Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ

Все още нямало внесени проекти за добив, увери Караджова
Обновена: 5 окт 2011 14:58 | 5 окт 2011 13:20,
144
Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ
Снимка: БТА

Докладът от енергийното министерство, който трябва да анализира добива на шистов газ у нас, е готов. Той обаче все още не е бил обсъждан от правителството.

Това съобщи екоминистърът Нона Караджова след заседание на МС.

Сега МОСВ трябва да изготви своята позиция по въпроса. На базата на двата доклада правителството трябва да реши дали в България ще се добива шистов газ и по какъв начин.

„Нито в икономическото, нито в екоминистерството са внасяни технически проекти и чертежи за проучване и търсене, както годишни, така и работни. Т.е. ние нямаме по какво да се произнасяме в момента“, обясни Караджова.

В момента, в който инвеститорът Шеврон внесе проектите си, всички процедури по задължителната оценка по съвместимост по закона за екологичното разнообразие ще бъдат приложени, преди да се издаде разрешително, увери за пореден път екоминистърът.

До момента от страна на инвеститора има заявление, че ще се използват конвенционални сондажи, каквито се използват при проучване на нефт и стандартен газ, уточни Караджова.

Още по темата

„Но докато не видя с очите си, аз не вярвам. Така че първо ще информираме медиите, когато този проект бъде внесен в министерството“, добави тя.

За успокоение министърът посочи за пример Полша, където има вече проучени над 100 терена за шистов газ и нямат проблеми с екологията.

Запитана как ще коментира тогава отказа на Франция и САЩ от проучване и добив на такъв вид газ, министърът отговори:

„Предполагам, че има както икономически причини, така и причини, свързани с психозата на хората“.

Скандалът за шистовия газ избухна в Добрич, когато премиерът заяви пред протестиращите, че ще „подпише на инат“.

Ден по-късно обаче се изметна и каза, че не би подписал на инат. Премиерът се ядосал, защото протестиращите срещу шистовия газ преди 4-5 дни били на среща в Министерския съвет, за да се запознаят всички с проблема.

След това Борисов поиска справка от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката за това как се добива шистов газ в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
2
 
! Отговори
valeri преди 12 години
До 39 - ***, много знаеш анонимно да се правиш на отворен. Как разбра, че във Франция е забранен като хора които живеят там не са чували такова нещо.
41
0
 
8
 
! Отговори
На инат преди 12 години
ГЕРБ така са си послали, че ще загубят изборите КАТАСТРОФАЛНО ! Не се сещам кой ще гласува за тях, освен манговците на Киро *** :)
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко не дразни народа с шистовия газ , ако трябва ще се изолираме с 15 см. стиропор апартамента,и ще плащам по малко,но ,ако я няма ДОБРУДЖА и хляба е лошо.
39
6
 
1
 
! Отговори
valeri преди 12 години
До 32 - Нямам намерение да добивам за да се запознавам с технологията. И къде прочете за целият свят в който е забранен? В някоя българска медия или в някоя брошура? Не вярвай на всичко, голяма част е лъжа.
38
1
 
10
 
! Отговори
До Валери преди 12 години
Щом Франция и САЩ са го забранили според теб безопасно ли е за околната среда, а?
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22 - Абе Валери! Ти като си толкова учен и умен сигурно си безсмъртен и спораш цунамите и земетресения! Да ви е.. в простите манерки! Пък и от най-добрите учени още не сме видели хубаво! дори атомната бомба изобретиха! ***!
36
1
 
13
 
! Отговори
Прогнозатор преди 12 години
Боко дърпа дявола за опашката. Вчера в Прага се изказа неподготвен, което не е нещо необичайно за него, но чашата прелива и Боко ще бъде наказан на изборите.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шеврон=шалом.
34
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
6to mislqt 4e v dobrydja 6te namerqt takav gaz,da probvat krai Sofia,ama imat li kyraj kato skoknat sifianci,a v severna Balgaria glad i te na tva se nadqvat 4e xorata 6ta mal4at
33
14
 
0
 
! Отговори
valeri преди 12 години
До 25 - Да нека да започнат, не съм чул специалист да се изкаже по темата, вярвате на филм който се оказа монтаж. Има хора за които всичко ново е опасно. Ако следвахме техните съвети още щяхме да сме в колиби и на свещи.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя газ дори да го има,не ме грее мен нито вас.Само евреите дето ще го вадят. Шалом
31
1
 
14
 
! Отговори
до валери преди 12 години
Запознай се малко с начина на добив , после си отговори защо по цял свят е забранен добива на шистов газ , а после акоп имаш очи пак проповядвай глупостите сиНе позволявайте да затрият най - плодородната почва в европа. Това е план за тоталното ни ликвидиране като земеделска държава , а това ни е най големия коз плюс туризма и животновъдството . Пазетев природата си , няма по - ценно от нея и не давайте на продажниците да ни ликвидират .иначе ще ядем *** от цял свят
30
2
 
11
 
! Отговори
4о4ко преди 12 години
Баба Ванга беше казала, че много скоро водата ще е по-скъпа от златото и вече на много места го усещат. А пък Той казва на добричани: " Не ме дразнете, че ще подпиша!" Може вече и да е подписал. Това са си огромни комисионни.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами дайте да го видим доклада де, или без благословията на Краля-Слънце и еврейските му приятели няма да го пуснете, поне не преди съответните корекции.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Валентин Златев?
27
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
6tom Borisov 6tql da podpisva na inat ve4e e vzel komisionnite,taka 4e e re6il sadbata ni
26
10
 
3
 
! Отговори
акуд преди 12 години
не зная шистовия газ дали замърсява повече от всеки друг добиван природен ресурс, но определено ТУК има много червени профани със замърсен мозък или по скоро просто ПРОПАГАНДИРАТ АНТИ БЪЛГАРСКИ ИДЕАЛИ. БЪЛГАРИЯ С ТОЗИ ГАЗ ЩЕ БЪДЕ АБСОЛЮТНИ НЕЗАВИСИМА. напишете в google: shale gas production и ще видите най-новите начини за добив който нямат нищо общо с онези филмчета които изкопаха от 70 г. на миналия век на който се палеше водата от чешмите
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости на търкалета пишете тука....Полша е европейски лидер в момента що се отнася до шистовия газ. Тестовите сондирания са дали много добри резултати и промишленият добив започва през 2014 г. Който знае езици и не разчита само на българска информация , ето ви линк : pgnig.pl/pgnig/8387?r%2Cnews%2CpageNumber=0&r%2Cnews%2CdateTo=&r%2Cnews%2CdateFrom=&r%2Cnews%2CnewsId=27266
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВАЛЕРИ ,ако мислиш че не е опасно - нека от твоята земя да започнат
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NAI ZENNOTO KOETO IMA BALGARIJA NE E MENERALNATA VODA ILI NESHO DRUGO A BALGARITE AKO BADAT UNISHOJENI OT DRUGATA CHAST BALGARI NARECHENI PRODAJNI GEURI POLUCHAVASHI OBLAGI OT TEXNITE OSATANEZIRANI POKROVITELI KAKVA E POLZATA KAKVO IMALA BALGARIA