Борисов твърд пред Клинтън: Природата ни е на първо място!

Тя праща свой представител у нас да демонстрира най-добрите технологии
Обновена: 5 фев 2012 17:24 | 5 фев 2012 16:10,
450
Борисов твърд пред Клинтън: Природата ни е на първо място!
Снимка: БТА

Скъп гост! Така премиерът Бойко Борисов посрещна държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристигна на 5-часова визита в нашата страна.

Двамата са обсъдили една от най-важните теми за нас – проучването и добивът на шистов газ. След разговорите стана ясно, че мораторумът, приет от българския парламент, остава в сила.

„Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия”, заяви на съвместната пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Това била категоричната позиция на нашия министър-председател  Хилари Клинтън при срещата си с нея.
Договорено е най-добрите специалисти да презентират най-добрите технологии пред българите, за да могат и те да ги чуят. Дотогава мораториумът е в сила именно за да се гарантира,  че природата на България ще бъде чиста, заяви премиерът.

Той каза, че търсим диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ.

Още по темата
 „Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години”,  аргументира се още премиерът.
„Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”, каза още Борисов.

„Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо из целия свят, адресирайки важни въпроси от успешния преход в Афганистан до диверсифициране и опазване на енергийните доставки. Когато демонстрираме безопасността на технологиите и ще бъдем рамо до рамо с българското правителство, което работи за енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди”, заяви от своя страна Хилари Клинтън.

Държавният секретар съобщи още, че следващата седмица ще изпрати свой специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика, който да проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне повече за опазване на околната среща и постигане на енергийните цели на България.

Клинтън отбеляза, че е чест за нея да бъде гост в тази „прекрасна страна”, която постигнала „изключителен прогрес”.

Тя  похвали правоохранителния сектор у нас. Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до арести на хакери, посочи Клинтън.

България предприе няколко стъпки за борба с корупцията, за поддържане на върховенството на закона. Това са изключително важни стъпки, оцени държавният секретар на САЩ.

Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация и упоритите усилия дава изключително ценни уроци – най-ниската безработица, най-ниското данъчно облагане, социално и икономическо развитие, заяви още Хилари Клинтън. Всичко това е прекрасен модел не само за Европа, но и по света, каза тя. Клинтън заяви още, че аплодира и работата на българското правителството за интеграцията на ромското население.

Запитана за ситуацията със Сирия, Хилари Клинтън отбеляза изключителната подкрепа от България на правата на сирийския народ. "Станалото вчера в ООН е изключително неправилно. Тези страни, които отказаха поддръжката на плана на Арабската лига, носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск", каза Клинтън.

"Изправени пред един безсилен Съвет за сигурност, ние трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще. Трябва да увеличим дипломатическия натиск върху режима на Асад и да убедим обкръжението му за това, че той трябва да се махне от властта. Трябва да има нов старт и опит за сформиране на ново правителство, което би представлявало целия сирийски народ", заяви държавният секретар на САЩ.

Тя отбеляза, че ще се работи в посока на налагане на санкциите за режима в цялата им строгост, прекратяване на доставките на оръжие, осветляване на финансиращите режима страни и за осъществяване на хуманитарна помощ.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че позицията на българското правителството винаги е била против насилието. Каквито и да било въпроси не могат да се решават с проливането на човешка кръв, отбеляза премиерът.
 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна с половин час закъснение заради лошото време  на с модифициран "Бойнг 757". Тя кацна около 12.30 часа на летище "София", чиято писта се почиства без прекъсване поради силния снеговалеж.

Хилари Клинтън беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й. Сред официалните лица на посрещането бяха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикътна САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Първата среща на американския държавен секретар беше с президента Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
0
 
1
 
! Отговори
гласоподавател преди 12 години
Като знаем, че с какъвто ум ляга със същия не става, съм крайно скептичен с "твърдостта" му, нищо, че е вече на възраст... Подкрепям 447-и. Само референдум ще го спре...
370
0
 
7
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Ако Борисов остане твърд по темата шистов газ, си затварям очите пред многобройни негови недостатъци. Хора, искайте референдум и отхвърлете завинаги тази извънредно опасна за нашата природа спекулация на финансовите акули!!!
369
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Природата?! Глупости - магистралите са му приоритет, дреме му за природата. Да си припомни как постъпи с археолозите! Приоритет му е да гъзолизничи американците и всички други заемащи високи посотове в ЕС, но не и собствените се избиратели. За 2 г преминахме през галяма метаморфоза - лош мат'рял, кучет, *** сега мързеливци. Дали любимата му Хилари би си позволила така да обижда тези които са я избрали да заема този пост?!
368
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Evala ,sega ako otkajete i bazite koito iskat tia tapi amerikanci ,vi obiaviavam za nai uspeshnia sred nai uspeshnite politici ,obichashti naroda si
367
0
 
3
 
! Отговори
Пора преди 12 години
Дано да е така, но като зная че лъжата е бога на политиците силно се съмнявам
366
0
 
10
 
! Отговори
Гласоподавател преди 12 години
РЕФЕРЕНДУМ по темата "шистов газ"!!! Това ще сложи край на "този рекъл, онзи казал..." Аз не знам прав ли съм по тази тема, но това не е и нужно. Виж, на управляващите им трябва мнението на избирателите. Но не манипулирано!
365
7
 
1
 
! Отговори
АМАН преди 12 години
Тези еколози защо не живеят в гората,ами потребват ток,вода и други доволствия!Ако са такива пичове нека наистина да живеят "пощадно" за природата!Погледнете ресурсите дето се хабят само за 1 паста за зъби!Що си мият зъбите,нека да спестяват ресурс!?Баща ми работи в минодобивенкомбинат,заплатите са сериозни,ама и грижите за околоната среда също!Защо и това да не е така,а се поддаваме на продажници на националните интереси?
364
8
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 12 години
По-непрозорливи хора от БГ няма!Чудим се за АЕЦ-а, Румъния постой Черна гора и печели!Сега и за газта, там пробиват и ще печелят, а ние се подаваме на шепа продажници на Газпром!Хората правят зим.курорти, а шепа продажни еколози шашкат цялата държваПосле няма да се чудим защо,някой държави се развиват,а ние рупаме "еко ***",щото ни мързи да "сеем картофи" и всичко купуваме от "еко македения и еко турция".Искаме да сме силни,ама силата е правопропорционална и на енергийната независимост!
363
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
иран е основната причина за визитата!!!
362
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4371300 години България е оцеляла без компютри. Хващай си компа и го изхвърли през прозореца.
361
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Борисов!
360
4
 
30
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
От 1300 години народа български живее по тези земи и за това време е успял да оцелее без шистов газ. Ще успеем и занапред. Обаче без вода, жито и грозде едва ли ще оцелеем. Така че не закачайте Добруджа, а си фатайте пътя за Ю ЕС ЕЙ , разни Шеврони и прочие ***.
359
0
 
24
 
! Отговори
ер преди 12 години
Последното нещо,което вълнува Хилари е шистовия газ в България.Ние сме незначителни за тях.Това е само прах в очите на простата маса.Тази Американска принцеса дойде тук да подготвя съюзниците(от нас се искат базите) за предстоящата война в близкия изток.На всеки е ясно,че скоро Израел заедно със САЩ=НАТО ще започнат война.И главната цел не е Сирия, а Иран.
358
2
 
3
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
На твърд се правиш а? Ще клекнеш след изборите ако ги спечелиш, ако не тогава няма значени за теб нали?
357
1
 
25
 
! Отговори
до 433 преди 12 години
ще ти повярвам, ако ти и децата ти отидете да живеете на 1 км. от мястото на сондажа. когато те видя ти и децата ти да пиете вода от чешмата и да ядете зеленчуци от градината, ще ти повярвам.
356
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
432Свободен си да произвеждаш еко храни, колкото поискаш. Стига с това другите да правят нещо, което ти смяташ за правилно.Всяка технология, при авария замърсява. Според застрахователните компании, вероятността да се случи авария при сондаж за шистов газ е 0.06%.
355
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
целия свят е полудял по еко храни. ние вместо да произвеждаме еко продукти и с парите да си купуваме газ, правим обратното. децата ни ще ни съдят след време.метода за добив на газ може и да е много добър , но като се спука една тръба на повърхността , или на 100 метра под повърхността, става страшна беля. точно както се спука тръбата, който отвеждаше извлечения нефт на една платформа до Мексико. безопасен метод, но със тръби, които се пукат ?
354
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се, че когато руснаците ни продават газ, това са руски интереси. Ама руснаците си го добиват в Сибир и си батисват сибирските гори, нали? Не са тръгнали да съсипват добруджанските ниви.
353
0
 
4
 
! Отговори
Money money money преди 12 години
От последно приетите промени в Закона за концесиите, Закона за горите, натиска за добив на шистов газ, легализирането на ГМО, вдигнатата цена на естествени продукти с марка "Стара планина" се вижда, че наистина природата е на първо място. След парите.
352
1
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 12 години
"Посетители" 2 и г-н Борисов .............. !