Плевнелиев: Властта няма да ме промени

Ще работя така, че всички българи да видят конкретните ползи
Обновена: 1 ное 2011 15:13 | 1 ное 2011 07:00,
181
Плевнелиев: Властта няма да ме промени
Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Без празненства е преминала нощта на победата за новоизбрания президент на България Росен Плевнелиев, разказва той в интервю за „24 часа“. Новоизбраният държавен глава дава заявка, че ще бъде прагматичен човек, който няма да позволи властта да го промени – съпругата му ще продължи да работи, а двамата държат децата им да не се формират като деца на президент, което да им даде облаги. Говори обаче за промени на президентската институция.

Бъдещият държавен глава признава, че е учил за ролята на президент от книги на Конрад Аденауер, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън „ и, разбира се, с огромен интерес прочетох отчета на президента Първанов“, допълва той, но отбелязва колко трудно е било да намери този отчет.

Росен Плевнелиев казва, че ще заложи на приемствеността в президентската институция, но дава заявка да я отвори към гражданите и медиите. „Хората ежедневно трябва да виждат с какво се занимаваме вътре“, заявява той. Казва, че ще освободи посланиците с картончета от Държавна сигурност, за което управляващите настояват отдавна, но също ще разчисти президентството от хора в зависимост от тоталитарния режим.

Още по темата

„Представям си президентството като една институция, в която буквално всяка седмица някой от съветите ще заседава – за културно развитие, за съдебната реформа, за икономическото развитие и т.н. Защото там ще тече общественият дебат, искам ние да задаваме посоката, хората да видят, че вратите са отворени“, казва Плевнелиев.

Като най-важната си цел той определя изработването на национален план „България 2020“  , който ще състави заедно с всички институции. „Ние просто трябва да имаме един план за развитие на държавата, който да не казва само, че трябва да сме член на европейската общност, а оттук нататък за какво се борим, коя е нашата следваща цел, която ще ни обедини? За мен това е стратегията „България 2020“, изтъква новоизбраният президент.

„Ще работя така, че всички български граждани – и тези, които не гласуваха за нас, и тези, които изобщо не гласуваха, да видят конкретните ползи за тях в една България, която ще бъде достоен член на ЕС, която ще остане стабилна“, допълва той.

Заявява, че няма да отлага работата си за евентуален следващ мандат. „Имам 5 години, ясен хоризонт, през които давам всичко от себе си, а след тях – каквото кажат българите“, изтъква новоизбраният президент.

Плевнелиев признава, че с удоволствие ще раздава ордени „Стара планина“, но единственият му критерий за връчването на отличията е да го получи този, който може да е пример за следващите поколения. Подкрепя и инициативата на Георги Първанов „Българската Коледа“, доколкото е видял конкретни резултати от нея.

Правомощията, които ще делегира на вицепрезидента Маргарита Попова ще бъдат помилването, даването на гражданство и даването на убежище.

Попитан кого ще слуша повече – Бойко или Барозу, Плевнелиев казва: „Може да продължите този списък, надявам се и с Меркел, и с Обама. Очаквам много скоро да започна да работя с големите лидери на света, защото това ще бъде моята амбиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
6
 
5
 
! Отговори
АЗзззз до 118 преди 12 години
Преди много години от ЦК забелязали, че др.ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА се кръсти. Попиталия защо? Как така?.... Тя обяснила, че проверява да не си е изгубила ОЧИЛАТА, ОРДЕНИТЕ(от ляво и дясно) и накрая проверява да не се е "изпуснала" случайно!... Та такава беше(и продължава да е) Вашата любима сърГЕЙска БСП!.... ГЕРБ не си броят ордените и не се ***, за това не се кръстят за щяло и нещяло!
122
2
 
10
 
! Отговори
do 101 преди 12 години
JENA MY 6TE RABOTI,za6toto e kadana i taka icka pomakat RACIM ALI,majat i.6TE RABOTI,za da im ce mnojat milionite.BG PROCTO NQMA DA IMA PARVA DMA-TQ 6te raboti ne za BG,a za DJOBA CI.
121
11
 
8
 
! Отговори
АЗзззз преди 12 години
АЙДЕ ***... оставяме Ви на мира една седмица да си БЛИЖИТЕ РАНИТЕ и да си помечтаете, че нещо зависи от Вас!!!! Ако бяхте поздравили ГЕРБ за победата, все някой можеше да се "върже", че сте демократи, но сега оставяте впечатление за ГЕЙО-клати!
120
4
 
11
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
*** и *** не се кръстят!
119
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дотука бойковците са най големите лъжци дето са били в политиката, тез направо ще ни разкатаят мамицата още някоя и друга година гладни, жадни и дрипави ще тичаме по магистралите им и асвалт ще хапваме, ако остане де
118
3
 
15
 
! Отговори
познай кой преди 12 години
Търси се онзи човек, който е забелязал,че новоизбраният президент се е прекръстил поне веднъж.
117
2
 
12
 
! Отговори
sda преди 12 години
"Властта няма да ме промени" - тоест ще си остана политически безопасен и некомпетентен, и ще си слушам какво ми нарежда ББ, като моето мнение (ако изобщо имам такова) ще си го пазя за мене си. Аз съм президент под чехъл!
116
5
 
15
 
! Отговори
Дарко преди 12 години
"Властта няма да ме промени"- казал Плевнята., но лошото в случая е, че и Плевнелиев няма да промени властта защото той по природа е нагажденец и конформист.
115
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя плювналиев що лъже, че жена му ще продължи да работи? Къде ще работи? като стане първа дама няма как да ходи на работа и да е сред хората, нали трябва башибозуците от нсо да я пазят, а те не разрешават. баси и измамниците са тия герб и от *** повече лъжат и крадат баси и дебелокожите ***. и не вярвам че тоя е спечелил изборите нагласено беше и фалшифицирано всичко
114
3
 
17
 
! Отговори
Че гевара преди 12 години
Спомнете си 1997гд СДС имаше цялата власт. Президент правителство и мнозинство в НС. И какво стана сега сега са колкото футболните фенове на локомотив София. Спомнете си какво стана и с царската партия. Те пък останаха колкото един футболен отбор. Така че след някоя година ще видим какво ще стане и с тези които сега пълнят гушите.
113
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да бе, разбира се, че няма да го промени, ама как може да го промени? Той като детска сълзица чист, дума да няма! Брей, толкоз за прости ли ни вземат бе? Такива като него съм ги виждал десетки - чисти и неопетнени докато хванат кокала, пък после - "ми то ми се полага бе, аз затова съм в политиката!" Тоя ще краде та ще му плющят ушите, под закрилата на бойко ще надмине и доган и бесепари и всичко в грабежа, нали бойко затова го назначи за кукла в президенството!
112
12
 
5
 
! Отговори
Ким преди 12 години
Надявам се бъде истински " ТЕЛЕЦ".. Хората от тази зодия са умни и справедливи, и съвестни. Надявам се също властта да не го промени. И аз съм от същата зодия. Имам и много приятели "телци". Просто сме хора, но които човек може да се довери със затворени очи. Аз вярвам, че ще успее...Така ми казва шестото чувство.....
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чехлю
110
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чехлю
109
2
 
27
 
! Отговори
Апостол преди 12 години
г-н Президент Вие вярвате ли си като говорите или казвате това което Ви кажат,защото помня много добре колко категоричен бяхте в минали предавания,че по никакъв повод нямате намерения да се занимавате с политика и да се кандидатирате за президент.Не мислите ли че всичко това вече става много смешно и банално,моля сверете си часовника и стига сте ни лъгали с вашите измишльотини.Надявам се вече при свършен факт,Вие като президент ще проявите смелост и ще защитавате интересите на страната ни!
108
5
 
16
 
! Отговори
вечно вчерашен преди 12 години
Плевнелиев: Властта няма да ме промени - оставам вечно вчерашен комунист!
107
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност през цялото време бизнесът на жената на Плевнята е в противоречие със закона. Той беше министър на ала-бала строежите, а тя брокер. Значи ти купуваш от мене тоя парцел, мъжа ми ще ти го узакони, а за мене е комисиона. Сега ще е същото. Не беше ли това "Батко и Братко", конфликт на интереси ?! Не и когато са ГЕРБ на власт.
106
2
 
1
 
! Отговори
до до 101 преди 12 години
политиката има нужда от малко разнообразие в отношение на жените на политиците, не са само притурки (някои ако така им харесва, ок, но трябва да има и други варианти)
105
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахаха ... на сайта Биволъ има видео как ГЕРБ раздават предизборно пари на ***. Така ви избраха мутресата на Бойко, дето щяла да бъде сериозен президент! ;)
104
3
 
19
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Че тя точно съпругата му ще продължи да изкарва милионите от държавните поръчки, които ГЕРБ ще спускат. *** и първо сигнален народ !!!