BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

Руски експерти коментират отказа да плащаме за Бургас-Александруполис
Обновена: 28 дек 2011 18:37 | 28 дек 2011 18:30, Елка Василева
318
BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия
Снимка: Булфото

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание.

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

Още по темата

Газета.ru цитира и вчерашния отговор на премиера Бойко Борисов, който заяви: „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас – Александруполис".

„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин.

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът.

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание.

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. 

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru.

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро.

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът.

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
за 229 преди 12 години
Какво пише в договора?
222
2
 
0
 
! Отговори
за 228 преди 12 години
Добре бе, ако клаузите са такива Бойко що нищо не прави? Ако смяташ че Станишев трябва да оправи нещата, ок. Да го изберем него за премиер.
221
1
 
3
 
! Отговори
за 227 преди 12 години
Ние договор с Украйна нямаме, имаме с Газпром......
220
4
 
6
 
! Отговори
за 226 преди 12 години
Всеки договор си има клаузи за неустоийка в случай на неизпълнение на задълженията . Ти къде беше преди 3 години, като спряха газта на половин Европа? Загубите на индустрията ни са около 200 милиона лева..........естествено главата на хамстера беше навряна в дирника на путин и дума не продума за компенсации, но това не значи че не ни ги дължат....
219
1
 
1
 
! Отговори
за 225 преди 12 години
Украинците ни оставиха на студено. Обаче няма да ни компенсират.
218
4
 
3
 
! Отговори
за 225 преди 12 години
За какво ни дължат руснаците 200 милиона? Няма такова нещо
217
4
 
8
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
Договорите са за да се спазват! Ако не изпълним договора трбва да си платим - има си международно право. Макар че още чакаме 200 милиона компенсации дето стояхме на студа преди 3 години.Редно е руската страна да приспадне 6 -те милиона от 200 милиона ,които ни дължи и да ни приведе баланса. Така няма да има прецеденти и отношенията ще са стъпили на здрава основа
216
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С една дума привържениците на шистовия газ са продажници! Хора за които на този свят няма нищо свята. Овращават ме такива гнусари безчовечни. Те не мислят за живота и здравето на своите сънародници нито за никого, освен за пари.
215
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Привържениците на шистовия газ, са антибългари! Освен това са отровители на българската земя и природата като цяло.
214
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който иска шистов газ да ходи да го добива на някъде на друго място. Тук е България и земята си я пазим.
213
0
 
0
 
! Отговори
До 220 преди 12 години
Ето какво има в аписа:)ПОСТАНОВЛЕНИЕ 139 на МС от 16.07.2010 г. за предоставяне на средства от републиканския бюджет за придобиване на акции от държавата във връзка с увеличаването на капитала на търговско дружество - 3 от заключителните разпоредби на 23 юли 2010 г.(деня на обнародване в "Държавен вестник" на ПМС 139 от 2010 г.)ВЛИЗА В СИЛА Постановление 139 на МС от 16.07.2010 г. за предоставяне на средства от републиканския бюджет за придобиване на акции от държавата във връзка с увеличаването на капитала на търговско дружество (обн., ДВ, бр. 56 от 23.07.2010 г.).ЗАБЕЛЕЖКА:Дава се съгласие за УВЕЛИЧАВАНЕ КАПИТАЛА на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ" АД, чрез ЕМИТИРАНЕ на нови акции на стойност 150 000 лв., които ще бъдат ПРИДОБИТИ ОТ ДЪРЖАВАТА чрез бюджета на Министерството на финансите, с цел обезпечаване дейността на дружеството чл. 1 от ПМС 139 от 2010 г.).
212
1
 
1
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До 219: Хайде да не ме сладуросваш, че ще излезе, че и ти си прекалил с концентрата. Ако с такава настойчивост искаш договора от там , откъдето наистина можеш да го получиш (т.е. от министерския съвет, а може и лично от Бойко Борисов) сигурно ще ти го дадат. Желая ти успех.
211
1
 
3
 
! Отговори
До 217 преди 12 години
Абе сладур, боравя с ОРИГИНАЛНИ договори, под които подписите могат да се докажат в съдебно заседание с графологична експертиза, че изхождат от оправомощените лица, а не със журналистически преразкази на договорите, които пък са "сламки" , подхвърлени от някой политик:)
210
1
 
3
 
! Отговори
До 215 преди 12 години
Ти каза и се изказа- да си оставя адвокатурата и да ставам министър?! Да не ми е изпила чавка умът ?! Такива договори и споразумения , засягащи националната сигурност и бг. национални интереси, ТРЯБВА да са публични, а не да ставам министър, за да имам право да прочета текста на договора:)
209
0
 
3
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До 214: Този договор е коментиран много и в интернет могат да се намерят много линкове за такива статии. Най-неизгодната клауза в него е фикцираната цена за изкупуване на електроенергията за цели 15 години. Това е анти пазарно и очевидно никой разумен политик не би рискувал да подпише подобно нещо. Но явно е имало и други интереси.
208
4
 
14
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Айде духайте го червени ***,ей там със С.Корея по-добре ще работите,хайде къш от Б-я,вземайте си и червените бг *** и ходете да ловувате росомахи *** гадни, българите са свободни и не искат болшевишка зависимост,наситихме се достатъчно на вашата подлост *** червени.
207
1
 
1
 
! Отговори
за 214 преди 12 години
Ами ще подходиш по легалния начин. Кандидатстваш за министър, избират те и четеш и виждаш.
206
0
 
3
 
! Отговори
До 213 преди 12 години
Кого да питам за договора;) Къде е публикуван в публичното пространство, за да го разгледа всеки и ако е професионалист, да прецени- защитават ли се бг. национални интереси с този договор или не? Иначе много може да се политиканства, да се твърдят много неща, но няма как професионалист да ги отрече или да ги защити с текста от договора- само в договора е истината! Останалото е субективно мнение на хора, чиято професия не е да разбират и тълкуват съдържанието на договорите:)
205
2
 
0
 
! Отговори
за 212 преди 12 години
Ами тичай да ти даде договора като толкова си се заинтересувал.
204
1
 
2
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До 208: Нещо май ти се изчерпват аргументите, та минаваш на стила на Алековия герой "Бай *** журналист". А тук по принцип пишат хора, които се интересуват от чуждото мнение. И от значими обществени теми.