Борисов запя Дянковата песен за БАН

Ще имат заплати, като правят европроекти, смята премиерът
Обновена: 3 ное 2011 14:40 | 3 ное 2011 13:16,
542
Борисов запя Дянковата песен за БАН
Снимка: архив, БТА

Заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари. Това каза премиерът Бойко Борисов на въпрос какво ще се случи със заплатите на учените в Академията, за които няма пари за ноември и декември.

„Kакво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата – да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати”, каза премиерът.

Преди ден по повод протестите на БАН финансовият министър Симеон Дянков каза, че "вместо да стоят по улиците", е по-добре учените да правят европейски проекти, и има 400 млн. лева, които БАН в момента не използва.

Според премиера Борисов много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни.
„Те са с много високи заплати. Когато всеки в БАН работи така и усвоява европейски средства, проблемът със заплатите няма да бъде дискутиран. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите“, обърна се Борисов към журналистите.

Той допълни, че правителството ще отпусне 5 милиона лева за съфинансиране на европейски проекти, по които работи БАН.

Още по темата
„Има воля и ще се намерят средства за започналата реформа в спешната помощ. Средствата за това са изцяло от държавния бюджет“, каза още Борисов, който откри диализен център и клиника по токсикология в болница "Пирогов". 

Водят се разговори с директори на големите болници и всички са на мнение, че спешната помощ трябва да отиде към областните болници, посочи премиерът. По думите му при такова преместване между 1200 и 1300 души от администрацията ще останат без работа, но това са паразитни структури. При съкращаване на администрацията се очаква да се увеличат заплатите на хората от "Спешна помощ", каза премиерът.

„Една по една клиниките на „Пирогов” придобиват вида, в който би трябвало отдавна да бъдат. Виждате какви прекрасни ремонти – и то за 430 лева на квадратен метър. Можете да ги сравните с ремонтите на Масларова, за да няма коментари по тази тема“, изтъкна министър-председателят. 

„Това, което много ме изненада, е, че толкова много деца се напиват и идват в тази клиника, особено на празници, на първия учебен ден, на последния учебен ден“, допълни той.

Борисов съобщи още, че на 1 декември ще каже кой ще е новият министър на правосъдието след избирането на Маргарита Попова за вицепрезидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
3
 
4
 
! Отговори
Alice преди 12 години
Виждал съм докторанти във Франция, по цял ден седят в лабораториите и изследват, четат и пишат статии. Имам няколко приятели докторанти в БАН. Един не ми се е похвалил колко статии е прочел или написал. Половината там нищо не правят!!!
403
1
 
3
 
! Отговори
Продълж. на 410 преди 12 години
Пояснявам за онези, които не знаят: "Проучвател" в БАН означава служител с висше образование, който няма научна степен и поради това не му дават научна длъжност, а го ползват да помага на "учените". На такива длъжности постъпват хора без връзки, които знаят,че не могат да се докопат до редовна докторантура,но могат да направят такава на самостоятелна подготовка /за сметка на свободното си време/ и чак след това ще заемат научна длъжност.Такива хора често пъти имат повече публикации от "учените"
402
2
 
3
 
! Отговори
Г-н генерал, а как преди 12 години
ще ни помогнеш да се отървем от търтеите, от "уж" учените, от партийните рабфаковци, които колеха и бесеха в БАН допреди 20 год.,а после,като видяха,че никой не ще им потърси сметка за безчинствата,се развилняха отново и за две десетилетия попълниха местата на пенсионираните със свои протежета?Защо не им зададеш един въпрос, бе г-н премиер? Всеки институт си направи сайт със списък на публикациите на своите кадри.Защо в някои институти не публикуваха такива сведения и за проучвателите? Продълж.
401
0
 
3
 
! Отговори
alien преди 12 години
Извънземни са отговорили на 30 въпроса, зададени от наши учени от БАН, твърдят самите те пред Новинар. В момента експертите анализират и разшифроват получените чрез пиктограми и рисунки отговори на въпросите.Всички обаче са категорични, че среща с извънземните ще имаме в следващите 10-15 години."Те и в момента са тук около нас", казва заместник-директорът на Института по космически изследвания към БАН Лъчезар Филипов. Според него извънземните същества ни наблюдават постоянно."Те не са враждебно настроени към нас, по-скоро искат да ни помогнат. Ние обаче все още не сме дорасли да осъществим пряк контакт с тях. Те са готови да ни помогнат, но ние не знаем какво да поискаме от тях при една подобна среща", смята ученият.По думите му няма да успеем да достигнем до съществата прослушвайки космическия ефир с помощта на радиотелескопи. Самите извънземни били категорични, че връзката с тях няма да стане чрез радиовълните, а чрез мисълта."Дори Ватикана вече се съгласява, че извънземните съществуват", казва още Филипов. Според него със сигурност през следващите 10-15 години ще имаме пряк контакт със съществата."Извънземните ни критикуват за аморалното ни поведение, като в това влагат отношението ни към природата или по-скоро вмешателството ни в процесите, които противоречат на природата. Съществата от други измерения, планети и галактики не разбират изкуственото оплождане или козметиката, която създаваме и ползваме. Според тях по този начин противоречим на природата", обяснява още служителят на БАН.По думите му извънземните смятат, че причина за глобалното затопляне е т.нар. инженерна инфраструктура. На въпрос, зададен от наши икономисти, Кога ще свърши глобалната икономическа криза?, пък извънземните отговорили - Край на оръжията, единомислие, твърди Филипов.В момента той и неговият екип анализират получените от извънземните отговори, за да изготвят стратегията си за следващия контакт, който вероятно ще бъде през пролетта. Само за последната година на земното кълбо са се образували около 150 пиктограми или т.нар. житни кръгове.
400
0
 
2
 
! Отговори
401 преди 12 години
Каквото съм прочела, съм го прочела за себе си, а всичко, което съм превела, е включено и изчерпва съдържанието на статиите, респ. книгите, написани от дълбоко уважавани от мен учЕни.
399
1
 
2
 
! Отговори
do 401 преди 12 години
А ти какво си направил през последната година? Какво си написал, прочел, превел?
398
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сичкото, що е учЕн и наистина има потенциЯл и амбиции се е изнесло отдавна на Запад. САЩ все още щедро купуват мозъци. други, като видяха че няма перспективи, завършиха по още едно висше и също заминаха. посредствените (ох, да! и Айнщайн бил имал тройки) реват и чакат. макар че, много добре знаят, че няма какво.ПП впрочем, Айнщайн е бил имигрант
397
1
 
3
 
! Отговори
асфалтаджия преди 12 години
оха, оха... кеф, кеф кеф!!! Да живее Боко! але,але,але!!!!!!
396
2
 
9
 
! Отговори
cenzurno.represiran преди 12 години
Не ми е ясно как се пишат отрицателни коментари за БАН от тотално неграмотни хора. Безработни и нереализирали се *** критикуват науката ? отвратително е.
395
2
 
2
 
! Отговори
Мюлер преди 12 години
Ами дайте им да видят резултатите от времето на предишните управления, които се виждат сега!
394
2
 
15
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
Управниците ни не могат да видят нищо,което е по-далеч от носа им.Пари се дават там,където резултатите ще са видими днес или утре(магистрали,метро,детски площадки и пр).Влагането на средства в научни дейности,резултатите от които ще се видят СЛЕД сегашното управление са нежелани.Държавата няма да върви напред само с недомислици от далееечен Брюксел.Цар Борис така да бе разсъждавал,България отдавна да е изчезнала.Това качество май се наричаше далновидност,а наличието му предполага интелигентност.
393
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брях, 50 статии викаш ! Отбрани извадки из чуждестранната литература, които "услужливо" са й били преведени от някоя "чистачка" в БАН.
392
4
 
10
 
! Отговори
ан преди 12 години
Какво си открила-пита милен цветков една физичка от бан,а тя милата го вижда колко е далеч от науката ,както и дянков.Каза му че е публикувала 50 статии,но за неукия това е нищо за съжаление.Нима Айнщайн е открил теорията от разКолко ли публикации е имало преди него на такива незнайни работливки и при това без заплатиАми джобс нима не открадна от ксерокс,а бил гейтс от негоЖалко , че развалят основите на нещо,което трябва да е гордостта на бгЖалко един футболист или силиконка
391
1
 
4
 
! Отговори
. преди 12 години
THE GODFATHER !
390
1
 
12
 
! Отговори
ДЕ СОПА,ДЕ преди 12 години
БОЙКО БОРИСОВ СЕ СЪОТНАСЯ КЪМ БАН, КАКТО *** КЪМ КЛАДЕНЧОВА ВОДА. КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ КАЖЕ. ВСИЧКО Е ТАКЪВ АБСУРД И ТОТАЛНА ПРОСТОТИЯ ОТ СТРАНА НА НАСТОЯЩЕТО ПРАВИТЕЛСТВО. ТИЯ ХОРА ОТ АЛЧНОСТ ЩЕ ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ. НЯМА ЛИ КРАЙ ТОВА БЕЗУМИЕ, НЯМАТ ЛИ СТРАХ ТИЯ ХОРА. ЩО ЗА БЕЗУМИЕ НАИСТИНА Е ТОВА,КОЕТО ПРАВЯТ СЪС СТРАНАТА И НАРОДА СИ.
389
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво очаквате от бивш "каратист"?!
388
1
 
6
 
! Отговори
туземец преди 12 години
Че за какво и е на бъдеща бананова империя Академия на науките? Само ще се разсейват хората от работата им в плантацийте......
387
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да беше чалга, да даде пари. Пък то наука, дето нито се реже с ножица, нито се рита с крак.
386
5
 
9
 
! Отговори
до 297 преди 12 години
Бил Гейтс и Стив Джобс първо са се доказали сами, и да след това са получавали и държавни целеви субсидии. Учените в БАН достатъчно са се доказали, и е проблем на държавата, а не на тях че държавата не възлага на собствената си академия и учени проблеми за разрешаване, а просто им дава някави пари и не иска да я занимават! След като САЩ според тебе не дават пари на такива като Гейтс и Джобс - къде отиват 2,5% от БВП -щото толкова дават за наука, не за наука и образование, а само наука?
385
0
 
0
 
! Отговори
до 419 от 415 преди 12 години
Това ми беше и целта. Да раберете най-накрая тази елементарна истина.