България заплашена с глоба от 800 000 евро от ЕК

Причината са нарушенията в Агенцията по вписванията
Обновена: 26 фев 2012 12:45 | 26 фев 2012 12:30,
106
България заплашена с глоба от 800 000 евро от ЕК
Снимка: Ройтерс

Безспорен факт е, че срещу България има наказателна процедура от ЕК, започнала през януари тази година във връзка с нарушенията в Агенцията по вписванията. Това заяви пред Българското национално радио заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова .

След събраната информация от ЕК за неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества сме в досъдебна фаза. България има наказателна процедура заради блокираните вписвания на европейски търговски дружества. Основание за такава процедура е неразработването на софтуера на Агенцията по вписванията, посочи Вълкова.

"Веднага след като бях уведомена за проблема в моя ресор, съм провела лични срещи с фирмата, спечелила обществената поръчка за софтуера. Подредили сме по друг начин приоритетите. Фирмата изпълнител по договора е СИЕНСИС, акционерно дружество с ръководител Николай Медаров", обясни Вълкова. Тя не можа да отговори дали това е съпругът на председателя на ЦИК Красимира Медарова.

Поръчката за софтуера е стартирала далеч преди подписване на договора. Още на 12 март 2010 г. Агенцията по вписванията е обявила обществената поръчка.

Процедурата е била прекратена с решение на Агенцията по вписванията на 24 юни 2010 г. поради липса на средства в бюджетната ѝ сметка. Ръководството е следвало да поиска да бъде актуализирана сметката за софтуера. Прогнозната стойност на поръчката е около 400 000 лева без ДДС.

Впоследствие са били набавени въпросните средства и през април 2011 г. е проведена отново процедура за възлагане на обществена поръчка. Договорът с фирма СИЕНСИС АД е сключен през ноември 2011 г. Агенцията по вписванията е следвало писмено да определи приоритетите на изпълнителя.

Наложи се министерството на правосъдието да подреди отново приоритетите, така че да се осигури възможност на европейските дружества да се вписват и да поискаме тази наказателна процедура да бъде прекратена, защото страната ни е заплашена от налагане на огромни санкции, отбеляза Вълкова.

"Възложили сме писмено нови приоритети по обществената поръчка. Изработването на софтуер е свързано с няколко етапа по изграждане, за да може да се ползва след това. При положени максимални усилия имаме тяхното уверение, че до 15 март всички европейски дружества по регламент и по закон ще могат да подават заявления. Ако изхождаме от момента, в който нашата страна е хармонизирала законодателството, Законът за търговския регистър дава възможност да се вписват дружества от 1 януари 2008 г. Глобата за България може да е в размер около 800 000 евро. ако не успеем да придвижим процедурите", подчерта Вълкова.

Тя добави, че не може да се гарантира, че процедурата няма да приключи неблагоприятно за страната. "Правим всичко възможно, за да преодолеем този проблем и да убедим ЕК, че липсата на финансови средства е била причината за такова забавяне. Инспекторатът в МП проведе задълбочена проверка на дейността на Агенцията по вписванията и установи, че в рамките на срока е имало период от време, за който не можем да посочим сериозни аргументи, които ни извиняват. Но за по-голямата част от периода наистина е имало непреодолими пречки, включително и финансови", отбеляза Деница Вълкова.

За бонусите на бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова заместник-министърът на правосъдието каза, че се присъединява към мнението на Инспектората на МП, че това е недопустимо. "Не е допустимо и почтено един висш ръководен кадър сам да определя ефективността на труда си. Максималният размер на допълнителното материално стимулиране може да става само с писмено съгласуване с министъра на правосъдието. Но не е имало такова съгласуване с министъра на правосъдието", потвърди Вълкова.

Още по темата
От 20 февруари Агенцията по вписвания има нов директор – Юлиян Митев. До назначаването му се стигна, след като досегашният председател на агенцията Виолета Николова беше отстранена от поста, след като стана ясно, че сама си е дала бонус от 7000 лв. през месец септември и още 4000 лв. през октомври миналата година. Още тогава обаче имаше предположение, че е възможно те да са много повече, което се оказа истина.

Николова отказа достъп до обществената информация с абсурдния мотив, че това са "лични данни". Такива данни, според нея са дори и общата сума на раздадените бонуси в агенцията.

Парите Виолета Николова си е давала във време, когато министерството на правосъдието се ръководи от стария екип на ведомството. От новия екип на министър Диана Ковачева веднага започнаха проверка на Агенцията по вписванията.

Виолета Николова пое поста като ръководител на Агенцията по вписванията през октомври 2010 г. До момента работата ѝ се запомни в медиите със скандала по вписванията на партидата на "Петрол холдинг" и дългите опашки от чакащи пред агенцията в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
5
 
! Отговори
кари преди 12 години
боко,твоята маргаритка дета я пробута за вицепрезидент е пълен въздух,значи в министерството на правосъдието всеки може да си прави каквото си иска,представяте ли си щом в това министерство е така в останалите какъв батак и и от там в цялата държавна администрация-време е някой вече да си ходи
74
1
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Криза е,парички им трабват на франмасоните,сионистите et род6илдовци
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен. Обикаля всички ИТ фирми и им казва да не работят!
72
2
 
19
 
! Отговори
жур преди 12 години
герберасти къде сте ? кой ще легне пръв пред амбразурата. пак гейко ли ви е виновен?ама и смелите *** как са се скрили?
71
1
 
20
 
! Отговори
Нямат пари преди 12 години
Нямат пари за софтуер, а за бонуси имат. С какво право си пишат бонуси, след като труда им е толкова не ползотворен. Аз ако си върша работата като тях, последното нещо което биха ми дали ще е бонус. При превишаване на правата си с цел лично облагодетелстване затвор 10г .
70
1
 
17
 
! Отговори
АК преди 12 години
Агенцията за обществените поръчки трябва де се "изрине" от горе на долу. Там получават заплати некомпетентни служители, които получават такива,от нас- данъкоплатците,за да ни късат нервите. Участвах в конкурси за обслужване на обществени поръчки, от където "лъха" неграмотност, некомпетентност и неуважение към положения труд.
69
0
 
19
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
Че то има ли правителство за последните 20 години, при което СИЕНСИС АД да не сабъркали в кацата с меда... А в същото време фалираха толкоз много малки компании заради липса на поръчки, които обаче си изпълняваха в срок и коректно всичко! Аман от шуробаджанащина и протекции при тия държавни поръчки!
68
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Браво на Бойко, за награда тури бившата министър Попова за вицепрезидент която е раздавала бонуси, ами ако е раздала бонуси на Боко, Цецко и Цецка - затова ще мълчат защото ще плащат, ще връщат взетите пари, но не от техните джобове а от гърба на бедния народ !
67
0
 
18
 
! Отговори
таня преди 12 години
освободихте я г-жа Николова а трябва да и се търси сметка как така си присвоява пари на народ а трябва съд и да върне парите .
66
2
 
29
 
! Отговори
герберастчетааа ехоо преди 12 години
Герберастчетата и те се скриха, няма ги и платените милиционерчета на Цветанов. Умуват сега какво да кажат не вървят вече лозунки като " Станишев е виновен" " комунистите виновни" " лошия материял е виновен"
65
1
 
15
 
! Отговори
Hitler преди 12 години
Tq *** Violeta Nikolova trqbva da q obesqt pred agenciqta za nazidanie
64
5
 
31
 
! Отговори
112 преди 12 години
ХАН АСПАРУХ - ВИНОВЕНХАН КРУМ -ВИНОВЕНЦАР СИМЕОН -ВИНОВЕНТ. ЖИВКОВ -ВИНОВЕНСТАНИШЕВ -ВИНОВЕНАЙ ЩЕ ПРЕЧАТ НА БОКО !! БОКО САМО ТАКА !!! СОМАЛИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ ТЕ ПОДКРЕПЯТ!!!
63
3
 
12
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Как да докажем на света че сме държава която се управлява от нормални политици и управници, когато материала ни е лош ? Крадец до крадеца , бандит до бандита ?
62
0
 
27
 
! Отговори
????????? преди 12 години
Ако ни глобяват от ЕС това означава че работата в агенцията по вписванията въобще не е свършена добре, и подписалата бонусите министърка на правосъдието тогава а сега вицепрезидент какво ще направи да върне парите? И да събере от виновниците тези 800 000
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябват пари за другите дето са разпориха от харчене, а ние се в батака
60
1
 
19
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
На крадливите византийци зада не се нервят им наливат купища милярди после им опрощават половината защото знаят че никога няма да ги върнат . Наще медии ги съжаляват и съчувстват а всъщото време възхваляват Мони Лудото но за какво и те незнаят ! Абе шебеци като се лютите на гърците се замислете колко нашенци тичат да слогуват в Гърция и колко гърци идват у нас да бачкат нещо ? Навсякъде ни мачкат и плюят като *** които избираме за политици ОСЪЗНАИТЕ СЕ ХОРА ЧЕ СТАВАМЕ ИСТОРИЯ КАТО НАРОД
59
1
 
6
 
! Отговори
Темида е велика..... преди 12 години
Важното е да не плащат съдии и адвокати....от там нататък....сещайте се !!!
58
3
 
25
 
! Отговори
????????? преди 12 години
Къде са сега смелите ни журналисти да попитат Боко, защо така? Защо ЕС ни глобяват за добре свършената работа на Герб, малки ли бяха бонусите, повече ли трябват?
57
2
 
17
 
! Отговори
Бени преди 12 години
Вицето на Росен Шута небеше ли преди това правосъден министър ? Че това е в неиният ресор явно понеже е толкова смахната и само плямпа но работата и отговорност неможе да носи стана виц.президент на освободената от всякъкво законодателство територия Булгаро Чифуто Мангустоландия . Ще ни зачитат и уважават когато вкарат крадците в затвора но ГЕРБ са от същото крадливо статукво такаче ОСТАВКА
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На византийците дават милиарди евра,а нас ни глобяват.Това е Сатанински съюз а не Европейски равноправен съюз...