Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"

Компанията обаче ще може да търси природен газ и нефт в България
Обновена: 17 яну 2012 14:49 | 17 яну 2012 14:35,
175
Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"
12 града протестираха в събота срещу добива на шистов газ. Снимка: Булфото

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Още по темата

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли  създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
15
 
! Отговори
:) преди 12 години
Немам думи! Остана ни само да отровят плодородната земя! А да видим кои ще са тези,които ще позволят това? Направо на бесилото да ги сложим,продажните политици,оправиха ни майките в последните 20 години...
100
4
 
15
 
! Отговори
Аман преди 12 години
Единствения коректив на грабителите-продажници от парламента е ТОЯГАТА НАРОДНА.И за ГЕРБ, и за турците, и за комунистите...и за всички други тарикатчета живуркащи на наш гръб.А за ГЕРБ...какво да кажа...по-долно и лъжливо племе народът ни не познава.Унизиха родителите ни, прокудиха децата ни, отровиха живота ни, а сега искаха да отровят и последното(единственото) което можем да оставим на децата си - ВОДАТА И ЗЕМЯТА!
99
13
 
3
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
До 115: Ми не съм специалист и не мога да дам компетентно мнение, честно казано. Поне до това което видях - кладенците които добиваха шистов газ не бяха нещо огромно. Побираха се в средно голям двор 1 декар. Дори и да има някакво изпускане на газ едва ли ще е нещо толкова голямо, че да отрови цяла Добруджа. Но това все пак са си мои разсъждения.
98
6
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Докато Гоце е президеннт Шеврон няма да дупчи за газ... - всъщност на Гоце колко му остава?...
97
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аи стига сте ревали,спряха ли Бургас -Александропулис -спряха го,спряха ли шеврон,спряха го,кои го спряха -Борисов и хората му
96
1
 
16
 
! Отговори
do 109 преди 12 години
Еколозите предизвикаха референдума в Бургаз, ако не знаеш. ББ използва именно него за една от причините да се откажем от проекта.И не се надай американци да ти вадят нефта и газа и от това да ти паднат цените - наивно и даже смешно твърдение! Колкото ни паднаха цените на тока от американцкия ТЕЦ до Гълъбово. Заради неговите "инвестиции" държавата им плаща на мошениците от AES по 35 ст/КВч., срещу 4-5 ст. от АЕЦ. Отделно от тази година ще ни одерат и кожляците заради СО2 емисиите.
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как сте платени шеврончете! РИвете ли!? Дообре! Значи има шанс за България!
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Урааааааааа да живее кабинетът Борисов
93
11
 
6
 
! Отговори
сордид преди 12 години
Ура, изгонихме империалистите!!! Сега трябва да изберем и най-интелегентния български държавник г-н Първанов за премиер. После да поканим др. Путин за президент и да поемем лечението на др. Кастро и да поканим на първа визита в ЕС красноречивия оратор Уго Чавес да поговори 15-20 часа в Парламента.
92
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 74, Е не си прав. Някой път се осъзнават и извиняват.
91
2
 
2
 
! Отговори
до 109 ТРЕЗВЕН преди 12 години
Добре е все пак, че си възприемчив и ученолюбив! Има надежда да се осъзнаеш и видиш истината, така както коригира "манипОлацията" си... :::)))
90
2
 
7
 
! Отговори
zeddd преди 12 години
до 115Не, той не си прави сметка, защото не за това са му платили...
89
3
 
23
 
! Отговори
Гелето преди 12 години
До ТРЕЗВЕНТи май забравяш, че района нарочен за добив на този газ е житницата на България? Правиш ли сметка какви са дългосрочните последици от подобни експериметни? И не е ли много по-вероятно (независимо от резултатите), да ни отровят почвата и след това да ни продават ГМО семената на Монсанто..?
88
5
 
15
 
! Отговори
Пито-платено преди 12 години
Щом гербавите подвиха опашка, най-вероятно Шеврон са направили сондажите и не са намерили нищо. Шеврон не прави "фракинг", а "факинг" - навсякъде където отидат.
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11 български митрополити са били агенти на ДС, констатира днес Комисията по досиетата. Бившият и настоящият мюфтия Недим Генджев и Мустафа Хаджи също пеели на агентурния апарат по времето на соца. Сливенски митрополит Йоаникий(Кирилиевич), Плевенски митрополит Игнатий(Пенев, Германски), Видинският митрополит Дометиан(Добрев), Старозагорски митрополит Галактион(Мишо), Великотърновски митрополит Григорий(Ваньо), На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф(Зографов), Врачански митрополит Калиник(Рилски, Венко), Варненски и Великопреславски митрополит Кирил(Ковачев, Владислав), Неврокопски митрополит Натанаил(Благоев), Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон(Христов, Торис) и Русенски митрополит Неофит(Симеонов) са били агенти на ДС. Това установи проверка на Комисията по досиетата, която изнесе данни за служителите на ДС в Католическата и Православната църква и в Мюсюлмаското верозиповедание.
86
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОСЕГА ГАРАНТИРАНО БЕДНИ ОТ ГЕРБ!ВЕЧЕ И ГАРАНТИРАНО ОТРОВЕНИ!
85
6
 
5
 
! Отговори
zeddd преди 12 години
До 831 Мафията наречена Герб,спечели изборите,няколко пъти вече,защото защото купи гласове(това е мафия) 2 Мафията Герб,започна да строи магистрали,детски градини,пречиствателни станции, и остана народа гладен и без лекарства.(това е организирана престъпност) 3 Мафията Герб,хвана няколко престъпни групировки, и след това пък така си ги пусна - прах в очите, уж ги хванали... (това се казва истинска мафия)
84
3
 
14
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Проблема не е в технологията и екологията мили деца. Проблема е в това че еврейска (американска компания ще изнесе благата на България. Прави го и в момента с добива на злато. 3-ти сме в еропата по добив на злато. И пак сме си най бедните. Проблема е че благата ще изтекат в някое еврейско джобче. Благодарение на някой наш национален предател. А такива в България валяло. И всичките в парламента.
83
11
 
3
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
До 104:Да бе, аз манипУлирам... Затова пишете глупости, че главният добив бил в пустинята Невада.... Най-големите залежи на шистови скали са в северозападните щати.Не че ми пука толкова за Шеврон и този добив... Да, определено ще има ползи за България ако паднат цените на газта, но най-ме дразни да гледам как външни сили се мешат в вътрешните работи на страната, как се организират протести, създават се сайтове и т.н. агитация. Защо еколозите не протестираха така срещу Бургас-Александропулис?
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алооо! Платените шеврончета! Излезте на улицата бре! Дайте да ви видим! *** и вие се криете като Бойко през голям сняг:))))))