"Независимая газета": Русия напът да се оттегли от "Белене"

“Приказките на българските партньори за иск срещу руската компания са блъф”
Обновена: 2 авг 2011 14:14 | 2 авг 2011 08:19, Елка Василева
177
"Независимая газета": Русия напът да се оттегли от "Белене"
Снимка: Архив Булфото

До три месеца руската компания "Атомстройекспорт" ще реши дали да участва в строителството на българската АЕЦ "Белене", пише руският в. "Независимая газета".

Принципно решение по въпроса се очаква през ноември, заяви пред изданието представител на компанията, пожелал анонимност.

"Атомстройекспорт" неизбежно ще се оттегли от проекта, "ако стане ясно, че напредък в преговорите с българските партньори е непостижим", твърди "Независимая газета".

Москва и София разговарят днес с езика на съдебни искове и ултиматуми. Миналата седмица "Атомстройекспорт" внесе в арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж иск срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) за 58 милиона евро за извършени дейности по изграждането на атомната централа. Руската компания не изключва да подаде нови искове в международни съдилища, тъй като България не изпълнява поетите договорни ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене", отбелязва всекидневникът.

Съдебният спор с НЕК стана уникален прецедент за Русия, коментира пред вестника източник от руското енергийно министерство.

По-рано всички противоречия при осъществяването на международни проекти, отбелязвани от руски експерти в ядрения сектор, бяха решавани чрез преговори. В случая с България обаче засега не може да бъде постигнат компромис. Конфронтацията се засилва, изтъква вестникът.

По-рано НЕК заяви, че ще подаде иск срещу "Атомстройекспорт" за 61 млн. евро - стойността на изкупеното старо оборудване на централата. В неделя, 31 юли, конфликтът мина на ново равнище - българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи пред журналисти, че е поставил ултиматум "Атомстройекспорт" да отзове своя иск до 1 август, пише изданието.

Източник от руския атомен отрасъл заяви вчера пред "Независимая газета", че приказките на българските партньори за някакъв предстоящ техен иск срещу руската компания са блъф и нищо друго. Фактически засега няма никакъв иск, се казва встатията.

Същият източник поставил под съмнение основанията за бъдещите български претенции. Според него покупката на старото българско оборудване от "Атомстройекспорт" е била сред условията за сключване на договор за изграждането на АЕЦ "Белене". При това оборудването "не представлява пазарна ценност" за други играчи, тъй като е руско производство и може да се използва само в атомни енергоблокове по руски проекти, заявил той.

В момента текат преговори и Русия не желае да подава нови искове, "за да не бъдат възприети като метод за натиск върху партньорите", посочва източникът. Той не изключва обаче "песимистичния сценарий" - при липса на напредък в преговорите

не само да бъдат подадени нови искове срещу НЕК, но и "Атомстройекспорт" да излезе от проекта, "безнадеждно навлязъл в задънена улица според експертни оценки".

"Атомстройекспорт" не вярва, че е възможен конструктивен диалог с българските й партньори. До такава степен не вярва, че смята според нейни изявления да се откаже от многомилиардния договор, коментира "Независимая газета".

Още по темата

Руски юрист предположи пред всекидневника, че договорът може да бъде развален още след разглеждането на първия иск.

"Атомстройекспорт" и НЕК може да вземат това решение както доброволно, така и по съдебен ред, уточнил той.

Евентуален провал на проекта "Белене" няма да има сериозни отрицателни последици за руската компания, смята експертът. Възможно е обаче "Атомстройекспорт" да понесе известни щети, по-специално да не получи обезщетение за някои разходи, ако това не е предвидено в договора, добавил той.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
4
 
1
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ преди 12 години
Драги ми комундури, Не е казано, че няма да има АЕЦ, чисто и просто може би тя ще бъде построена от друга държава, но не и от русняците !
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех, не му е леко на Бойко -от една страна руснаците, от друга Уорлик постоянно му тика договора - власт, слава и зачертване на мутренското минало срещу саботиране на всякакви руски проекти в България, от трета собствения му нарцисизъм който в момента се четка от потупванията по рамото ама при мисълта, че ще остане в историята като премиерът ликвидирал последните остатъци на реална икономика в страната. Абе изобщо е в положение да не седи ни на слънце, ни на сянка
173
4
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 12 години
156,кой купува енергетика от руснаците?С каква цел лъжеш?Не разбра ли,че колкото повече се натискат другарите властимащи /за съжаление,всички,без никак-ви изключения!/,толкова повече се вижда,че не могат да си обършат сополивите но-сове,камо ли нещо полезно да свършат!Аман от проЗти клакьори!
172
3
 
0
 
! Отговори
дано преди 12 години
скъп и ненужен проект! а и къде се говори колко ще струват съоръженията ( централите ), които да акумулират излишъците в ненатоварените часови интервали? или целта е да има работа за другарските фирми?!
171
4
 
1
 
! Отговори
цезар преди 12 години
Ами то им писна на руснаците от българските номера. Ще строим няма да сроим скъпо е евтино е. Не разбрахте ли че до като не каже генерал-губернатора АЕЦ няма да се строи от руснаците. Да е построят те ама в Европа янките не са построили нито една АЕЦ Първата АЕЦ в света е построена в СССР в град Обнинск и пусната на 27 юни 1954гд като реактора и работи до 29 април 2002гд най дълго работилия реактор в света.
170
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Русия и САЩ са две неоимперии и защитата на коя да е от тях от страна на някои мои сънародници наистина буди недоумение у мен?!! Незнам на какво се дължи този факт , но в политиката и бизнеса приятели и братя няма! Българския национален интерес не е нито руски нито американски и спора , коя е по-велика държава от двете за мен е безпредметен!
169
6
 
4
 
! Отговори
СВОЛОЧ преди 12 години
Да си събират партекешите и да ги няма, всичко руско зад Дунава - казах вече . .
168
4
 
3
 
! Отговори
skoeff преди 12 години
За мен ще е истинска удоволствие и празник за душата деня,в който узная,че са се оттеглили руснаците.Тази сага е време да приключи.Вероятно руснаците са узнали,че консултанта ни съветва да се откажем и те предварително свиват знамената,за да не се излагат по-вече !
167
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
163, грешиш ! Отрочето му е премиер на България.
166
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е толкова смел, защото знае , че тази попара ,която я дроби ще я сърбат другите правителства. Ефектът от спирането на строежа на АЕЦ Белене ще се усети след 5-10 години, до тогава за Бойко ще са забравили и най-верните му клакьори. За разлика от много тикви по форумите, бойко е наясно, че е премиер за пръв и последен път и това му дава кураж да е безотговорен.
165
2
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само строителството на АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Както е и в Европейските директиви, необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран пазар (чрез закон) и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите и "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, а закона не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
164
3
 
1
 
! Отговори
djoko преди 12 години
ZNAETE LI PRIAKORA NA STANI&KATA??? VIkat my TA6UNKO SAPA
163
9
 
4
 
! Отговори
Днес е хубав ден!! преди 12 години
Дай Боже , още утре да се тури край на 30 годишната сага Беле-НЕ . За по -младите Политбюро на незабравимата по ред причини Българска Ком. Партия взема решение за 2-ри АЕЦ през далечната 1981...... комунизма умря, време и отрочетата му да го последват
162
3
 
3
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Дай Боже това да се случи още утре!
161
6
 
4
 
! Отговори
до Пеци от 148 преди 12 години
Ей смърдящ на червена помия ***,ти за 60-те и 70-те год.не говори *** защото още си бил в топките на някой червен ***,за какви дънки говориш след като полицията ти ги режеше по улиците,за какви корекоми говориш червен *** след като не можеше обикновен човек макар и с валута да влезе да си напазарува а само червените *** на които си наследник пазаряха,а знаеш ли аз сега живея на запад и тук лечението е безплатно но твоите *** го направиха платено 89 г. когато смениха БКП с БСП
160
5
 
2
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
6TE SE NALOJI KOMUNISTITE DA VRA6TAT VZETOTO POD MASATA.E TO4NO ZA TOVA TOLKOVA REVAT DRUGARITE.
159
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Направо ще умра от кеф като чета заглавието!!!От сега нататък никой и по-никакъв начин няма да може да крадне от България!!!Големите проекти ще работят единствено за българските интереси , а не за руският бизнес!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
158
3
 
4
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
С такива като теб България няма бъдеще.
157
3
 
2
 
! Отговори
mitko преди 12 години
не мога да ви разбера бг.за какво се радвате ако сащ фалира.знаете ли какво ще стане ако фалират
156
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда... прави ми впечатление, че държави и народи, които са го яли ЯК от руснаците, визирам Германия и Турция, нито ги мразят, нито кензат върху интереса си да бачкат с тях. Руснаците имат неща, в които са добри, имат и дават евтино - това са оръжия, енергетика, космически изследвания, суровини.Само ние сме некакви комплексари, се ни се привиждат комунисти, кагебета, десета, паметниците ни пречат, руския бензин миришел кофти, реакторите им били ръждясали - тааа*шак г-жа Петрова, *** в коридора