Опозицията пак търси КС, този път за 100 млн. лева на НЗОК

БСП и ДПС атакуват прехвърлянето на парите към държавния бюджет
Обновена: 21 дек 2011 11:50 | 21 дек 2011 11:50,
48
Опозицията пак търси КС, този път за 100 млн. лева на НЗОК
Любен Корнезов. Снимка: БСП

"Коалиция за България" и ДПС отново потърсиха справедливост от Конституционния съд. Този път поводът е решението на мнозинството да прехвърли 100 млн. лева от бюджета на Здравната каса към държавния бюджет.

40 депутати от левицата и 20 от ДПС са се подписали под искането за обявяване на противоконституционност на това решение.

"В здравната каса са парите на българските граждани, на всички които се осигуряваме здравно. Това са 8% от нашите доходи. И е противоконституционно тези пари да се конфискуват от държавата", коментира червеният депутат Любен Корнезов.

"Това противоречи и на целите на правовата и социална държава. Не може да се конфискуват парите на българските граждани. И затова сезираме съда. Надявам се той бързо да разгледа нашето искане и то да бъде уважено", допълни още Корнезов.

Той предупреди премиера да не обижда Конституционния съд. Поводът бяха думите на Бойко Борисов, че БСП използва Конституционния съд като изтривалка.

Бойко Борисов направи това изявление след като разбра, че левицата ще бори пенсионната реформа пред конституционните съдии.

"За пръв път чувам такава обида, нанесена на българския Конституционен съд. Недопустимо е един министър-председател и всеки един от нас да мисли, че българският Конституционен съд е изтривалка. Това е висшият орган, който бди за спазването на българската конституция. Аз може да не съм съгласен с едно или друго негова решение, но дълбоко уважавам тази институция и всеки един съдия. Това са едни от най-добрите български съдии, а не изтривалки", допълни още Корнезов, който е бивш конституционен съдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: БСПНЗОКЛюбен Корнезов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Конституционния съд ще купят!
4
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам чувството, че ще има Народен съд за герберите!
3
9
 
15
 
! Отговори
Защо преди 12 години
Боко не ликвидира този ... Конституционен съд ? Пречи на развитието ни !!!
2
18
 
15
 
! Отговори
.. преди 12 години
На снимката: Един много дърт комунист, който все още си мисли, че живеем в 1973г.
1
6
 
21
 
! Отговори
Боко преди 12 години
Закопани са в асфалта, там ги търсете.