Комисия ще ликвидира Държавния резерв

Не ни били нужни родни резерви, ще разчитаме на европейските
Обновена: 9 ное 2011 17:09 | 9 ное 2011 17:09,
192
Комисия ще ликвидира Държавния резерв
Министерският съвет. Снимка: Булфото

Кабинетът закрива Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и създава нова Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", която ще бъде подчинена на Министерството на транспорта.

Щатът на досегашния Държавен резерв е около 600 бройки, а новата агенция ще има щат само от 39 души, обясни след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков.

Според евродирективите от 2006 г. единственото изискване за съхраняване на запаси в държавата е към тези за нефт, и затова се създава новата агенция, обясни той.

Останалите дейности от Държавния резерв ще бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната и МВР, съответно за военно време и за мирно време.

Все още се обсъжда дали да не бъдат прехвърлени функции и на земеделското министерство във връзка с резерва от зърно и друга продукция.

„Има общи европейски запаси, които се поддържат в различни страни на Европа по квоти, включително и в България има такива запаси. Там всъщност политиката е на европейско ниво. И ние сега имаме възможност да решим дали да разчитаме, както голяма част от Европа, само на тези общоевропейски запаси, или на нас ни трябват допълнителни – специфични само за България запаси, както е в момента“, обясни той.

„Един вид държим два вида запаси. Аз се надявам, че в оптимизацията, която ще се получи, ще имаме хем по-добро качество, хем ще се използва по-малко ресурс, ако се разчита на европейската политика в тази област“, разтълкува промените Дянков.

Според финансовия министър има стоки, чието поддържане на склад е „изживяло времето си“ и е напълно възможно да бъдат премахнати излишните запаси.

С тежката задача да изчисли кои активи да се поддържат и кои не, както и да ги разпредели по министерства, ще се нагърби специално създадена ликвидационна комисия. За да извърши този анализ и да прехвърли резервите, комисията ще има точно една година.

Още по темата

Що се отнася до новосъздадената Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", тя ще е правоприемник на съществуващата в момента държавна агенция, т.е. всички договори и търговски отношения с трети лица и фирми ще бъдат и неин ангажимент, а допълнителните споразумения ще се поемат от ресорните министерства.

„Една малка част от щата на настоящата агенция ще се премести към съответните министерства, за да поддържа тези договори“, обясни Дянков.

Тъй като и в момента в МО и МВР се поддържат допълнителни резерви, те ще бъдат окрупнени, като към собствените им се включи и държавният резерв.

Съответно звената в министерствата, които ще съблюдават за окрупнения резерв, ще бъдат подсигурени с по 10-15 служители от структурата, която ще се закрие.

Така по думите на Дянков общият нов щат на всички ангажирани с дейността за съхраняване и поддържане на резерва няма да надвишава 80 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
9
 
! Отговори
lovebg преди 12 години
. Запада има интерес ние да сме зле, нашите политици вече 22г, работят за тях , те са антибългари! Как само ние , народа не разбрахме това, още когато започнахме крадливата приватизация, още когато най-важните държавни отрасли като енергетиката мина в частни ръце, трябваше да се осъзнаем. Няма държава, в която да няма нищо държавно и единствения начин да си попълваш бюджета е като грабиш от без това бедния и обезверен народ... Затворихме блокове на АЕЦ , защото французите построиха такъв в
150
1
 
22
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Честита да ви е победата на ГЕРБ на изборите, нали това искахте, повечето???
149
0
 
14
 
! Отговори
до 145 преди 12 години
Не знам дали беше добре държавата преди,но сега вече чеха,дет ни изографиса като *** , смело може да вземе награда за най точен портрет...не знам как се нарича това нещо ,то няма и определение за него...баси,и най големия *** би имал малко милост към страната си....в тия обаче няма...
148
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Предлагам да вземем да ликвидираме цялата държава. То не че не е ликвидирана, ама каквото е останало. Защо да се мъчим още суа време, така или иначе ще ни ликвидират, поне да е сега, и да си знаем че не сме вече българи а някакви други. Пък знае ли се, може и по-добре да бъде.
147
0
 
10
 
! Отговори
Олеле преди 12 години
Направо не знам да вярвам ли на това, което чета? Та това в прав текст означава, че вече никой няма да ни и каже има ли зърно, петролни продукти и пари в резерв или няма?!? Т.е. по подразбиране няма да има! Тъй като всичко се ликвидира и отива пряко под опеката само и единствено на партията-майка! Това не знам как да го коментирам! И какви оправдания...на европа ще разчитаме!!! Та те няма д ани платят за магистралите! Ми утре да кажа на шефката да закрива сметките, ще чакаме от европата! Ужас!!!
146
1
 
9
 
! Отговори
Усмивката преди 12 години
Не се бойте! Държавен резерв пак ще има, но ще го управляват 80 силно доверени на ГЕРБ служители. Това са хора със заслуги към ГЕРБ, на които им е обещано място близо до тавата с баницата. Няма да ядат постната пица на Дянков я! ГЕРБ гледат от Мирчо ***. Сега е техен ред да са на вимето.
145
4
 
4
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
На улицата остават много кражбисти:професионални и любители.Ще има кански рев.Години наред тоя резерв се въртеше от всякакви кадри-купува,продава заменя,краде...Съжалявам за съкратените служители,ама шефовете им бая крадяха.И крадат,все още-сега като писнат,може и да им се размине.Но,аз съм За.Дянков е прав-надушил ги е-това е човек ,който наистина защитава интереса на държавата.
144
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ама " ГЕРБ " съсипаха държавата" Е КАК ТАКА Я СЪСИПАХА ЗА 2 ГОДИНИ?!! ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ ДЪРЖАВАТА ДОБРЕ ЛИ БЕШЕ?
143
1
 
2
 
! Отговори
БГ пенсионер преди 12 години
Българските консерви са по-фкусни от европейските!
142
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито българи. Вече сте като *** - без собствена държава.
141
0
 
0
 
! Отговори
ягдън преди 12 години
Russianpany, which is close to the Israeli secret service Mossad has offered to donate a large sum of Barack Obama for his campaign. Reporters of 7 plus 7. n e trevealed this scheme, the story and present it in Section Exclusive -You can read it by selecting the English version of the site.
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От тоя ли резерв преди време извадиха говеждо месо от 68-*** година и го пуснаха по магазините?
139
2
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Сега се получава така, че ако има наводнения, пожари, заметресения, държавата не може да им даде една консерва на хората да изядът. Тия хора са полудели. Преди си мислих, че заличаването на нацията става без да искат, просто не им пука. Сега вече се чуда дали не е целенасочено това.
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДЯНКОВ = МЕНГЕЛЕянков
137
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който е против Герб, против Бойко Борисов и против Росен Плевнелиев да го д**а!
136
0
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
"Не ни били нужни родни резерви, ще разчитаме на европейските"И това го правиме във време когато Европа не може да разчита сама на себе си?
135
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е първа стъпка към ликвидиране на държавата.
134
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБЕРИ " По малкото зло избрахме " , кое е по малкото зло бе Хаааааа, Много ги интересува ДПС и БСП че ГЕРБ управляват, не си знаят парите. Ама " ГЕРБ " съсипаха държавата. Лошото че се оплакват от предишните. Сега вече няма да мине този номер ! Вот на недоверие, 10 депутата от атака против ГЕРБ и духат супата ! Волен обеща.. иначе е политически труп.
133
0
 
2
 
! Отговори
Стара новина преди 12 години
Стара новина, която е ясна от миналата седмица, пълен смях с това. Истинските неща в държавата се решават далече от София, скъпи читатели на този инфо блок. Стават далеч от МС и Дондуков 1. Хората вече го разкриха, утре може да изскочи актуалност 10 пъти по-мощна от това на Дянков. Репортерите на 7plus7. net я имат, очаквайте само там нещо важно, тук четем сводки от МС, от офис и прес релийз новини не се правят.
132
0
 
5
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
ами кой може резачката Борисов.. щели да дойдат и гласувалите, след като резне летната да го аплодират и да се кефят с усмивка. *** се вика на такива !