Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ

Все още нямало внесени проекти за добив, увери Караджова
Обновена: 5 окт 2011 14:58 | 5 окт 2011 13:20,
144
Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ
Снимка: БТА

Докладът от енергийното министерство, който трябва да анализира добива на шистов газ у нас, е готов. Той обаче все още не е бил обсъждан от правителството.

Това съобщи екоминистърът Нона Караджова след заседание на МС.

Сега МОСВ трябва да изготви своята позиция по въпроса. На базата на двата доклада правителството трябва да реши дали в България ще се добива шистов газ и по какъв начин.

„Нито в икономическото, нито в екоминистерството са внасяни технически проекти и чертежи за проучване и търсене, както годишни, така и работни. Т.е. ние нямаме по какво да се произнасяме в момента“, обясни Караджова.

В момента, в който инвеститорът Шеврон внесе проектите си, всички процедури по задължителната оценка по съвместимост по закона за екологичното разнообразие ще бъдат приложени, преди да се издаде разрешително, увери за пореден път екоминистърът.

До момента от страна на инвеститора има заявление, че ще се използват конвенционални сондажи, каквито се използват при проучване на нефт и стандартен газ, уточни Караджова.

Още по темата

„Но докато не видя с очите си, аз не вярвам. Така че първо ще информираме медиите, когато този проект бъде внесен в министерството“, добави тя.

За успокоение министърът посочи за пример Полша, където има вече проучени над 100 терена за шистов газ и нямат проблеми с екологията.

Запитана как ще коментира тогава отказа на Франция и САЩ от проучване и добив на такъв вид газ, министърът отговори:

„Предполагам, че има както икономически причини, така и причини, свързани с психозата на хората“.

Скандалът за шистовия газ избухна в Добрич, когато премиерът заяви пред протестиращите, че ще „подпише на инат“.

Ден по-късно обаче се изметна и каза, че не би подписал на инат. Премиерът се ядосал, защото протестиращите срещу шистовия газ преди 4-5 дни били на среща в Министерския съвет, за да се запознаят всички с проблема.

След това Борисов поиска справка от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката за това как се добива шистов газ в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това направи ли Боко и шансът му да свърши като Чаушеско се увеличава! Мутрата се е взел мноо насериозно!
21
18
 
0
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Стига сте плашили хората с този шистов газ. За неграмотните всичко е опасно, дори и токът. Всяка енергия е опасна в ръцете на хора които не умеят да работят с нея. Това не пречи хората да употребяват всякакъв вид енергия. Нека специалистите да кажат, а не хора които са чули от някой колко е опасно.
20
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
i o5e darjavi koito imat golqma teritoriq se otkazvat i v panika dori ot izsledvane samo to ostava malkata po plo6t Balgariq da se saglasi,takiva eko problemi mogat da ni otvorqt tiq 4e ne mi se misli
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Които посегне на Добруджа , посяга на себе си !!!
18
0
 
16
 
! Отговори
Докога преди 12 години
*** от ГЕРБ - без газ можем ама без вода НЕ МОЖЕМ !!!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NE.................... TOI E CHIST PRODAJEN GEUR NA TAKIVA SA KAZVALI GEURI KATO TOIA
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЙ-ЦЕННОТО КОЕТО БЪЛГАРИЯ ПРИТЕЖАВА Е ВОДАТА МИНЕРАЛНА И ИЗВОРНА И ПЛОДОРОДНАТА ЗЕМЯ.НЕ ГО УНИЩОЖАВАЙТЕ .МНОГО СКОРО ТОЗИ РЕСУРС ЩЕ БЪДЕ ПО ЦЕНЕН ДОРИ И ОТ ПЕТРОЛА.НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА.АНГЛИЯ СПРА СОНДАЖИТЕ,А ФРАНЦИЯ ГИ ЗАБРАНИ СИГУРНО ИМА ЗАЩО.
15
0
 
16
 
! Отговори
калинка преди 12 години
Той е АНТИЧОВЕК!
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Запомнете ,трябва житницата да бъде пазена и да се грижим за нея , защото същата тази житница осигурява всички продукти за оцеляването ни Всякакви други приказки са демагогия
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кого баламосвате вие? Подписали сте договор (това на правен език означава, че сте поели задължения и евентуално при неизпълнение поемате неустойки), въпрос на време е кога ще "цъфнат" с искането за сондажите и тогава какво ще обясните на народа? Не ме интересува Полша, аз живея в България, имам имоти и земи в Добруджа, а не в Полша, ям хляб от Добруджа, а голяма част от българите пият вода от там.Поляците като искат да си запалят страната, това означава ли, че и ние трябва така да направим?
12
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
za tova ne6to trqbva da ima referendum,trqbva da se 4ye glesa na naroda ne mogat nqkolko 4oveka samo za tova 4e 6te vzemat ot tiq evrei tlasti komisionni da re6avat sadbata na xarata
11
0
 
25
 
! Отговори
иван преди 12 години
абе тоз човек не е ли раждан в България, не е ли отраснал тук, не му ли е поне малко жал за тая дързава бе...
10
1
 
22
 
! Отговори
4о4ко преди 12 години
Само че в Полша текат само проучвания за въздействие върху околната среда, за да печелят време, през което да постигнат резултати по колкото е възможно повече свои искания. Сондажи няма и няма да бъдат допуснати. Да не говорим пък за добив. В САЩ вече пропищяха от вредите от такъв добив. А какво ще стане, когато цяла Североизточна България остане без вода? Житницата ще остане безлюдна пустиня.
9
0
 
13
 
! Отговори
edna преди 12 години
GERB vie ste obezumjli...sega i Dobrudga kato j zagubim i njma hljb za naroda ni ... puk i gurzite ve4e jadat ot na6ij hljb... togava kakvo ni ostava.... 6to ne se grumnte v ministerstvoto i bez tova ste samo policai tam taka pone 6te vlezete v hronikite i kakto vigdam naroda 6te likuva..sbogom gerb
8
1
 
34
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Франция забрани изследванията за добив на шистов газ, защото има вероятност от замърсяване на подпочвените води. Но това е Франция. Нашите гробаджии докато не унищожат цялата държава няма да мирясат. На 23 октомври да им покажем какво е мнението ни за тях. ЧАО ГЕРБ! НЯМА ДА НИ ЛИПСВАШ.
7
1
 
24
 
! Отговори
Егати преди 12 години
Ядосал се бил ... момченцето от детската градина взема решения когато е сърдито и на базата на емоции ... пък да умират хората от *** питейна вода, заразена от добива на шистов газ. Забранен за добив във Франция и ред други МОДЕРНИ държави. И в Америка е забранен в много райони, не и да ходят от чужбина да го вадят...
6
1
 
22
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Не бързат защот още си мислят че имаш шанс да спечелят изборите.Ще останат изненадани...
5
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 12 години
Предложение - Екоминистърката и Борисов да отидат да поживеят на такова място, да пият от водата която пият местните жители. Така е лесно - на чужд гръб всичко е възможно.
4
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 12 години
И това ако направят герб мисля, че народът ще ги обезглави....
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NE GLASUVAITE ZA ANTIBALGARSKI PARTII A TE SA GERB,BSP,NDSV,ODS,DPS,NA RZS,I ATAKA,SASHO NE VIARVAM VOLEN SIDEROV CHAKA SAMO NIAKOI PO GOLIAMA ETNICHESKA VALNA I TOGAVA GOVORI I ZA TURZIA VATRESHNIAT PROBLEM E V BG BEDNI BALGARI GLASUVAITE ZA NAZIONALISTICHESKA PARTIA A NE ZA PARTII KOITO GIANDVAT OTVAN