BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

Руски експерти коментират отказа да плащаме за Бургас-Александруполис
Обновена: 28 дек 2011 18:37 | 28 дек 2011 18:30, Елка Василева
318
BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия
Снимка: Булфото

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание.

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

Още по темата

Газета.ru цитира и вчерашния отговор на премиера Бойко Борисов, който заяви: „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас – Александруполис".

„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин.

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът.

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание.

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. 

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru.

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро.

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът.

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
2
 
! Отговори
за 208 преди 12 години
Другарю юрист, американците са демократи хора, не обичат такива като теб дето им се слагат.
202
1
 
7
 
! Отговори
За 205... преди 12 години
...у дома ---само виното и доматите ,са червени....!Химикали от руски нефтопродукти ---не консумираме!ИМАМЕ СИ, ЕКО-ИЗИСКВАНИЯ....чисто български.
201
1
 
2
 
! Отговори
До 207 преди 12 години
Какво да започна? ТИ твърдиш, че договора за Марица - Изток е неизгоден- публикувай ТУК онези клаузи/ членове/ от него, които го правят неизгоден за България ! Аз като юрист мога да преценя изгодни ли са или неизгодни за Бг.Или казваш- по-добре е да се говори ей така, принципно и да се защитават принципно руските интереси във Бг.;)
200
2
 
1
 
! Отговори
за 206 преди 12 години
Ами кой ти иска мнението па на тебе?
199
1
 
1
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До 206: Това, да се постват тук оригинали на договори е наистина интересна идея. Предлагам на теб да започнеш (и да си вярваш, че ще го направиш наистина).
198
1
 
5
 
! Отговори
до 201 преди 12 години
Писали сте "Един от най-неизгодните за България договори в енергетиката е е с американски инвеститор за централа в Марица Изток." Не разбрахте ли, че като юрист не работя с "преработеният" текст на документ/ договор, споразумение/ от посредник/ журналист, друго лице/, а с автентичният текст на оригиналните договори? Колкото и да ме убеждавате, докато аз не видя автентичният текст на договора и не му направя собствен правен анализ, на чужд преразказ на договор не вярвам.
197
3
 
1
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До: АУ,У,У,УУУУ Ти май си прекалил с концентрата. Пий още едно за изтрезняване.
196
1
 
2
 
! Отговори
за 197 преди 12 години
Според тебе един неизгоден договор подписан от лостов е оправдание да се подписват още такива ???!!!
195
2
 
14
 
! Отговори
АУ,У,У,УУУУ.... преди 12 години
......"ОПАСЕН ПРЕЦЕДЕНТ".....ХА,ХА,ХАААА.......И КАКВО СЕГА ,.......РУСКИ ДЕСАНТ В БУРГАС ЛИ ДА ЧАКАМЕ......???!!!!Я ...ДГД ЧЕРВЕНИТЕ ВЪШКАРИ---ТИЯ ВИСОКОПАРНИ ПРИКАЗКИ, НА БУТИЛКА "СТОЛИЧНАЯ", НЕ СТРУВАТ И ПУКНАТ ГРОШ!СЕГА ЩЕ ВИ ДУМНЕМЕ И "ОНЯ СЪС ШМАЙЗЕРА", ДЕТО МУ СЕ КЛАНЯТЕ КАТО АБОРИГЕНИ ТА ДА СЕ РАЗБЕРЕ , ЧЕ ТУКА РУСКИ ПИЯНИЦИ НЕМАТ РАБОТА....!АЙДЕ , ЧИБА....ОТ БЪЛГАРИЯ!
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
198Сбъркал си държавата. В България, фирмите добиващи газ притежават концесия/правото да го добиват - тези фирми не притежавата самия газ. Тъй, че спи спокойно.
193
4
 
3
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До 197: Един от най-неизгодните за България договори в енергетиката е е с американски инвеститор за централа в Марица Изток. Вярваш ли, че това или друго правителство ще го развали? Нищо подобно, даже се готви още един такъв. А с безкрайно протакане (което правителството на ГЕРБ прави) е ясно, че енергийните проекти с Русия ще се провалят, независимо дали са изгодни или не. Нямам нищо против на същата цена да строят французи или американци, но те нещо не се натискат да идват.
192
0
 
0
 
! Отговори
за 198 преди 12 години
Ми не знам. За монопола няма как да стане май.
191
3
 
9
 
! Отговори
тилт преди 12 години
Абе русофила -комунист е тежка форма на шизофрения ! Едно време на нашата улица паркираше един Тъндърбърд на ам.посолство- извънземна лимузина за онези години , а едно комунистическо г..но с баща кадесар тръбеше навсякъде , че Волгата била много по -добра кола !?!?! Та тука пише май същия лоботомиран мозък !!!
190
2
 
1
 
! Отговори
за 196 преди 12 години
не, предпочитам да има монопол върху добива му.........държавен и контрол от сметната палата и шефа на холдинга да е подчинен на премиера( който и да е той).............обаче нямаме техноголии :( а си прав ,че и руснацит еживо се интересуват от технологията, в русия имат огромен потенциал
189
3
 
9
 
! Отговори
До 195 преди 12 години
"...Някой съмнява ли се, че това правителство ще провали и трите енергийни проекта с Русия?.." Ами ако не са изгодни и не защитават бг. национален интерес, а руският национален интерес, защо да не се развалят?! България е в ЕС, а не в Евразийският съюз, така, че по-малко руска зависимост никога не е излишна:)
188
0
 
0
 
! Отговори
за 194 преди 12 години
Само да ти кажа, че относно шистовият газ и добивът му в България. Концесии ще получат и англиски и руски фирми и дори турски фирми. Това теб ще те зарадва знам и затова ти го казвам.
187
4
 
6
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Докато служим на чужди интереси винаги ще сме на загуба. В новата си история Бъглавия е печелела тогава, когато е използвала в свой интерес противоречията на големите играчи на световната политика. А ние ако не се кланяме на Русия, считаме, че трябва да се кланяме на американците. Бойко Борисов, като дойде някой американски полицай да го потупа по рамото, е на седмото небе. Някой съмнява ли се, че това правителство ще провали и трите енергийни проекта с Русия? А кой ще спечели от това? Не ние.
186
3
 
7
 
! Отговори
за 191 преди 12 години
понеже си *** и *** си и беден...ако ползваш чужд език д ати дам линк.........на позитно ви говорят друго, понеже са про руски *** и им плащат за прокарването на чужди интереси
185
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руската икономика е нефт и газ.Новата икономическа програма на *** е : газ и нефт.
184
1
 
7
 
! Отговори
за 189 преди 12 години
За 50 години добив няма нищо съсипано в немско........а че купуват тънко руски газ си етяхна работа....те си спират и атомните, понеже Франция до тях има 80 реактора. Интереси