Действаме брутално с язовирите, обеща Борисов

От Брюксел можем да получим само торби и палатки
Обновена: 8 фев 2012 14:53 | 8 фев 2012 10:19,
140
Действаме брутално с язовирите, обеща Борисов
Снимка: Impact Press Group

България не може много да се надява на финансова помощ от Брюксел, след като цяла Европа бедства. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод преодоляването на щетите от наводненията в Южна България.

Страната ни може да кандидатства за пари от еврофондовете, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да се реформира целият ВиК сектор у нас. Около 10 милиарда са необходими за модернизацията му.

"Сами разбирате, че такива пари не могат да се отделят", заяви премиерът.

Премиерът смята, че европейските фондове не могат да бъдат използвани за това, защото "има таван". "Ние отдавна сме ги надскочили в програмния период като проекти", добави той.

Борисов обаче ще разговаря с еврокомисаря Кристалина Георгиева. "Според мен не може да се надяваме на нещо кой знае какво. Като начало торби, палатки и подобни неща могат да дадат. Но нека да изчакаме и срещата с нея, за да видим", добави Борисов.

Министър-председателят добави, че пари могат да се взема по отделни програми, като министърът по еврофондовете Томислав Дончев вече търси варианти за финансиране. 

Правителството ще гласува за спешно създаване на Дирекция за контрол върху експлоатацията на водоемите, заяви Борисов. Очаква се тя да получи "брутални правомощия".

Още по темата

"Създаваме към държавната компания "Язовири и каскади" си представете все едно ДНСК, само че върху язовирите. Защо? Защото там са и най-добрите експерти", мотивира решението си, което днес се очаква да мине през МС и след това да се направят необходимите законови поправки.

Тя ще контролира всички язовири, независимо каква собственост са. Ще прави оценки и ще издава предписания.

"Тази дирекция, като констатират това нарушение, прави предписание и ако не се отстрани в рамките на месец, два или три, колкото кажат експертите, отива, спира крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект", обясни Борисов.

Според него това не е крайно, а единствено правилното решение.

"Защото, ако това е било направено преди 5 години или още преди 30-40 години, когато хората са протестирали там, просто сега нямаше да ги има тези жертви – 8 и двама изчезнали", коментира премиерът.

Спешните мерки бяха взети, след като стената на язовир "Иваново" се скъса и заля село Бисер.

Премиерът обаче твърди, че това решение е било обмисляно и подготвяно по-рано, още преди да стане трагедията.

"Ние много внимателно следяхме прогнозите на синоптиците за тази година и за това бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта. Никой не очакваше, че в минусови температури сега ще се случи точно това с язовира. Просто това събитие ние го програмирахме, че е възможно да се случи март-април, когато се топят снеговете. И за това исках да имаме готовност с това решение. То не е извънредно, то беше готово", добави Борисов.

Той потвърди информацията, че МС ще вземе решение да бъдат отпуснати по 10 хиляди лева  на семейство, които изгубиха близък при наводненията в Южна България. Отделно ГЕРБ ще дари 1 млн. лева от субсидията си, ще бъдат заделени и пари от бюджета.

Според Борисов екипите, които сега работят на терен, се справят много добре. Той отхвърли критиките на опозицията, че не се справя с бедственото положение с думите, че са жалки.

"Няма никакви оплаквания или проблеми с организацията – извозват се хората, подават се ритмично храна, дрехи, всичко, което трябва се прави. Въпросът е, че го изпуснахме да изтече... Никой не връща човешкия живот, никой не е в състояние да го върне и за това ме е яд, иначе сега се справят прекрасно", смята Бойко Борисов, като добави, че работят "със сърце, душа и пълно разбиране на проблемите на хората". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
преди 30-40 години ,,мръсните ***,, строяха язовири , сега ,,кадърните,, ще разрушават- така както за 20 години беше ,,оправена,, цялата държава
82
1
 
10
 
! Отговори
ЖЕНА преди 12 години
Няма ли кой да обясни на това дърво значението на думите.?А за раздаването на язовирите на близки и познати да си развъждат риба, знаем че не е извършено сега.
81
0
 
14
 
! Отговори
osata преди 12 години
..."прави предписание и ако не се отстрани в рамките... колкото кажат експертите, спира крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект".Нееее, не така, не може да се събаря изграден язовир. Лицето /лицата/, отговорни за поддръжката ще отидат в затвора, а други - способни и отговорни ще се заемат с ремонта.Не може с лека ръка да се събаря изграденото. Това е другата също вредна и необмислена крайност. Тези язовири са необходими!
80
1
 
7
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
забележете "социално поносима цена". ние гласувахме за тези *** (а специално не съм им давал легитимност но за добро или за лошо съм един от стадото). водата е човешко право. едно от най основните, а те ще ми определят социално поносима цена т.е. колко можем да ги гърбим преди да почнат да пукат от глад и жажда. резултатите са на лице.
79
0
 
4
 
! Отговори
milata преди 12 години
eto i na dogan vodnoto ogledalo.dano se zadavyt s tezi pari koito sa gi otkradnali.
78
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, Доган, нали е доказан специалист по изграждане на язовири. Боко да се допита до него кво да прави сега, преди да седне да ги руши.
77
2
 
10
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
"Ние много внимателно следяхме прогнозите на синоптиците за тази година и за това бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта."Бойко по това е ясно колко са ти добри специалистите, ние знаехме че така ще стане ама мислехме че е март.Ти от физика май не разбираш а Бойко,но май и от нищо не разбираш!Стига се оправдава,наистина вече ми е жал за теб, това брутално действие е отдавна закъсняло така че след дъжд качулка както казва народа дето обичаш да цитираш(орташката кобила имам пред вид).
76
0
 
3
 
! Отговори
плам преди 12 години
Задължително всичко трябва да бъде определено катобедствиедрама... едно време като нямаше информация не е имало такива работи,имаше разбира се.Постоянно говорим за зло и то идва.Падне сняг...бедствие,задуха вятър пак бедствие...прелее река или язовир...бедствие.По добре вместо да се приказва,нека се изгради щаб за помощ и защита от правителството и да си вършат работата...затова им се плаща по дяволите а не да молят и да искат от така или инъче обеднелият български гражданин...
75
8
 
5
 
! Отговори
Бат Бойко преди 12 години
Лайте, лайте, догодина на изборите пак ще ви го вкараме четири ката, че вие насищане нямате :)
74
4
 
18
 
! Отговори
Цецо Скрънзелиев преди 12 години
ХА ЧЕСТИТА БАНЯ НА ВСИКИ ОТ ХАСКОВСКО . ОТ ЕС Е ДОГОВОРЕН ТОКСИЧЕН *** И ПРАХ ЗА ПРАНЕ С ВИСОКО СЪДАРЖАНИЕ НА БОЙНИ ОТРОВНИ ВЕЩЕСТВА ДА СЕ ЧИПКАТ ПЛАВАЩИТЕ ДОКАТО ДОИДАТ СПАСИТЕЛИТЕ . ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ . Изпълнителната власт носи пряка отговорност за трагедията!!!1. Собственик на падналата стена от язовира е МО!!!2.Гражданска отговорност е под юрист дикцията на Министерски съвет ,и не е задействана програмата за ранно предупреждение при бедствие!!!3.По време на катастрофата нямаше добра организация-първата лодка на Гражданска защита е пусната във водите на селото към 12часа!!!Гарантирано от жестоката действителност!!!
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е да неможемкогато ние имаме нужда -неможеако е за някой друг....................
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
20 г.взимаха комисионни за консултански дейности като например (Доган 2 000 000 лв.).А хората на село си останаха бедни ,гладни и дрипави
71
2
 
6
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Ти си тотално неграмотен.Може би затова мозъкът ти е толкова промит.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е кво толкова Белгия колко време беше без правителство?И без това правителствата ще отпаднат и света ще се ръководи от едно правителство,една армия,една банка и т.н.
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И както винаги този търси вината в предните, а не в себе си ! Все едно от 1 месец е на власт !
68
2
 
7
 
! Отговори
Росен Мари Куркински преди 12 години
Президентът хем е нежен хем е БРУТАЛЕН АУУУ възбуждащо е чак . Свети Бойко искаше да ви каже понеже си държите кинтите в банките и чаката само да лапкате лихви ЕС ако даде кинти ще си ги разпределим като вредни за излишните разправии . Вие помощ не чакаите . Я утре магистрали ще имате скороста до 140 ви я разрешихме катаджиите гладни ще останат . А старозагорци да престанат да карат коли които вървят с БОВ зарин и зоман .
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питали Японците дали има нещо което искат да имат като Българите.Те мислили мислили и казали-Искаме акъла дето ви идва от втория път.....
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен.
65
6
 
4
 
! Отговори
до Facebook преди 12 години
ок ,сваляме правителството и после кво правим ?я ми кажете ,че нешто не вдявам?в тая криминална даржава какав трябва да е човека стоящ най отгоре?може би само дядо ГОСПОД!!!!!!
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям мнението на 66.На нас българите все някой друг ни е виновен.Как може за всяко нещо Борисов да е виновен?