Борисов запя Дянковата песен за БАН

Ще имат заплати, като правят европроекти, смята премиерът
Обновена: 3 ное 2011 14:40 | 3 ное 2011 13:16,
542
Борисов запя Дянковата песен за БАН
Снимка: архив, БТА

Заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари. Това каза премиерът Бойко Борисов на въпрос какво ще се случи със заплатите на учените в Академията, за които няма пари за ноември и декември.

„Kакво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата – да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати”, каза премиерът.

Преди ден по повод протестите на БАН финансовият министър Симеон Дянков каза, че "вместо да стоят по улиците", е по-добре учените да правят европейски проекти, и има 400 млн. лева, които БАН в момента не използва.

Според премиера Борисов много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни.
„Те са с много високи заплати. Когато всеки в БАН работи така и усвоява европейски средства, проблемът със заплатите няма да бъде дискутиран. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите“, обърна се Борисов към журналистите.

Той допълни, че правителството ще отпусне 5 милиона лева за съфинансиране на европейски проекти, по които работи БАН.

Още по темата
„Има воля и ще се намерят средства за започналата реформа в спешната помощ. Средствата за това са изцяло от държавния бюджет“, каза още Борисов, който откри диализен център и клиника по токсикология в болница "Пирогов". 

Водят се разговори с директори на големите болници и всички са на мнение, че спешната помощ трябва да отиде към областните болници, посочи премиерът. По думите му при такова преместване между 1200 и 1300 души от администрацията ще останат без работа, но това са паразитни структури. При съкращаване на администрацията се очаква да се увеличат заплатите на хората от "Спешна помощ", каза премиерът.

„Една по една клиниките на „Пирогов” придобиват вида, в който би трябвало отдавна да бъдат. Виждате какви прекрасни ремонти – и то за 430 лева на квадратен метър. Можете да ги сравните с ремонтите на Масларова, за да няма коментари по тази тема“, изтъкна министър-председателят. 

„Това, което много ме изненада, е, че толкова много деца се напиват и идват в тази клиника, особено на празници, на първия учебен ден, на последния учебен ден“, допълни той.

Борисов съобщи още, че на 1 декември ще каже кой ще е новият министър на правосъдието след избирането на Маргарита Попова за вицепрезидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
1
 
1
 
! Отговори
за 397 преди 12 години
че аз не ти ги искам, нито те обиждам
363
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
393, няма да ми стигне, но все пак след като ми искаш пари, не е редно да ме обиждаш, нали? Или мислиш, че имаш такова право?
362
2
 
4
 
! Отговори
boro преди 12 години
Борисов говори като сънен и завит презглава.
361
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами Бойко колко проекта е спечелил? Неговата фирма на световно ниво ли е? Какви иновации е направила? Какво произвежда с което България да се гордее? Ако той беше като Стив Джобс или Гейтс щях шапка да му сваля. Обаче не е.
360
0
 
5
 
! Отговори
Мотото преди 12 години
Няма толкова голям и сложен проблем,от който да не можеш да избягаш.
359
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
391, на теб надали ще ти стигне образованието да повториш на глас темата на проекта.
358
3
 
6
 
! Отговори
за 387 преди 12 години
А кой остави кацата без дъно? Защо една работеща академия бе неглижирана и унижавана десетилетия, докато множество кадърни учени просто избягаха, както и множество кадърни българи избягаха от България? Кой е виновен за това? Кой имаше интерес от това? Защо ни направиха на просяци, които трябва да се молят на чужденците за стотинки? Защо?
357
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Учените от БАН ми приличате на гаменчета, които просят пари, но не смирено, а агресивно. Ти ги питаш най-човешки какъв проект са направили, а те : "А ти какъв проект си направил, бе ***?"
356
0
 
1
 
! Отговори
за 383 преди 12 години
Всеки приема спонсорство по цял свят е така. И на Бил Гейтс да поискаш да му дариш пари и той ще ги вземе.
355
2
 
6
 
! Отговори
Бойко към опозицията преди 12 години
ГЕРБ - това е, когато мюсюлманите обясняват на будиститезащо католиците ги защитават от православните.
354
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой би плащал на някой за да плюе по БАН? Нещо ми се губи логиката ти :)Иначе истината е, че това е една толкова забатачена институция, хората в която са свикнали да им се плаща независимо от това дали правят нещо или не, че никой не си мърда пръста за нищо.От огромниа им персонал помощен и реални учени, сигурно има 5-10% МАКСИМУМ които си изработват парите.Говоря от опит, работил съм там като стаж няколко седмици. Като всяка българска институция от миналото - и тази има нужда от реформа.
353
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментари срещу БАН няма. Коментарите са срещу наливането на пари в каца без дъно.
352
2
 
4
 
! Отговори
Колонизатор преди 12 години
От умственните мъки на героя горе на фотото, се разбира, че титана божи пари не дава.
351
0
 
2
 
! Отговори
за 383 преди 12 години
Разбира се, стига да имаш парите. Спонсорството е благородно дело. Това е желание да помогнеш. Като не можеш с акъл, поне с пари.
350
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментарите срещу Бан тук са пълна глупост написана очевидно от хора на които им се плаща за да плюят. Съчиняването на подобни мръсотии не е полезно за България, а е вредно. Явно ги пишат антибългари.
349
0
 
1
 
! Отговори
До БАН преди 12 години
Приемам критика само от хора, които са направили добър бизнес по честен начин - с ум, иновации и добър мениджмънт. Критиката от бачкери, собственици на кафета, кръчми, павилиончета не ме интересува. Защото в нея няма нищо полезно. -------------------- А спонсорство приемаш от всички, предполагам?
348
0
 
3
 
! Отговори
Колонизатор преди 12 години
Разбрах че слушането на ТВ Планета и да си фен на Азис, те прави велик.
347
2
 
6
 
! Отговори
Налъма преди 12 години
Молим, демократите от ГЕРБ, да си градят демокрацията на къра в овчите кошари, не да замърсяват градовете построени от комунистите.
346
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много правилно. Крайно време е паразитни институции като БАН да се стегнат и да започнат да правят реално нещо за парите които получават като субсидия.В момента там е пълно с пияндета които още по обяд къркат здраво ракия и нищо не работят.За какво да продължава да им плаща държавата? Аре моля ви се ...
345
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пролетарско-селската власт започна да се изказва.Никакви учени,никаква наука.Само гастарбайтери, *** и *** за електорат. Това е бъдеща България.