Борисов твърд пред Клинтън: Природата ни е на първо място!

Тя праща свой представител у нас да демонстрира най-добрите технологии
Обновена: 5 фев 2012 17:24 | 5 фев 2012 16:10,
450
Борисов твърд пред Клинтън: Природата ни е на първо място!
Снимка: БТА

Скъп гост! Така премиерът Бойко Борисов посрещна държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристигна на 5-часова визита в нашата страна.

Двамата са обсъдили една от най-важните теми за нас – проучването и добивът на шистов газ. След разговорите стана ясно, че мораторумът, приет от българския парламент, остава в сила.

„Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия”, заяви на съвместната пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Това била категоричната позиция на нашия министър-председател  Хилари Клинтън при срещата си с нея.
Договорено е най-добрите специалисти да презентират най-добрите технологии пред българите, за да могат и те да ги чуят. Дотогава мораториумът е в сила именно за да се гарантира,  че природата на България ще бъде чиста, заяви премиерът.

Той каза, че търсим диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ.

Още по темата
 „Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години”,  аргументира се още премиерът.
„Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”, каза още Борисов.

„Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо из целия свят, адресирайки важни въпроси от успешния преход в Афганистан до диверсифициране и опазване на енергийните доставки. Когато демонстрираме безопасността на технологиите и ще бъдем рамо до рамо с българското правителство, което работи за енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди”, заяви от своя страна Хилари Клинтън.

Държавният секретар съобщи още, че следващата седмица ще изпрати свой специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика, който да проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне повече за опазване на околната среща и постигане на енергийните цели на България.

Клинтън отбеляза, че е чест за нея да бъде гост в тази „прекрасна страна”, която постигнала „изключителен прогрес”.

Тя  похвали правоохранителния сектор у нас. Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до арести на хакери, посочи Клинтън.

България предприе няколко стъпки за борба с корупцията, за поддържане на върховенството на закона. Това са изключително важни стъпки, оцени държавният секретар на САЩ.

Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация и упоритите усилия дава изключително ценни уроци – най-ниската безработица, най-ниското данъчно облагане, социално и икономическо развитие, заяви още Хилари Клинтън. Всичко това е прекрасен модел не само за Европа, но и по света, каза тя. Клинтън заяви още, че аплодира и работата на българското правителството за интеграцията на ромското население.

Запитана за ситуацията със Сирия, Хилари Клинтън отбеляза изключителната подкрепа от България на правата на сирийския народ. "Станалото вчера в ООН е изключително неправилно. Тези страни, които отказаха поддръжката на плана на Арабската лига, носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск", каза Клинтън.

"Изправени пред един безсилен Съвет за сигурност, ние трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще. Трябва да увеличим дипломатическия натиск върху режима на Асад и да убедим обкръжението му за това, че той трябва да се махне от властта. Трябва да има нов старт и опит за сформиране на ново правителство, което би представлявало целия сирийски народ", заяви държавният секретар на САЩ.

Тя отбеляза, че ще се работи в посока на налагане на санкциите за режима в цялата им строгост, прекратяване на доставките на оръжие, осветляване на финансиращите режима страни и за осъществяване на хуманитарна помощ.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че позицията на българското правителството винаги е била против насилието. Каквито и да било въпроси не могат да се решават с проливането на човешка кръв, отбеляза премиерът.
 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна с половин час закъснение заради лошото време  на с модифициран "Бойнг 757". Тя кацна около 12.30 часа на летище "София", чиято писта се почиства без прекъсване поради силния снеговалеж.

Хилари Клинтън беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й. Сред официалните лица на посрещането бяха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикътна САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Първата среща на американския държавен секретар беше с президента Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
7
 
7
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Вие,червените памперси сте като злите квартални кучета.ти им хвърляш хляб, а те джавкат по теб и се опитват да те охапят.Като кърлежи смучат народа вече 70 год.А чуят ли Русия,веднага се хвърлят към вазелина и свалят гащите.
310
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лижезадникът Борисов
309
8
 
6
 
! Отговори
до 373 преди 12 години
Русите могат само да пръднат на черния!!!С тия ръждясали ракети ли те ги заличат,не ми е ясно!
308
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От дотук прочетеното във форума разбрах че всички пенсионери са против НАТО и са готови веднага да се влеят в редиците на Руската армия!Браво пенсии,само така!Смърт на НАТО,САЩ,ЕС,Япония,Ю.Корея!!!Да живее СССР!!Вечна дружба,Вечна дружба,Вечна дружба!!!КПСС+БКП!!КПСС+БКП!КПСС+БКП!!
307
5
 
6
 
! Отговори
за 373 преди 12 години
Рейгън потроши СССР без пушка *** - или той е бил голяма работа или ССР-то е била горна Волта с ракети :)
306
7
 
8
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Странно нещо са комунистите до сега всичко което съм написал са безпорни факти без мои анализи.Те обаче категорично отричат.Това си им е вкръвта и няма оправия навремето как само ни говореха колко е лошо на запад, и как хората гладуват пък никой не имигрира насам всеки бягаше на запад.Още навремето си задавах въпроса тези хора дали са с вичкия си.
305
5
 
6
 
! Отговори
освободител преди 12 години
евала 370 , лол лол лол , СЛАВА РОССИЯ , СЛАВА РУСКАЯ АРМИЯ , Горбачов е една марионетка кой в Росия го обича - никой , къде си чества рождения ден - в Лондон , в Москва не искат да го виждат а що се отнася до Рейгън, нищо не е постигнал нито в надпредварата нито че нещо са такарали руснаците да правят , русите когато пожелаят могат да ги заличат от лицето на Земята
304
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Твърд,твърд,колко да е твърд.Стана ясно,че Хилари ще му изпрати специалисти да го убеждават в безопасността на технологията,срещу която протестираме.Брей,тия американци,много са се загрижили за нашата енергетика!?
303
2
 
1
 
! Отговори
до365,366 и т.н. преди 12 години
Абе ***, ти като някой Матросов си сам пред амбразурата.Нямаш надежда.
302
7
 
7
 
! Отговори
wow преди 12 години
Славься, Отечество наше свободное,Счастья народов наджный оплот!Знамя советское, знамя народноеПусть от победы к победе ведет!Мы армию нашу растили в сраженьях,Захватчиков подлых с дороги сметм!Мы в битвах решаем судьбу поколений,Мы к славе Отчизну свою поведм!
301
8
 
14
 
! Отговори
Дани преди 12 години
В крайна сметка каквото зависи от Бойко Борисов, той го направи. Защитава до последно българските идеи и цели. Не е като Костов, който се надупва и е готов да го поеме. Не е й като Серго, който направо го поема. Но за съжаление България е малка държава.
300
9
 
8
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Навремето Рейгън каза че ще накара руснаците да си ядат пушките и бомбите.И го постигна, Горби като видя, че на там отиват нещата реши да прави перестройки.Капиталистическия строй срущу който толкова се бореха спаси целият соц лагер от глад, или забравихте какво беше в зората на промените след години социализъм.
299
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
362 не напразно кадах че това ви е кошмара , дайте един референдум за НАТО тогава ще те видя кви ше ги пишеш капиталистически *** , мина ви времето , 89 имахте некав шанс , сега сте бита карта повече 7-8 % ако хванете ще е добре , ако е по-малко още по добре , ще стесним кръга на предателите и ша ви окачим където требва
298
2
 
4
 
! Отговори
за 364 преди 12 години
Скрий се под леглото ,а може и да имигрираш в сибир, гаранция че няма да умреш от ракетите им :).........
297
6
 
3
 
! Отговори
за 363 преди 12 години
Така си е ,свърши се с вас рубладжиите, но това не е краят на света. Ще ви сложим в учебниците по история да за учим младите как да не продават Родината....няма да бъдете забравени!
296
1
 
15
 
! Отговори
$ преди 12 години
От посещението на г-жа Клинтън, разбрах че дори и държавните секретари на САЩ лобират за компании като "Шеврон" и че ни вкарват в десятката на руските мишени с военните бази у нас.
295
1
 
13
 
! Отговори
свърши се със нас преди 12 години
Каквото и да дрънкаме всичко е решено. Кои сме ние, кой ни смята за нещо, ние сме най-продажния народ и историята го казва. И как да не сме такива когато сме само *** в БГ, кажете колко българи останаха, никой не знае. Поне родината си обичайте бе хора, това е нашата мила родна страна, за нея трябва да сме готови да умрем, както са го правили нашите деди. Затова да се опълчим и да не допуснем тези от Шеврон.
294
4
 
1
 
! Отговори
за 360 преди 12 години
ти оше малко ще гарантираш и 99%, другарю ....мина онуй време, Члена Първи Ви го завряхме отзад 1990 :))
293
2
 
4
 
! Отговори
ЧИСТА БЪЛГАРИЯ! преди 12 години
Всики, които още продължават да говорят/пишат за рубладжии са зомбита и промити мозъци!
292
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според тебе 348 русофилите сме стотина казваш , ще ти кажа най-големия ви кошмар кой е направете референдум за НАТО да видим какво ще стане , гарантирам ти че над 90 % от българите са против членството на страната в този безумен пакт и близки връзки с Русия, така че оставати някъде между 7-8 % предателите на България