"Здравейте, гвардейци", рече Дилма на български

Бразилският президент развълнувана от визитата си у нас
Обновена: 5 окт 2011 14:53 | 5 окт 2011 13:56,
146
"Здравейте, гвардейци", рече Дилма на български
Официалното посрещане на Дилма Русеф. Снимка: БТА

„Здравейте, гвардейци!“. С тези думи на български език започна официалното посещение на бразилския президент Дилма Русеф, която е на първо официално посещение у нас по покана на българския си колега Георги Първанов.

„Здраве желаем, госпожо президент”, й отвърна гвардейската част, след което Русеф поднесе венец от жълти гербери пред Паметника на Незнайния воин.

„Много съм щастлива и развълнувана при първото си посещение в България, която е родната страна на баща ми“, започна изявлението си Дилма Русеф след среща с българския си колега Георги Първанов.

„Откакто пристигнах в тази страна, съм обградена с много обич от управляващите и от нейния народ, което ме кара да се чувствам дълбоко свързана заради генетичната си принадлежност и паметта на баща ми“, добави бразилският президент.

Тя изрази твърдото си намерение да отвоюва „загубените земи”, като върне динамиката и умножи възможностите за българските и бразилските бизнесмени.

„Дошла съм в България с надеждата и очакването да превърна тази обич в конкретни жестове на сближаване между нашите две страни. Първата област, която може да разработим съвместно, е тази на търговския обмен“, заяви Русеф.

Тя отбеляза, че търговията между двете държави се е разраствала забележително до приемането на България в ЕС, след което се е получил спад заради кризата.

„Вярвам, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции”, каза от своя страна Георги Първанов, който посочи, че след визитата му в Бразилия стокообменът между двете страни се е повишил на 400 млн. щатски долара и сега очаква още по-високи нива.

Още по темата

На официална церемония двамата президенти си размениха ордени за заслуги.

Русеф беше наградена от българския държавен глава с орден „Стара планина“, а тя от своя страна награди Първанов с бразилския орден „Велик кръст“.

„Радвам се, че веднага след Брюксел Дилма Русеф е в България, което е много важен знак за значението на България в бразилската външна политика”, каза след награждаването Георги Първанов.

„За нас, българите, това е една дългоочаквана, емоционална, но и работеща и ползотворна визита”, каза още той.

Представители на делегациите на двете страни подписаха двустранни документи за сътрудничество в областта на икономиката и информационните технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
7
 
! Отговори
до турчето преди 12 години
Антички турчине, за отношението на българския войник към военнопленници и мирно население има достатъчно информация, щом четеш толкова може би знаеш какво пише К. Христов в "Чудесни есенни дни в Костенец" и Иван Радославов, Раде Драйнац и други. Не ми се занимава с такива псевдоразбирачи, но не се издържа на невежеството Ви, господине. Освен това не мисля за уместни коментарите Ви под статия, която няма нищо общо с ориенталските Ви комплекси. Четете повече и коментирайте по-малко.
85
4
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
И като завършва на -ff накрая АтанасоФ ли ще напишеш или АтанасоВ? Щото везните клонят към второто. Джон Атанасов. Щото същия е случая и с РусеФ/което е грешно/. Правилното е Русев. И за да ти дам пример за да се увериш в правотата на твърдението ми, казваш "Отивам на вечеря у Русеви", а не "Отивам на вечеря у Русефи". Научете го тоя език, бе, хора!
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупав турчин, това за зверствата на българската войска са сърбо-комунистически лъжи. Истината е, че местното население и войниците от неговите среди е избило сръбските изверги и помагачите им, които по невъобразимо жесток начин са се опитали да го посърбят. Има една книга "Войната се връща" от френския дипломат и разузнавач Анри Пози. Прочети и виж истината. Просто напиши в търсачката в интернет и се просвети, ако си обективен. А ако ще говориш с глава в *** си, върви в Анадола.
83
6
 
8
 
! Отговори
До 98 преди 12 години
А пък комуноидите са убили двама от нейните роднини в Белене. Сталинския комунизъм в България, провеждан старателно от БКП, сега БСП е избил 30 000 човека още в първите месеци на завземането на властта, а през следващите 10 години още 70 000 изтезавани и убивани в над 100-те концлагери в България, наричани трудово-възпитателни!
82
0
 
46
 
! Отговори
електорат преди 12 години
А БЕ ХОРА ,ГЛЕДАЙТЕ ПОЗИТИВНО НА НЕЩАТА . ТАЗИ ЖЕНА ЗА МЕН Е ВЕЛИКА ЗАЩОТО Е ПРЕЗИДЕНТ НА 200МИЛ. ДЪРЖАВА ,КЪДЕТО ИМА НАРОД И КУЛТУРИ ,СЪБРАНИ ОТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ , А НИЕ ДЕТО СМЕ ЕВРПЕЙЦИ , С ЕДНИ *** НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИМ!!! ЧЕ КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА ,ГО ДОКАЗА ТАЗИ ВЕЛИКА ЖЕНА , ЗАЩОТО ПЪРВО ТУК ДОЙДЕ.
81
1
 
5
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Напиши Джон Атанасов в Гугъл и виж на английски с коя буква ще ти излезе накрая. две FF.
80
6
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Подходящ подарък за комунисти-безбожници, ,,Велик кръст,,.Колко ли ще му се радват? /пиша го в мн.число,защото очаквам още/
79
1
 
11
 
! Отговори
До 47 преди 12 години
"Фашистите и демократите са прогонили от България бащата на Дилма през 1930 г., защото е бил комунист."*******************Тя и Дилма бая бой е изяла в затвора за левите си убеждения и действия. Нека не забравяме и на кого дължи кариерата си - на левият си предшественик и партиен шеф - Лула да Силва, който промени до неузнаваемост Бразилия. Не случайно и новото проспериращо икономическо пространство, наречено БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), е с преобладаващи леви идеи в управлението.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Етнически турчин, преди време спорихме с тебе и се разделихме с добри думи. Разбирам, че се бъзикаш , а те ти се връзват. Тогава разправяше ,че не живееш в България или нещо подобно. И тогава ти казах,че не си турчин ,нито имаш техния словоред, нито си неграмотен. Особено както твърдеше,че си от Кърджали. Познахте по стила ,че се същия човек. Айде *** си пий кафето.
77
0
 
2
 
! Отговори
о.t.e.r.o преди 12 години
Много гожевдо месо изнася Бразилия,ама мноого.Дойде бразилският бизнес
76
3
 
1
 
! Отговори
Монархиста до 87 преди 12 години
Следвайки твоята логика, нека те попитам нещо: защо никой не пише Джон АтанасоФ? А го изписват, както си е правилно - Джон Атанасов?Както казах когато става въпрос за българска фамилия тя завършва на буквата -в, независимо, че на английски/или какъвто и да било друг език/ завършва на -ff.
75
0
 
1
 
! Отговори
timi преди 12 години
za sujalenie ne ostana ikonomika v bulgariq zada moje prezidnta na braziliq da obvurje i zatova govorqt faktite 2 ro mqsto po bezrabotica v evro sauza tova eoficiqlnoto stanoviste na evro komisiqta nemoje naste deputati da si glasuvat samo po4ivki i da iskame da vurvime napred zasto nqkoi ne popita gospoja rusev kak rabotqt deputatite v braziliq da i te rabotqt kato naste 2 dena i posle po 20 dena po4ivka vidqse naglosta na gerb mai sa do6li samo za burzoto zabogatqvane
74
1
 
1
 
! Отговори
хггг преди 12 години
91 ви профан,не знам какъв си иконом,дипломат и протоколчик,ама жената щеше да си потроши краката по софийските ви павета-о,строители на България!!Кога е било друго обаче??
73
2
 
4
 
! Отговори
гггг преди 12 години
да не си разменят само ордени шаблонно,а да се разменят и президентите-Дилмана остава в БГ,а Седефения да върви да оправя Бразил!! а за герберите-ми много ясно че са жълти..жълти гербери,те всичките начело с водача им са за жълти книжки! :-))
72
0
 
21
 
! Отговори
ггфф преди 12 години
Голяма час от пишещите тук нямат и грам понятия за дипломацията и нейното значение в съвременната политика. На нея се полагат основите на по нататъшното развитие между две страни. При едно лошо проведено посещение от този ранг не разчитайте на добри бъдещи икономически взаимоотношения между две страни. Тези срещи дават тежест на намеренията на държавите за бъдеще време. Ако се представим профански, никой не прави бизнес с профани нали ?
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"цар" Киро до изборите няма да мърда от Бг. нали работи за герб!
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четенето в Интернет не може да ви замести четенето на книги. Иначе щяхте да знаете,че това Русеф с Ф накрая е от немски произход и така е прието.Защото в Германия има фамилии,които завършват на Ф. Може да е свързано със славянските имена, но В не се използва.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е момента да се подмажен на славния президент на Бразилия Дилма. Да й подарим преди да си тръгне Цар Киро и други активисти на ГЕРБ!
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фамилните имена на чуждите граждани се изписват както са си ,драги монархист-е ! Г-жа РусеФ е бразилка ,Малкото и име е Дилма (така се изписва на български) а фамилното Русеф(също така се изписва на български). Баща и е бразилски гражданин ,и се казва ПеДро РусеФ.Моля да не се опитвате да прекръствате според ,както ви е удобно.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахаааа...Дилма поднесла венец от жълти гербери.... Кой ли български ахмак е взел това нелепо решение?