"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30

Премиерът излъга, че не могат да прехвърчат Балкана, ревна опозицията
Обновена: 10 фев 2012 14:45 | 10 фев 2012 13:22,
158
"Кугър"-ите можели да летят и при минус 30
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов излъга, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана, скочиха от опозицията в парламента.

По време на парламентарния контрол представители на БСП и "Атака" поискаха да научат от министъра на отбраната Аню Ангелов дали хеликоптерите „Кугър”, които бяха изпратени в понеделник в бедстващите райони на България, могат да летят в сложни метеорологична условия и при зимна обстановка.

Причина за питането им стана изказване на Бойко Борисов, че хеликоптерите “Кугър” нямали право да прелитат планини при ниска видимост и че са се включили в спасителната акция само на негов риск.

"Аз пътувах, но щяхме да паднем и ние, не можем да прелетим планината. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях“, ядоса се в деня на бедствието Борисов.

Военният министър обясни в парламента, че договорът за купуването им е сключен през януари 2005 година. Ангелов допълни, че няма пречка да се осъществяват подобни полети, защото "Кугър"-ите летят от плюс 50 до минус 30 градуса.

„Добре е, че споменахте, че договорът за тях е сключен през януари 2005 година, тоест преди идването на предишното правителство на власт”, направи уточнението депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов.

„Не искам да кажа, че министър-председателят е излъгал пред медиите и цялото общество. Той се е изказал доста неуместно, за нещо което не познава. Опитал се е да влезе в дребни политически заяждания със своите предшественици. Това е неуместно изказване”, каза Ангел Найденов.

Още по темата

Колегата му от „Атака” Венцислав Лаков беше още по-директен. „От отговора ви стана, ясно че министър-председателят е излъгал, като каза, че хеликоптерите не могат да прехвърчат Балкана. Дайте да се качим с вас и премиера заедно в тях и да видим могат ли да прехвърчат Балкана”, подкани Аню Ангелов депутатът на „Атака”.

Според социалиста Ангел Найденов с изказването си Бойко Борисов е хвърлил незаслужено петно върху офицерите от военновъздушните сили.

„Хубаво е да се познават обективните страни на всеки един от проектите – за да не се потвърждава мнението, че всяка една сделка е далавера”, допълни Ангел Найденов.

Военният министър обеща на Венцислав Лаков да го повози на въздушните возила. И използва повода да благодари на пилотите на хеликоптерите за участието им в спасителната операция.

„Летците от 24-а вертолетна бригада, които едва изчакаха да се дигне мъглата, за да вдигнат хеликоптерите и да спасят три човешки живота. Благодарности на всички летци”, завърши министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
До 145 Иван преди 12 години
Много по ***, отколкото си мислиш!
138
2
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
В Русия с какви хеликоптери летят зимно време? Там температурата пада и под -30 . Да вземат да купят 2-3 руски хеликоптера (ако американския господар разреши ) .
137
3
 
6
 
! Отговори
СИСКО преди 12 години
"Според социалиста Ангел Найденов с изказването си Бойко Борисов е хвърлил незаслужено петно върху офицерите от военновъздушните сили." Тоз мръсен комунист винаги гледа да замеси още хора в интрига, за да настрои хората срещу правителството.Страшен подлец - всичките му изказвания и по телевизия и в парламента и в пресата са интригантско настроени.
136
5
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Истината е че Бойко е умрял от шубе и му се е сторило че ще се разбият!
135
1
 
2
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
Вадят парите от Сребърния фонд, държавата губела сега от лихвиПубликувана: Петък, 10-ти Февруари 2012, автор(и): 168 часа; прочитания: 2609; коментари: 19Вадят парите от Сребърния фонд, държавата губела сега от лихвиБОРЯНА ПЕНЧЕВАНеобходимо е оптимизиране на управлението на Сребърния фонд, но при нисък риск. Това казва в интервю за новия брой на в. "168 часа" зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева.По думите й, като се съпоставят депозираните средства във фонда, в който се трупат пари за пенсии, с инфлацията, се получават огромни загуби. "За 2008 г. сме загубили 56,5 млн. лв., за 2009 г. - над 17 млн. лв. За 2010 г. - 68 млн., за 2011 г. - над 25,5 млн. Съществуват разнообразни инвестиционни възможности, които биха предотвратили загуби", казва Пенчева. За промени в закона за фонда вече имало работни групи, предстояли дискусии. "Към днешна дата ДЦК-тата са един много стабилен инструмент", коментира Пенчева слуховете, че парите от фонда ще отидат в банки, а след това държавата ще ги прибере като ДЦК.На въпрос дали средствата от държавни ценни книжа ще отидат за плащане на външния дълг през 2013 г., Пенчева казва: Домакинствата държат на депозит 30,9 млрд. лв. Нарастването на спестяванията е с над 13%. Т.е. в нашата икономика има пари. Сега трябва да направим така, че те да заработят. В такъв случай защо да търсим заеми отвън? Имаме стабилен бюджет и няма заплаха за финансирането му.
134
1
 
1
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
GERB GOTVIAT PRIVATIZIRANETO NA SPESTIAVANIATA NA HORATA I PADANETO NA VALUTNIA BORD!.Вадят парите от Сребърния фонд, държавата губела сега от лихвиПубликувана: Петък, 10-ти Февруари 2012, автор(и): 168 часа; прочитания: 2607; коментари: 19Вадят парите от Сребърния фонд, държавата губела сега от лихвиБОРЯНА ПЕНЧЕВАНеобходимо е оптимизиране на управлението на Сребърния фонд, но при нисък риск. Това казва в интервю за новия брой на в. "168 часа" зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева.
133
2
 
4
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
GERB GOTVIAT PRIVATIZIRANETO NA SPESTIAVANIATA NA HORATA I PADANETO NA VALUTNIA BORD!.
132
5
 
3
 
! Отговори
pier преди 12 години
Бойко Борисов: " хеликоптерите Кугър нямат право да прелитат планини при ниска видимост"...Цитат... всичко друго дето тълкувате са глупости на търкалета.
131
1
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
GERB GOTVIAT PRIVATIZIRANETO NA SPESTIAVANIATA NA HORATA I PADANETO NA VALUTNIA BORD!.
130
0
 
9
 
! Отговори
AS-532 преди 12 години
Всички налични вертолети в ВВС на България имат противообледенителна система/ПОС/ , с изключение на Бел-206. Никой вертолет или самолет не влиза преднамерено в зона с обледенение. През зимния период се лети с включена ПОС. Ако вертолета или самолета попадне в зона на обледенение ПОС му дава време/различно в зависимост от интензитета на облдинение/ да може да напусне тази зона , като промени височината на полета.
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 146.Вземи прочети малко повече.Такива системи има задължително на хеликоптерите. Защитават пропелерите защото обледеняване се получава предимно там.При самолетите подобни системи са рядкост и защитават крилата.
128
7
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЗА ЛЕДА...- ПРОТИВООБЛЕДЕНИТЕЛНА СИСТЕМА ИМА ТОГАВА, КОГАТО МОЖЕ ДА СЕ ЛЕТИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО В ЗОНА СЪС СРЕДНА И МАЛКА СТЕПЕН НА ОБЛЕДЕНЯВАНЕ...- ВЕРТОЛЕТА НЯМА, ПОВТАРЯМ - НЯМА ПРОТИВООБЛЕДЕНИТЕЛНА СИСТЕМА, ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ПОЛЕТИ В ЗОНА С ОБЛЕДЕНЯВАНЕ...- - НА ПРАКТИКА ПИЛОТИТЕ СА ЛЕТЕЛИ НА СОБСТВЕН ДОБРОЗОРЕН РИСК...!!!
127
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Премиерът излъга..."Сефте!
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бях под връх Ботев преди няколко дни и се хващам на бас че при този ураганен вятър и нулева видимост никакъв хеликоптер не може да излети - за полет и приземяване въобще не може да се мисли.
125
19
 
3
 
! Отговори
Azz преди 12 години
тия в опозицията са ***, които тотално опетниха социалната идея! нещастници - на Станишев брат му дали построи прохода на Републиката по начин, че вече 5 г. не може да вземе акт 16? нещастници...
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема не е нито в температурите нито в хеликоптерите.Проблема е в това, че е изтекъл ресурса на системата против обледеняване през 2011г.Трябвало е да се плати за да се продължи ресурса, но това не е направено.
123
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние не просто имаме *** премиер, ние имаме много *** премиер, за когото през изминалите 3 години похарчихме 4 млрд. от фискалния резерв
122
2
 
16
 
! Отговори
учень преди 12 години
Когато на морето 40 на сянка,на Мусала температурата е близка до абсолютната нула- кажи-речи--237 градуса! Така съм учил от големият наш физик Бъ.Бъ!
121
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 122: БЕ ***,когато на морето е 30 градса,на Вихрен да не би да е нула? да Усмучеш на бройко мамула
120
0
 
3
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
хубава идея, но явно не си чувал за инверсиитеа и в планината по-сериозния проблем са възходящите и низходящи теченияаз поскоро бих натоварил тия в подводницата, дето излезе от употреба, и да ги пратя да преобразувад сероводорода на дъното на Черно море