БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"

Започват консултации заради провал в икономическата и енергийната политика
Обновена: 30 мар 2012 15:03 | 30 мар 2012 13:03,
203
БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"
Петър Димитров обяви, че БСП тръгва към вот на недоверие. Снимка: архив, Impact Press Group

Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вот на недоверие към правителството за провал в енергийната и икономическата политика. Това обяви в специална декларация от парламентарната трибуна бившият икономически министър Петър Димитров. Конкретният повод е решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“.

Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа. Както и да се свика референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

„За пореден път в България връх взимат онези, които рушат, а не онези, които градят. Това отново поставя въпроса за вот на недоверие за провалената икономическа политика. Затова започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати”, отсече червеният депутат Петър Димитров.

Според него ГЕРБ носи отговорността за ядрената капитулация на страната. По думите му отказът от втора ядрена централа е фатален за България.

По изчисления на левицата преместването на единия блок от Белене в Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години.

„Вие на практика ликвидирате ядрената енергетика в България. След няколко години страната ще се превърне във вносител на електроенергия”, предупреди Петър Димитров.

Според социалистите решението за спиране на строежа е икономическа глупост, а България се отказва от печеливш проект, като загубите и пропуснатите ползи от проекта се измервали с милиарди. „Загубите от двата нетръгнали блока ще бъдат 30 милиарда лева”, изчисли Петър Димитров.

Като нелепо левите определиха изграждането на газова централа в Белене. „Не е ясно колко ще струва тя и каква ще е цената на произвежданата от нея електроенергия“, критикува още Димитров.

По думите на бившия икономически министър по 550 лв. от джоба си е извадил всеки българин, за да няма нова втора атомна централа.

Още по темата
„Спирането на проекта е трагедия за района на Белене, защото ще доведе до загуба на работни места и поръчки за българския бизнес”, предупреди още бившият икономически министър.

Левите упрекнаха десницата за победоносната позиция, която демонстрирали след решението за спирането на строежа. „На какво се радвате, господа от русофобската опозиция? На растящите цени на парното и опасността България да стане вносител на електроенергия?”, попита Димитров.

Според него вотът трябва да бъде и за големия провал в икономическата политика на правителството, за надигащата се нова вълна на кризата и за липсата на каквато и да било реакция от страна на кабинета. 

По думите на Петър Димитров актът на НС и МС е и унижение на националното достойнство, тъй като на практика управляващите са демонстрирали пред света, че страната ни е неспособна да реализира втори ядрен проект за 31 години.

Вчера НС одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. БСП, Атака и петима независими бяха против, а ДПС отказа да участва в гласуването.
Днес в Москва е икономическият министър Делян Добрев, който трябва да преговаря как „дружески да излезем от проекта“ АЕЦ „Белене“, без да се стига до съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов само в бука има 200 118 фена, какъв вот на недоверие? Като го надминете по фенове, тогава го искайте вота на недоверие.
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие на практика ликвидирате ядрената енергетика в България. След няколко години страната ще се превърне във вносител на електроенергия, предупреди Петър Димитров.това може би трябва да се разбира така"Вие на практика ликвидирате комисионните за лидери на БСП от строителството на АЕЦ Белене.След няколко години те няма да имат вече възможност да изпращат децата си да учат в частни колежи в чужбина и да поддържат добрия им стандарт на живот там за сметка на обикновения данъкоплатец".
121
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА Е "НЕ ЧОВЕК А ЖЕЛЯЗО" НЯМА ГРАМ ЕМОЦИЯ В НЕГО
120
1
 
12
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
По-случай излизането на страната от проекта Белене, очаквайте тонове *** да се излеят по "родните" медии по адрес на правителството...
119
0
 
3
 
! Отговори
до 140 преди 12 години
ще има джиджи газ, ама не и шистов газ
118
2
 
3
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Че какво му е на кабинета? Като кабинка на WC - влизаш, свършваш малка или голяма работа и излизаш. Но понякога се о....ш
117
3
 
4
 
! Отговори
доко преди 12 години
Боко,Боко айде да запеем Доко,Доко...........нали знаеш турски!
116
5
 
9
 
! Отговори
? преди 12 години
Червените хмери използват случая да се обединят преди изборите,но пак ще го ядат целия.
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този смехотворен Петър Димитров е символ на БСП - *** и необразовани индивиди вперили поглед в кремълската звездата и ходещи на поклонение на разложения труп на червения площад.
114
2
 
13
 
! Отговори
депутат преди 12 години
Младите не знаят соцпоезия":Не човек, а желязо.просъска агентът-фашист.Тихо мъртвият каза:"Не, комунист!".Колкото пъти видя образа на П.Димитров, си спомням за "комуниста от "желязо"!!??А ЗАЩО като бяхте ТОЛКОВА години на власт не ДОВЪРШИХТЕ Белене??? Големи шлемове, вечна дружба. СЕга се сетихте! Всичко искате да объркате! Ех, АКО ви НЯМАШЕ, колко по-добре щеше да бъде! ВИНАГИ сте ПРЪТ в КОЛЕЛАТА!!! Помните ли колко митинги правехте да НЕ сме в НАТО и ЕС?? сега на първа линия ЕС,но за пари!
113
0
 
4
 
! Отговори
дядо преди 12 години
тия *** са независими от българския народ поради тъпотията муи са зависими от собственните си интереси заради които биха развяли и знамето на пророка пък и всяко друго знамеи биха предали не само глупавите българи ами всеки който им се връзва на номерата
112
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 12 години
Какво правим с отработеното ядрено гориво?Връщаме го на русия срещу много пари,но разпада на урана е за около 500 години.Вижте какви страни в европа приеха програма за закриване на ядрените си централи.Не ни трябва втори Чернобил.Ако утре гръмне някой европейски реактор-не-дай боже- какво ще ви е мнението тогава.
111
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ "ЕООД" против България!Тотален срив!90 000 000 лева за Windows 8 на нефункциониращи платформи!Никога повече ГЕРБ!!!!!
110
1
 
8
 
! Отговори
дядо преди 12 години
1310 0 РЕАЛИСТ преди 2 минутиНИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТ НА ВЛАСТ ,ДОРИ И БОЙКО ДА Е ***..АСТ!!!!! братя реалисти не всички са переасти като васотидете си в дъпжавата на педераститестига сте смукали от българския народ и вие сте плевелно население като по-голямата част от ***
109
4
 
10
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Кой дава тая дефиниция за "провал" на енергийната политика :) Ако се иска вот на недоверие, трябва да се иска заради "водената напоследък енергийна политика". Тоест, ако БСП искат дебат (а те искат просто да вдигнат шум) нямаше да лепят етикети постоянно!Между другото, ако правителството беше решило да остави Белене, опозицията в лицето на БСП щеше да реагира по абсолютно същия начин. Тях не ги интересува какво се случва, а колко точки ще натрупат пред застаряващия си електорат.
108
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33 години строиха АЕЦ Белене и сега ГЕРБ им бил виновен, eбaти нещастниците
107
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОСТОВ Е СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯКОСТОВ - НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ЗАЕДНО С ЛЕФСКИ , БОТЕВ И СТАЛИН !!!
106
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОСТОВ - ПРЕМИЕР !!!КОСТОВ - ПРЕМИЕР !!!КОСТОВ - ПРЕМИЕР !!!
105
3
 
14
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 12 години
За всеки нормално мислещ човек е ясно, че вотът няма да мине. Вярно обаче е и че бесепарите ще натрупат доста червени точки в предвид предстоящите избори. Бат`Бойко направи един грешен ход вкаран в капана от гъзолижците на чичо Самовия *** Гаргамел /Костов/ и пелтека Малтинчо, всички негативи сега ще са за ГЕРБ, а въпросните *** от "Синята коалиция" ... "ни лук яли, ни лук мирисали". С това се слага край на последното високотехнологично производство в България - атомната енергетика. Освен това хората от централна Северна България разчитаха и на хилядите работни места, които щяха да се разкрият. Русия беше яко прецакана в интерес на чичо Сам, Уорлик ще се хили доволно сега по студията, изпълнил до край поръчката на правителството си . Тези приказки за "7 реактор в Козлодуй" са приказки за замазване на положението. Лошото в този случай е че ще го отнесем ние обикновените българи чрез цената на тока ... какво ще стане сега с 5 и 6 реактор, ако не им се продължи живота 2017 год. българската икономика рухва, а токът за потребителите /поне за 50%/ става невъзможен лукс! Да говорим ли за цената на газа ..!? Явно солено ще ни излезе усмивката на Уорлик.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Deputatite ot BSP za6to ne sa o6te w zatwora, za krajbite i zarobwaniqta sys skypi i preskypi proekti? A? Pikae6tiq wyw fontana, tripera, sedqnkata, kakwi hubawi prekori si imat we4e. We4e sa napylno dostojni za redicite na obiknowennite mutri.