ще крадат повече от държавата,щото така народа става още по беден и има и повече за мен,а както политиците използват своето време,така и аз ще използва моето.Ще ме упрекне ли някой за това че и аз искам да печеля повече и да си живея безгрижно на гърба на послушния български народ!
297
3
 
7
 
! Отговори
До 290 преди 12 години
Толкова ли сте наивна, Жулиета? Мислите ли, че имотите на хора, като Ковачки, ще бъдат конфискувани? С този полу-закон щяха да изгърмят хора като вас и като мен, обикновените. Тук никой не говори дали е правилно или не. Тук става въпрос, че преди да са доказали каквото и да е можеха да ви конфискуват апартамента, да ви оставят на улицата, а вие да доказвате, че апартамента сте си го купили честно. Това е черешката на тортата. Не се радвайте излишно.
296
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето повод за референдум !!! А не за евтаназията. Нека ги запомним : БСП , Атака, ДПС, Синята коалиция.Аз например не се страхувам . Имам кола 12 годишна , наследствено жилище, и един гол .х.........й. Да ми вземат , да ми вземат - какво да ми вземат. На всичко придобито доказвам произхода,и съм платил данъците - само на последното -нито съм плащал нито произход мога да докажа.Не така стоят нещата за господата с вили покрай язовири хотели по морето, офиси , лимузини, бизнеси .Там единствиното обяснение е политически обир на народа . За това не го приеха - защото са повече в парламента , от ония дето го предложиха. Нека ни е като обеца на ухото и на следващите избори да се сетим за тях ....., за наше добро.Най - лошото е ,че печелят време. Колкото повече време минава -толкова повече замитат следите и остават ненаказани. Но ние трябва да ги запомним.!!!
295
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една руска графиня,чийто мъж бил разстрелян като декабрист,чула,че около имението и се стреля,крещи.Казала на прислужницата си-Дуня,виж какво става? Тя провелрила и казала-болшевиките правят революция.Графинята-провери какво искат болшевиките.Дуня се върнала и казала-Не искат да има богати.Графинята се замислила и горчиво отронила-Боже,а моят мъж го разстреляха,защото не искаше да има бедни. ТОЗИ ВИЦ ПОСВЕЩАВАМ НА НОВИТЕ БОЛШЕВИКИ В БЪЛГАРИЯ-ГЕРБ.
294
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати и дясната партия всички изкарали някои лев според гербероподобните са "мафиоти, полумафиоти, черноборсаджии и контрабандисти", а останалите ровят по кофите.
293
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четох наскоро в "Сега" обяснения на семейство с конфискуван имот от Кушлев. Човека обясняваше, че през 80 те в казармата спестил 1000 лева, като се оженил след сватбата вложил още 5000 и т.н. Точно като при комунизма с нетрудовите доходи. Как да не има харесва на мутрокомунистите и примитивните гербероподобни избиратели такъв закон. Унижава по заможните и оправдава лузърите за провала в живота, абе сиромахомилска работа.
292
2
 
5
 
! Отговори
до 291 преди 12 години
Има ли смисъл от коментар,кой няма интерес да се приеме този закон.НО ЯВНО НЕ Е ГЕРБ.
291
1
 
2
 
! Отговори
лукбойко преди 12 години
v parlamenta veche mi vikat kolumb nali vseki den otkrivam mnogo zdrave ot bsp stoto ste mu triabva za pandiza dogodina
290
2
 
5
 
! Отговори
Дес преди 12 години
САМО БЕЗУМИЯ в тая държава.Чета че онези касети разбитите в банката в Търново повечето били на съдии,прокурори и все такива.На единия му липсвали 100 хиляди лева и 70 хиляди евро!!!!!!!!Питам аз има ли нормален човек в света ,не в БГ който да има толкова пари и то законно изкарани и да ги държи в сейф...еми няма.Тези пари ако бяха държани по сметка 2 години,колкото са престояли в сейфа щяха допълнително да набълбнат с още 50-60 хиляди!Ако не си ги откраднал не вярвам да сложиш пари в сейф!
289
1
 
1
 
! Отговори
До 289 преди 12 години
Защо забрави ГЕРБ?
288
5
 
6
 
! Отговори
Жулиета преди 12 години
Аз съм една обикновена българка и притежавам само един апартамент, който съм изплащала 22г. Подкрепям този закон защото той щеше да удари всички онези мафиоти, полумафиоти, черноборсаджии и контрабандисти, които не си знаят парите и имотите, които са си купили с тях, но повечето от българските депутати попадат в тази категория хора и затова още дълги години ще бъдем най- бедното и най- мачканото общество в ЕС.
287
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия където от парламентарната трибуна говореха че защитават интересите на бедните и хленчат с крокодилски сълзи за равноправие, днес излязоха на светло със истинското си лице. Няма разлика БСП, СДС, ДПС, АТАКА, РЗС. Всички са едно котило 20 г. грабило и желаещо и за напред да граби от хората.Стане ли дума за правосъдие те се обединяват в Сталински юмрук и готови на борба с всички средства. ДОЛУ ПОЛИТИЧЕСКАТА МИИМИКРИЯ! СЪД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ НА ОКРАЛИ ДЪРЖАВАТА !!!!
286
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Урааа спестихме 30 милиарда - до края на живота си няма да работя
285
2
 
10
 
! Отговори
ШОПЪТ преди 12 години
Защо толкова сложно? Напишете-ние ГЕРБ сме новото БКП.Всеки,който има земя над Х дка. е кулак.Всеки,който има кола над голф 2 ,апартамент над 70 кв.м,който има магазин,камион,багер,поточна линия за безалкохолни,тенекеджийница,гаражен сервиз или нещо подобно е гаден капиталист,чорбаджия изедник(Жан Виденов)Те са крадци,те трябва да ги върнат. Чл.1 да се върне. Белене,Скравена,Ловеч,Богданов дол,Куцян -също.Ние сме новите комунисти-ура.
284
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
277добавен от: антиЕС преди 13 минутиколкото и да не понасям Герб само заради този закон бих им станал подръжник.И аз като теб.
283
2
 
3
 
! Отговори
сдг преди 12 години
"Той беше отхвърлен с гласовете на левицата, ДПС, "Атака", Синята коалиция и независими депутати."=====================================================Има ли смисъл от коментар,кой няма интерес да се приеме този закон.НО ЯВНО НЕ Е ГЕРБ.
282
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Българските депутати са собственици на вили, жилища и недвижими имоти, които са закупени със средства, които не могат да бъдат доказани и чийто произход е меко казано съмнителен."282 ти си ***, не чете ли,че лично шефа на НАП им е опростил 1500 лева за разходи, плюс 2800 лева чист месечен официален доход от заплати, + участие в парламентарни комисии, бордове на фирми, това са между 120 000 и 200 000 лева официален доход за 1 мандат. Не депутатите ще изгорят, а хората с прилични доходи.
281
0
 
2
 
! Отговори
vik преди 12 години
tehnite pari sa si zakonni .po 5 6 apartamenta i 130 000 na godina ot honorari
280
2
 
14
 
! Отговори
Корупчо преди 12 години
Законът не беше приет, защото 2/3 от тъй наречените представители на народа ще попаднат под неговите удари. Българските депутати са собственици на вили, жилища и недвижими имоти, които са закупени със средства, които не могат да бъдат доказани и чийто произход е меко казано съмнителен.