Борисов запя Дянковата песен за БАН

Ще имат заплати, като правят европроекти, смята премиерът
Обновена: 3 ное 2011 14:40 | 3 ное 2011 13:16,
542
Борисов запя Дянковата песен за БАН
Снимка: архив, БТА

Заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари. Това каза премиерът Бойко Борисов на въпрос какво ще се случи със заплатите на учените в Академията, за които няма пари за ноември и декември.

„Kакво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата – да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати”, каза премиерът.

Преди ден по повод протестите на БАН финансовият министър Симеон Дянков каза, че "вместо да стоят по улиците", е по-добре учените да правят европейски проекти, и има 400 млн. лева, които БАН в момента не използва.

Според премиера Борисов много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни.
„Те са с много високи заплати. Когато всеки в БАН работи така и усвоява европейски средства, проблемът със заплатите няма да бъде дискутиран. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите“, обърна се Борисов към журналистите.

Той допълни, че правителството ще отпусне 5 милиона лева за съфинансиране на европейски проекти, по които работи БАН.

Още по темата
„Има воля и ще се намерят средства за започналата реформа в спешната помощ. Средствата за това са изцяло от държавния бюджет“, каза още Борисов, който откри диализен център и клиника по токсикология в болница "Пирогов". 

Водят се разговори с директори на големите болници и всички са на мнение, че спешната помощ трябва да отиде към областните болници, посочи премиерът. По думите му при такова преместване между 1200 и 1300 души от администрацията ще останат без работа, но това са паразитни структури. При съкращаване на администрацията се очаква да се увеличат заплатите на хората от "Спешна помощ", каза премиерът.

„Една по една клиниките на „Пирогов” придобиват вида, в който би трябвало отдавна да бъдат. Виждате какви прекрасни ремонти – и то за 430 лева на квадратен метър. Можете да ги сравните с ремонтите на Масларова, за да няма коментари по тази тема“, изтъкна министър-председателят. 

„Това, което много ме изненада, е, че толкова много деца се напиват и идват в тази клиника, особено на празници, на първия учебен ден, на последния учебен ден“, допълни той.

Борисов съобщи още, че на 1 декември ще каже кой ще е новият министър на правосъдието след избирането на Маргарита Попова за вицепрезидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
4
 
3
 
! Отговори
YES преди 12 години
Както е казал Ян Хус.О ,свещена простота.Пък който го разбере, разбере.Не вярвам,че това ще е Кралят ТИКВА-СЛЪНЦЕ.
323
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"За наука трябват инвестиции!" За толкова години колко грешни пари изпапахте и какво предложихте на държавата срещу това? Едно голямо нищо! БАН е като българския футбол! Колкото и милиони да ви налеят - ГОЛ НЯМА ДА ВКАРАТЕ!
322
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не съм чул Саркози да излезе и да заяви на учените от френската академия, че за нищо не стават. Нито пък френския министър на финансите някога го е правил. Ама франсетата са националисти и в червата, не са като нас.
321
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
337 е прав. Проектите по европейските програми не са направени за нагушване, както си мислят много хорица у нас. Парите са за наука и за европейска интеграция. От проекти никой не може да забогатее и това е добре известно и на запад е известно. На запад учените също не са милионери, но поне не ги унижават.
320
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялото правителство реве, че на България и трябвали инвестиции, защото иначе нямало да има бизнес и пътища и заводи. Ами в науката е същото - трябват инвестиции. Не е по-различно. И не само инвестиции, ами трябва чиновниците по министерствата да подкрепят проектите, а не само да създават пречки. И то не само проектите на своите хора, а на всички. За да може България да печели повече проекти и съответно пари. Иначе няма да стане.
319
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затворете всичко и след чалгата ще доиде,и инквизицията!
318
1
 
11
 
! Отговори
за 337 преди 12 години
Колега има разлика между хора, които печелят проекти за да правят научно-изследователска работа и такива като теб, които цоцат европарите за да си пишат яки хонорари и да се правят, че нещо правят. Такива като теб се наричат проектаджии - хора които точат парите предвидени за друго.
317
5
 
8
 
! Отговори
продължение от 334 преди 12 години
За целта Боко само за Дянков ще трябва 3-годишен проект за 30 000 лева, Боко. А Сам човек проект не печели. И след всичко това, Боко, Дянката ще докара заплата 750 лева на месец. Искам от тебе сещга Боко да се изправиш каго мъж и да кажеш, че учени не ти трябват. Взимаме си багажа и навън. Ако не ти стиска да го кажеш, слагай парите на масата Боко, както е във всички други държави. Поздрави от учения, дето се търкаля и по татамитата и затова е достатъчно смел да ти каже истината в очите.
316
6
 
6
 
! Отговори
до 333 преди 12 години
Колега, наистина не можеш много да пишеш за заплати но все пак има такова перо в проекта. Така че всичко зависи от тях да направят нещо иновативно и да кандидатсват. Проблема в БАН е че те са свикнали само да стоят и държавата да им дава. Като с това не казвам че има некачествени професори.. но просто манталитета им е малко като на Гърците в момента - чакат на хранилка.
315
2
 
2
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
---- Прикрепено писмо (НЕ БЪДИ ТОЛКОВА "СТЕСНИТЕЛЕН",хайде все пак да те запознаем с ПЪРВАНОВ) ----Подател: евгени славков <evgeni70251***abv.bg>До: GIS***GOVERNMENT.BG, PRIMEMINISTER***GOVERNMENT.BGОтносно: НЕ БЪДИ ТОЛКОВА "СТЕСНИТЕЛЕН",хайде все пак да те запознаем с ПЪРВАНОВДата: Четвъртък, 2011, Ноември 3 09:38:48 ЕЕТДобро утро господин Бойко.Защо днес когато говорих с пресцентъра на МВР ми обясниха,че разбирам ли как не се "занимавали" с политически въпроси.Аполитичния Цецо не се занимава с пол.въпроси ами с ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРЪЧКИ. Първанов казваш ,че издал МЕМОАРИ а ти ще имаш ли по-добра идея от това приживе да си направиш и БОЙКОВАТА ПИРАМИДА.Доста усърдно се опитавш да пуснеш в общественото пространство как разбирате ли Бойко е десен.Медиите тиражират поредните РАЗРАБОТКИ на службите и ще се получи както някога -Виждате ли как ние със станишев се КАРАМЕ относно СОФИЙСКИТЕ *** !!! Бойко ти владееш до СЪВЪРШЕНСТВО МИМИКРИЯТА,а джадая ЙОДА/по физическо/ си е точно в РОЛЯТА
314
4
 
5
 
! Отговори
Продължение от 333 преди 12 години
Програмата на ЕС се казва 7-*** рамкова на ЕС Боко и по нея от 10 проекта приемат 1. БАН се справя добре въпреки че вие двамата с Дянков я мачкате и трябва да се конкурира с учени, на които правителствата са им послали червени килими (включително и това в Гърция Боко). После нека Дянков си допълни още 1/3 от заплатат с проект от фонда за научни изследвания, който от 2 години почти нищо не финансира, Боко.
313
2
 
7
 
! Отговори
работещ по проекти преди 12 години
Боко, някой много яко те е излъгал. По европейски проекти не можеш да си пишеш много за заплата, тъй като в белите страни се предполага, че държавата ти плаща яка заплата и затуй парите се отпускат за изследвания, а не да си качваш заплатата. Направи следнато: остави Дянков на 1/3 професорска заплата в БАН и нека той си спечели международен проект и от него да си увеличи заплатата. После гледай сеир как ще почне да ти ***, че няма пари.
312
4
 
5
 
! Отговори
? преди 12 години
Е кЪ да го направят тоя проект, като всички знаем как се правят проекти в БГ и от кой се утвърждават ... то иначе и аз щях да си направя :/
311
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз какъв проект съм направил не е важно, защото не аз пищя за държавно финансиране. Когато искаш да ми бръкнеш в джоба, аз имам право да питам ТИ какъв проект си направил.
310
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Олееее....какъв отвратителен човек.
309
0
 
11
 
! Отговори
до 325 преди 12 години
а ти какъв проект си направил бе *** ?
308
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Метеорологичният факултет е един от най-ненужните. Навсякъде в Интернет може да получите точна прогноза със синоптични карти, спътникови снимки, температурни карти и пр. За неразбиращите - с картинки на слънчица и облаци. Просто не проумявам какво правят в тоя метеорологичен институт?
307
4
 
12
 
! Отговори
ТъпаТиква преди 12 години
Охранител да определя съдбата на науката.
306
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви таковам на демокрацията гласувах за Волен, получих плевнята, губим БАН.
305
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН се опитват по най-евтиния начин да изнудват правителството, подкокоросани от другите дъртаци - тези в БСП. Забележете че винаги заплашват да закрият тези институти, които са интересни за хората - метеорологичния факултет(прогнозите за времето) и други такива, които имат реално приложение, но си мълчат за останалите факултети, за които на никой не му пука. Коскоджамити професори, не могат един проект да направят като хората че да дръпнат малко пари от Европа.