Борисов работил на принципа "след мен и потоп"

Марсианец ли чакаха да дойде в "Белене, гневи се Румен Овчаров
Обновена: 29 мар 2012 11:56 | 29 мар 2012 11:56,
84
Борисов работил на принципа "след мен и потоп"
Румен Овчаров е недоволен от спирането на проекта. Снимка: Impact Press Group

Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй", където може да се изгради нов блок.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението на Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

Министърът влезе в спор с червеният депутат Румен Овчаров , който посочи, че с това решение правителството е загробило 2 млрд. лева на площадката на АЕЦ "Белене".

„Спирате икономически най-изгодния проект в областта на енергетиката и разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, коментира Овчаров.

„Очевидно работите на принципа „след нас и потоп”. Потопът в енергетиката става очевиден. Разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, добави Овчаров.

Според него управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC, в който се посочвало, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. Овчаров твърди, че докладът на консултанта по „Белене" е готов от миналата година и доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.


„Кого точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй – не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а ако и при Козлодуй изведнъж има пазар?“, попита Овчаров.

В отговор Делян Добрев посочи, че Овчаров е казал няколко неверни неща, сред които, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи нов блок, като това е залегнало и в енергийната стратегия.

„От къде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура“, попита Добрев.

Той посочи, че тази централа най-вероятно струва около 10 млрд. евро, 20 млрд. лева, без осигурен инвеститор и по-голяма сеизмичност на площадката на "Белене".

Добрев каза, че консултантът HSBC не е подал окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади, разпратени по пощите. Той посочи, че не е намерен и стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", което е била най-важната задача.

Тези 2 млрд. лева не сме ги загробили ние, заяви министър Делян Добрев. Той посочи, че не са подписвали споразумение за допълнителни пари, а са правили плащания за това оборудване, което е поръчало предишното правителство, без да знае колко ще струва централата.

По-рано днес Румен Овчаров коментира пред Нова телевизия, че американците взели решение за "Белене", а не Борисов.

Според него така американската страна е гарантирала икономически "тяхните две  централи в "Марица-изток", която произвежда тройно по-скъпа енергия, която нямаше да е на пазара, ако беше "Белене".

"Марсианец ли инвеститор чакаха да кацне в "Белене", че да започнат да строят“, попита Овчаров.

Червеният депутат разказа и как вероятно е протекъл разговора между Борисов и Путин: "Най-вероятно Бойко се е опитал по чист балкански начин да се пазари, а Путин му е казал: Не се занимавай с "Белене" - мен тя не ме интересува, мен ме интересува "Южен поток". И Бойко с пръст в устата дойде да ни информира".

Заради тази реплика Борисов използва думите на Овчаров и определи проекта като „трик балкански“, като хвърли вината за нереализирането му на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
LAJLIVOTO OV4AR4E...SIN NA BANDITOPARTIZAN.........Q KAJI,KAK PO SPISAK WI DAVAHA PODARACI,GOLEMITE APARTAMENTI,A NIE 4AKAHME ZABOKSUNIERI PO 15/20 GODINI......KRASNAQ SMRAD....
69
4
 
8
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
*** и червен бандит овчаров е национален предател. добре го запомнете. япония за една година ЗАТВОРИ 45 АТОМНИ РЕАКТОРА И СЕ ОТКАЗВА ОТ АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА,КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА 30% от електроенергията и досега. германия също изостави атомните реактори.а ние кои сме та да продаваме ток от две атомни централи и да живеем във вечна мизерия,докато овчаровата банда трупа милиони в тайни сметки и нагло ни прави на по-големи маймуни отколкото сме?
68
3
 
6
 
! Отговори
IVO преди 12 години
E TAKAVA BEZOCHLIVOST TAKAVA NAGLOST NIAMA NIKADE,OVCHAROV KAJI AKO TI STISKA KOLKO KOMISIONNA VZE ZA BELENE KAKVO SE PRAVISH NA ZAGRIJEN PONE VIE KRADLIVATA CHERVENA SGAN NIAMA DA VRASHTATE TEZI PARI KAKTO DERBERITE VARNAXA TEZI SMESHNI BONYSI.NE RAZBRAXTE LI CHE BOKO MOJE DA E VSIAKAKAV NO POVECHETO OT NAS SHTE GO PODKREPIAME ZASHTOTO VIDIAXME VIE KAK OGLOZGAXTE BALGARIA I AKO IMASH SRAM OT BOGA PONE ZAMALCHI,AMA NALI SI ATEIST TI SAMO NA PARATA MOJE DA SE KLANISH TI I CIALATA CHERVENA PASMINA
67
9
 
5
 
! Отговори
se преди 12 години
Тъпо, малоумно пожарникарско ***. Явно по му е гот да го навежда черния от запад, отколкото малкия от север. И двамата му го подават и той се чуди кой по напред да налапа.
66
0
 
4
 
! Отговори
Българин-до75 преди 12 години
Как смяташ ? Теб ли да хваля ? Та ти не можеш да пишеш дори на "кирилица" Сигурно се срамуваш от родния си език и писменост. "О неразумни юроде"
65
6
 
6
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
Каквото и да кажеш *** ***, няма значение. Ти си слуга на зли хора. Млъкни!!!
64
3
 
6
 
! Отговори
mi6osp преди 12 години
Мдаааааа, всъщност принципа на работа на премиера-т.... е : " И при мен, и след мен-потоп!"
63
3
 
7
 
! Отговори
Mk преди 12 години
"В тази държава ,като че ли живеят ***."Ti si jivoto dokazatelstvo za svoqta teza shtom Ov4arov vze da hvalish.
62
2
 
9
 
! Отговори
guni преди 12 години
Ало, господата от управлението, НЯМАМЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ! Спрете да ни изтисквате!!!
61
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Овчаров ,Овчаров ,Какво разбираш ти от ядрена енергетика.Да не би да си завършил пожарникарското училище в Симеоново,да не би да си завършил ВИФ ,да не би да си на нивото на А.Агов или М. Цветков ?Какво разбираш ти (завършил в бившия СССР) нещо подобно на атомна енергетика ,сравнение с тук пишещите .Ти си лаик,който има много да учи от Бойко ,от Делянчо.Мръсен комуноид,който иска да имаме евтин и гарантиран ток в близките 20 години.Съжалявам .В тази държава ,като че ли живеят ***.
60
6
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
A TI I VSITE OT BSP TREBE NA BOKO DA MY CELYVATE KRAKATA ,,,,,,,,,,,,PO GOLEMI 6Y6YMIGI OT VAS NEMA I V ANADOLA I PAKISTAN DORI
59
15
 
2
 
! Отговори
Распутин, с IQ146!!! преди 12 години
Ако я имаше АЕЦ-БелеНЕ, цената на тока НЯМАШЕ КАК ДА Е ПОД 50ст./кВтч.!!! Спрямо сегашната средна цена от 15 ст./кВтч. прави УВЕЛИЧЕНИЕ НАД 300%!!! МРЪСНАТА, КРАДЛИВА, КОМУНОИДНА *** ДА НЕ ДЕМАГОГСТВА!!! Позволява ви се да демагогствате на тема "закриват ядрената енергетика", "няма да удължат срока на 5 и 6 блок", "ще ви дигнат газа "добрите" руснаци" и т.н., и т.н. Но за ЦЕНАТА НЯМА ДА ЛЪЖЕТЕ, ИМА КОЙ ДА ВИ РАЗОБЛИЧИ!!!
58
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко подписа АСТА, после изкара Станишев виновен. Сега отказа "Белене" изкара БСП виновни: визирам последното изречение от статията:"Заради тази реплика Борисов използва думите на Овчаров и определи проекта като трик балкански, като хвърли вината за нереализирането му на БСП."
57
3
 
30
 
! Отговори
Данъчен преди 12 години
Да ни е честит скъпия ток!След десетина години 5 и 6 блок на АЕЦ няма да ги има, газовата ще дава скъп ток, ако я има, седми в АЕЦ я стане, я не, през това време турците ще бъдат готови със свойте четири блока, и румънците също, и ще внасяме от тях, е това ако не е диверсификация здраве му кажи.
56
21
 
10
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Р.Овч. не те ли е срам бе мизрник с мизерниците, "след мен и потоп"- е лозунг на вашата комунистическа партия
55
2
 
18
 
! Отговори
мими преди 12 години
"След мен и потоп".Простаци български политици -всички до сега действахте на този принцип затова сме на този хал.
54
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо от затвора дългия инкасатор коментира по телавизиите. пфу.
53
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов ни е потопил още с идването си на власт. Сега ни натиска, да не може никой да изплува. Такова некадърно управление не сме имали. Най вероятно и а в африканските племена няма.
52
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само Бог може да каже кое е правилното решение за бъдещето, но едно е сигурно, Бойко не знае бъдещето и дори не мисли за него. Той мисли само за следващия си мандат, а не какво ще се случи след 30 години в България. Решението е продиктувано не от мисъл за бъдещето на народа, а с мисъл за печелене на следващите избори и пренасочване на пари в магистралите и строителния бизнес от които се издържат цялата партия. Пък народа нека плаща скъп ток.
51
21
 
11
 
! Отговори
Распутин с IQ146!!! преди 12 години
КОМУНОИДНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ начело с ГОЦЭ, трябва да бъдат СЪДЕНИ за тези разходи, за това, че въвлякоха България в НЕИЗГОДНИ ДАЛАВЕРАДЖИЙСКИ ПРОЕКТИ!!!Р.Овч. - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЕНЕРГИЕН КРАДЕЦ на България е за РАЗСТРЕЛ. РАССТРЕЛЯТ И КОНЕЦ, както се изказваше един виден ваш любимец, КОМУНОИДИ!