Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"

Компанията обаче ще може да търси природен газ и нефт в България
Обновена: 17 яну 2012 14:49 | 17 яну 2012 14:35,
175
Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"
12 града протестираха в събота срещу добива на шистов газ. Снимка: Булфото

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Още по темата

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли  създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
7
 
! Отговори
old smuggler преди 12 години
викам...аре да си запазим малко поне земята родна, въпреки, че вече не от най-чистата, и да не я правим на лунен пейзаж, а
120
17
 
3
 
! Отговори
българин преди 12 години
А бе големи *** сте противниците на шистовия газ!!! Стига плашихте хората с тоя клип- анимация в интернет ! Знаети ли вий , дърдорковци и руски *** , че при добива на урана се използва и налива на съвсем плитко СЯРНА КИСЕЛИНА , къде бяхте тогава да протестирате , още повече , че този уран ни го взимаха в СССР на безценица . Ясно е едно - голям страх тресе руското газово лоби , защото това е последния коз ,с който да налагат своите интереси и ни обират нагло ! А ГЕРБ са ПРЕДАТЕЛИ !!!!
119
4
 
19
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Вярва ли някой, че 75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ - такива лъжи и цензура не е имало и по байтошово време! А това за ''временната забрана'' е хвърляне на прах в очите, искат да ни приспят!
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ на шистовия газ. мръсниците вън. шевронците от форума аут.
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не Шеврон, който и да било не искаме да рушка, дупче и пълни с отрови родната земя. Тя принадлежи на децата ни.
116
4
 
21
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
Проблемът не е в "някакво изпускане на газ", а в това, че в земята се вкарват голямо количество вещества, някои от които са секретни - тоест влиянието им върху подпочвените води е неизвестно, а други са си откровено отровни и тяхното извеждане от земните пластове и подпочвените води просто е невъзможно.
115
5
 
6
 
! Отговори
Въпрос? преди 12 години
"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод!Има ли в България поне един специалист който може да разпознае използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг?Ами ако Шеврон използват "технологията" пневматичен фъкинг, ще им бъде ли разрешено да дупчат?
114
3
 
6
 
! Отговори
Горбачов преди 12 години
има интересен документален филм за добива на шистов газ в америка ;)
113
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да попитам тези които твърдят, че спирането на проучванията е с цел да се запази енергийната ни зависимост към Русия, дали тези дърдорковци са си направили труда да потърсят информация за това какво реално представлява "хидравличния удар" и до какви необратими за околната среда щети е довел той в Америка? Аз го направих и съм убеден на 100% че добив на шистов газ не трябва да се допуска на територията на България.
112
5
 
34
 
! Отговори
уморен преди 12 години
оф заради тази енергийна независимост от русия имам чувстовот че хората стават *** защото никакъв друг аргумент не посочват, а въобще не стоплят че шеврон не е българска и няма да ни подаряват газта... но както и да е
111
6
 
28
 
! Отговори
оП преди 12 години
Добивът на шистов газ в някои щати е забранен! Защо?
110
3
 
19
 
! Отговори
оП преди 12 години
Добивът на шистов газ в някои е забранен! Защо?
109
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
133Здравей корумпирано шевронче! Как си! кога ще видим вашият протест в защита на БГ! Или си силен само зад клавиатурата!?
108
22
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Алооооу, газпромчетата, малко живот ви остава... - до 23 януари...
107
5
 
21
 
! Отговори
До 130 преди 12 години
Ти да не очакваш случайно цената на газта да падне, след като американците надупчат Добруджа, а?!!!Печалбата щеше да се разпредели между хората на ГЕРБ, и между компаниите - добиващи и посредничащи...а Ти, Аз и бедния и ограбен народец щяхме да духаме супата..така както с тока, с бензина, с нафтата и със всичко за което се сетиш.
106
35
 
9
 
! Отговори
До всички кресльовци преди 12 години
Русия знае, че в България има големи количества шистов газ, но забранява добиването му. За това са всички тези "спонтанни" протести и циркове - няколко стотин кресльовци се вихрят под благосклонния поглед на БСП и компания. Колкото до Трайков - момчето се ръководи единствено от националните интереси на България!
105
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде сте платени шеврончета-антибългарчета:))) Няма ли да протестирате или не ви плащат за протести, а само за постове:))))
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман - от Гоцю!
103
14
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Пак казвам - не пиша тук за да защитавам добива на шистов газ. Да, според мен има риск и тази технология за добив трябва да се усаваршенства. Това което ме дразни са външните фактори, които правят вмешателство в вътрешните работи на страната. Толкова организирана агитация против този добив, не бях виждал никога!!!
102
10
 
20
 
! Отговори
ББ - тарикат преди 12 години
Бойко към Шеврон и Уорлик:- Не можаме да се преборим. Ако ни подкрепите за втори мандат ще пробваме пак. Те мойте сънародници са като кучетата, дадеш им една пържолка и си траят. А и са *** ще забравят.Бойко към народа:- Видяхте ли ? Спасих ви от шистовия газ. Подкрепете ме за 2-ри мандат.Бойко към Путин:- Другарю Путин, вие знаете, че съм ваше верно другарче и няма да пусна американците да ви развалят далаверата. Оставете този Гоце и нека почнем да работим заедно. Аз съм човекът !