БСП погна Плевнелиев за едни ?3 млн.

Червените твърдят, че той ги прибрал за сделката с Бизнес парка
Обновена: 6 окт 2011 16:09 | 6 окт 2011 13:46,
680
БСП погна Плевнелиев за едни ?3 млн.
Снимка: БТА

В нов скандал замесиха кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. От БСП съобщиха в парламента, че той се облагодетелствал с 3 милиона евро на гърба на Столична община при сделката за „Бизнес парк – София“.

От левицата обясниха, че земята, върху която е построен Бизнес паркът, е сменила няколко пъти собствениците си.

С решение на Столичния общински съвет от 2007 г. се предоставят 20 дка площи – общинска собственост, срещу 24 дка на "Бизнес парк – София" като стойността на размяната е 72 евро на кв.м, обясни депутатът Димчо Михалевски.

Той посочи, че замяната е извършена през ноември 2008 г. и само четири месеца по-късно – през март 2009 г., "Бизнес парк – София" продава близо 18,5 дка от същата тази земя, но вече на стойност 238 евро на кв.м, от което печели 3 млн. евро за сметка на Столичната община.

„Тази сделка умишлено се води към този край и на Росен Плевнелиев се дават 24 дка за инвестиционни намерения”, отбеляза председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.

Младият лидер смята, че няма сделка, при която дадено парче земя да вдигне цената си 4 пъти в рамките на година, подчерта той.

Това е периодът, в който Бойко Борисов е кмет на София, а Цветан Цветанов – негов заместник в общината. Собствеността на „Бизнес парк – София” е пряко е свързана с името на Росен Плевнелиев. Гечев допълни, че тази сделка става малко преди Росен Плевнелиев да стане министър. „Това ли е цената на министерското кресло?”, попита той.

Червеният депутат Румен Петков заяви, че е извършено огромно обогатяване, включително и чрез заменки, на Росен Плевнелиев и на кръга около него.

Румен Петков припомни и думите на вицепремиера Цветан Цветанов, че „по това време са давани рушвети. Г-н Цветанов трябва да даде яснота дали рушветите са свързани точно с този скандален случай за ощетяване на столичани с 3 милиона лева”.

Петков отбеляза, че стремежът да бъде потулен този въпрос издава нечистоплътност, технологии и механизми на управление, които далеч нямат публичен характер и са във вреда на обществото.

Още по темата
Според него е необходимо да се изясни и дали има конфликт на интереси в последващите действия на Плевнелиев, както и дали софиянци са ощетени от сделката.

Името на Росен Плевнелиев беше замесено в скандала и с т.нар. общинари брокери, които го изнудвали, за да бъде финализирана сделката за Бизнес парка. Това беше обявено от самия шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Последва атака от опозицията, че Росен Плевнелиев не е сигнализирал компетентните органи, а бившият строителен министър публично отрече да му е искан или той да е давал подкуп, с което опроверга самия Цветанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


680
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
593
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еее щом до завода на Дачия в Румъния няма магистрала - съгласявам се! Не трябва никъде по света да се строят магистрали! В никакъв случай най-големите икономи1ески центрове на България не бива да са свързани със скоростен транспорт, много си ни е добре да се лашкаме 400 км за 8 часа. Докато тъпите европейци пътуват същото разстояние за 3-4 часа. И после как да не дойдат инвестиции в БГ?!П.С. Боже, колко мъка има по тоя свят.... БОЖЕЕЕЕ
592
10
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
НЯма какво да се кментира ,ясно е че се търсят всякакви начини да провокират Плевнелиев
591
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците с феноменалния Социалист Папандреу до момента дължат на тройката си кредитори около 400 милиарда евро без лихвите. Сега ще им опростят едни 50%, но за сметка на това ще изпишат имената на улиците си на немски....
590
0
 
8
 
! Отговори
Do 588 преди 12 години
Абе льльо, до завода на Нокиа в Унгария има ли магистрала - НЕ, до завода на ФИАТ в Полша има ли магистрала - НЕ, до завода на Рено (Дачия) в Румъния има ли магистрала - НЕ.
589
1
 
2
 
! Отговори
До 569 преди 12 години
Спират парите за инфраструктура защото ги пренасочват към южните *** дето фалираха с 50 млрд. евро лихви , иначе локуми всеки разтяга ,Тасос де се покри ?
588
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
толкова ли няма един дето да не е разбойник
587
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно как се развиват европейците без магистрали? И как се прави иновация без инфраструктура, ще ни осветлите ли? Всеки един лев трябва да се дава за кебапчета и шкембе, щото това се яде така ли?Или да ги инвестираме иновативно в розови БМВ-та, ремонти на сгради, да пращаме пенсионери на море зимата? Или да ги инвестираме в бетон по морето?
586
4
 
10
 
! Отговори
Европеец преди 12 години
Европейците правят Европа по-иновативна, инвестират в нови продукти и методи на производство, както и в енергийна ефективност, а не като нашите управляващи в лентички. Не всичко е магистрали, другари управляващи
585
2
 
8
 
! Отговори
До 582 преди 12 години
Всичко ли е оправил Вежди, че тръгнал да прави Музей на социализма, музей на капитализма, музей на....15 млн. лв за Българския Лувър ще дават и т.н.А самите артисти, театрали, хора на изкуството мизерстват, знакови места за историята ни тънат в нищета. *** и виж Радецки, *** виж във Варна, че на Пантеона хората ще пострадат и т.н
584
4
 
7
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 12 години
Няма какво да ми се обяснявате повече!
583
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не кажете една дума за заменките в периода 2001 - 2009 година, другари? За тези заменки ЕК може да глоби нас гражданите на България с 1.5 милиарда евро. Ще ги извади ли БСП от джоба си тия пари, ако се докажат нещата, които и децата в детската градина знаят, че се вършеха от Тройната ламя? Кой ще поеме отговорност тогава? Някой чиновник в Чепръчене сигурно е раздал хиляди декари вековни гори и плажове за жълти стотинки? По-лесно е да плюем отколкото да носим отговорност, а?
582
6
 
7
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 12 години
Ще ви махам!
581
5
 
11
 
! Отговори
хммм преди 12 години
Да питаме достойния и честен Ламбо кога излъга? Кво направи бидона Ламбо за 4 години в министерство на културата освен да стане 150 кг и да се снима в сериали?
580
4
 
7
 
! Отговори
това ни чака ако ... преди 12 години
"Северна Корея моли за храна" - водеща световна новина.И те като българите си имат ком.партия и вижте до къде я докараха.Руснаците със закон забраниха КПСС и се оправихаСамо в България им слушаме бръщолевенето на тези крадливи изкопаеми.Това ще стане и с нас ако ги допуснем пак до властта !!!!
579
6
 
5
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 12 години
Оф, писнахте ми!
578
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Партията майка БКП успя да изработи всички нас и 20 г да режисира разграбването на държавата.Сега ситуацията е аналогична. Виждайки неминуемия крах на изборите, отново се прилага същия сценарии с измислени доноси,флашки и какво ли не, целта на които е спад на доверието в ГЕРБ, ниска избирателна активност,и отново на власт червената олигархия заедно с Доган избрани от твърдите си гласоподаватели.Дано този път хората го проумеят
577
4
 
10
 
! Отговори
бай хой преди 12 години
всички *** - ***
576
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко бил посочил Плевнелиев за кандидат-президент? Ами кой да го посочи бе, другари? Ако искате на пленума на БКП да определите вие всички кандидат-президенти и накрая с 99.9% да си изберете Калфата?А я да ви питам - КОЙ ПОСОЧИ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП? КОЙ ГО ИЗДИГНА ДО ПРЕМИЕР БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ? КОЙ ИЗДИГНА КАЛФАТА ДО МИНИСТЪР, А СЕГА ДО КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТ? И С КАКВО БЕШЕ ИЗВЕСТЕН ТОЙ ПРЕДИ ТОВА?
575
5
 
7
 
! Отговори
КАМУНИСТ преди 12 години
Когато комунистите са били на власт ВСЕ СА СЕ ПРОВАЛЯЛИ, без нито едно изключение.Говоря за нашите.Това значи само едно- ТЕ СА ТОТАЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ. Първата власт ИМ Я ПОДАРИХА РУСНАЦИТЕ ПРЕЗ 1944Г. Крепиха се покрай Москва до 1990г. и ДРУЖНО СЕ САМОСРИНАХА. Лукановата зима, ЖАН -виденовата катастрофа,Станишевските УНИЗИТЕЛНИ години, които вбесиха народа с ***.обръците с доган.Комунистите сега ЛЪЖАТ бабите/кого другиго?/ да гласуват пак и пак за тях.ТОЛКОВА МОГАТ С ЧЕРВЕНИТЕ СИ ТИКВИ.
574
4
 
6
 
! Отговори
Виждате ли преди 12 години
Не виждате ли, че в ГЕРБ вътрешно не могат да се разберат кой с кого е и срещу кого е, а тръгнали държавата да оправят.Цецо държал единия лагер, Боко другия, Фидоската вдига червени и зелени маркери в пленарна зала, праща смс-и, Цецо топи Роската, после други допят Андрей Иванов......