Плевнелиев: Властта няма да ме промени

Ще работя така, че всички българи да видят конкретните ползи
Обновена: 1 ное 2011 15:13 | 1 ное 2011 07:00,
181
Плевнелиев: Властта няма да ме промени
Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Без празненства е преминала нощта на победата за новоизбрания президент на България Росен Плевнелиев, разказва той в интервю за „24 часа“. Новоизбраният държавен глава дава заявка, че ще бъде прагматичен човек, който няма да позволи властта да го промени – съпругата му ще продължи да работи, а двамата държат децата им да не се формират като деца на президент, което да им даде облаги. Говори обаче за промени на президентската институция.

Бъдещият държавен глава признава, че е учил за ролята на президент от книги на Конрад Аденауер, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън „ и, разбира се, с огромен интерес прочетох отчета на президента Първанов“, допълва той, но отбелязва колко трудно е било да намери този отчет.

Росен Плевнелиев казва, че ще заложи на приемствеността в президентската институция, но дава заявка да я отвори към гражданите и медиите. „Хората ежедневно трябва да виждат с какво се занимаваме вътре“, заявява той. Казва, че ще освободи посланиците с картончета от Държавна сигурност, за което управляващите настояват отдавна, но също ще разчисти президентството от хора в зависимост от тоталитарния режим.

Още по темата

„Представям си президентството като една институция, в която буквално всяка седмица някой от съветите ще заседава – за културно развитие, за съдебната реформа, за икономическото развитие и т.н. Защото там ще тече общественият дебат, искам ние да задаваме посоката, хората да видят, че вратите са отворени“, казва Плевнелиев.

Като най-важната си цел той определя изработването на национален план „България 2020“  , който ще състави заедно с всички институции. „Ние просто трябва да имаме един план за развитие на държавата, който да не казва само, че трябва да сме член на европейската общност, а оттук нататък за какво се борим, коя е нашата следваща цел, която ще ни обедини? За мен това е стратегията „България 2020“, изтъква новоизбраният президент.

„Ще работя така, че всички български граждани – и тези, които не гласуваха за нас, и тези, които изобщо не гласуваха, да видят конкретните ползи за тях в една България, която ще бъде достоен член на ЕС, която ще остане стабилна“, допълва той.

Заявява, че няма да отлага работата си за евентуален следващ мандат. „Имам 5 години, ясен хоризонт, през които давам всичко от себе си, а след тях – каквото кажат българите“, изтъква новоизбраният президент.

Плевнелиев признава, че с удоволствие ще раздава ордени „Стара планина“, но единственият му критерий за връчването на отличията е да го получи този, който може да е пример за следващите поколения. Подкрепя и инициативата на Георги Първанов „Българската Коледа“, доколкото е видял конкретни резултати от нея.

Правомощията, които ще делегира на вицепрезидента Маргарита Попова ще бъдат помилването, даването на гражданство и даването на убежище.

Попитан кого ще слуша повече – Бойко или Барозу, Плевнелиев казва: „Може да продължите този списък, надявам се и с Меркел, и с Обама. Очаквам много скоро да започна да работя с големите лидери на света, защото това ще бъде моята амбиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
15
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Честито на тиквите , днес имат празник!
102
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая *** Ана Цолова няма ли кой да я махне?! Безкрайно дразни със селския си манталитет на всичко знаеща.
101
13
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
това ме изкефи, че съпругата му ще продължи да работи, честно казано по-добре от разни бг "дами", дето се чудят с какво да се занимават
100
3
 
8
 
! Отговори
do 99 преди 12 години
toi izlaga BG 4e NQMA DA CE KANDITIRA ZA PREZIDENT.KAKVOTO I DA KAJE NQMA ZNA4ENIE.TOI PROCTO LAJE,zatova e EKCPERT.
99
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
POCEN PLEVNEVLIEV PREIMENYVAN LI E?OBRQZVAN LI E?KAKVA RELIGIQ E IZPOBQDVAL?KATO PREZIDENT NA VCI4KI BALGARCKI GRAJDANIN V PRAVOCLAVNA BG TOI XRICTQNIN LI E ILI NE.
98
1
 
15
 
! Отговори
гост преди 12 години
Незнам какъв президент на цяла България ще бъдеш,г-н Плевнелиев.Но снощи като даваха по БТВ картата на Б-я цялата разделена на парчета,оцветени с различни цветове.На 111 хил.кв.км ние сме разцепени на стотици парченца.Тази фалшива усмивка скоро ще я скриеш като се сблъскаш с реалността, а след 4 години ще ти остане само ходенето по света.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре,но всеки министър и президент който излъже хората,открадне или работи против интереса на народа веднага да се проведе референдум и народа да избере каква ще му е присъдата!!!!!!!!!!!!!!
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държава на абсурдите рекетираща хората по всякакъв безпрецедентен начин с хиляди агенцийки, с тотална бюрокрация и извращения над обикновените хора
95
2
 
7
 
! Отговори
ей,президенте преди 12 години
Остави пожеланията в бъдеще време,наслушали сме се достатъчно,ами давай да видим за какво те избрахме!Ако се справиш-втори мандат,ако ли не-при "титана от веселиново" да играете сантасе!
94
1
 
18
 
! Отговори
р100 преди 12 години
В държава управлявана от лицемери и крадци вирее само бедност и омраза. Големите градове се напълниха със необразовани и прости хора, които искат да получават всичко на готово. Разумните млади хора се чудят как да напуснат страната за да осигурят по-добро бъдеще за себе си и децата си. С тази политика в България няма начин да развиеш потенциала си и да се релизираш. Казвам всичко това от позицията на човек с малък бизнес в София.
93
1
 
13
 
! Отговори
ДО 92 преди 12 години
ЕМИ БРОКЕРА ИМА 50 МИЛИОНА ЕВРО--ДА ИЗКАРА ПОНЕ 1 МИЛИОН И ДА ГИ ДАРИ НА СИРАЦИТЕ...АМА НЯМА ДА ГО НАПРАВИ НИКОГА НАЛИ?
92
6
 
4
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
"Българската Коледа" е благородно начинание. Това, че за сираците се дават пари по Коледа, е правилно и така трябва да бъде.
91
0
 
8
 
! Отговори
народен будител преди 12 години
доиде време да покажеме на света,че и ние българите сме европеици и достоини последователи на ботев и левски.че сме хора а не стадо и ***.целият свият излиза на улицата и протестира да излезем и ние на мирен протест-окупираи софия.да покажеме,че не искаме да ни експлоатират,че не искаме да се застопорияват заплати,че не искаме да скачат цените всеки ден,че не искаме да сме безработни и социално слаби европеици а управлияващтите да трупат милиони на гърба на народа-окупираи софия циялата исти
90
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Падна и тая червена крепост, другари!"Те още по-червени в крепостта влязоха, другарю!
89
4
 
11
 
! Отговори
Грабест преди 12 години
И комсомолеца Плевнелиев иска да смуче кинти покрай грозното творение на Първанооглу-"Българската Коледа"!!!!
88
1
 
6
 
! Отговори
"Намалена видим преди 12 години
"""Намалена видимост заради мъгла"""
87
1
 
14
 
! Отговори
ДО 84 преди 12 години
ЗАЩО ГЛЕДАШ БОСФОР ТВ??? НАЛИ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА СЕ РАЗБРАХМЕ ВЕЧЕ ОТНОСНО ТОВА
86
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Падна и тая червена крепост, другари!
85
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Представям си президентството като една институция, в която буквално всяка седмица някой от съветите ще заседава за културно развитие, за съдебната реформа, за икономическото развитие и т.н. Защото там ще тече общественият дебат, искам ние да задаваме посоката, хората да видят, че вратите са отворениАйдеее и мутресата на Бойко ще я гледаме нон-стоп по телевизията. Жална ни майка!
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цолова и Виктор Николаев от БТВ когато имат други гости постоянно прекъсват гостите и задават куп въпроси, а сега слушат Бойко свити като две пуделчета и само от време на време се обаждат от кумува срама. Особено за Цолова нямам думи. Николаев малко от малко поне се престрашава да зададе някой по-остър въпрос.