Русия сваля цената на газа с 11%

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене
30 мар 2012 16:50, Елка Василева
280
Русия сваля цената на газа с 11%
Снимка: архив, Reuters

Русия ще направи отстъпка в цената на газа за България от около 11 процента, считано от първи април. Това съобщи в Москва министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев след срещи с вицепремиера Игор Сечин и руския си колега Сергей Шматко, и с ръководството на "Газпром", съобщи БНТ.

Намалението ще важи през следващите 9 месеца.

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене, съобщи пък БНР. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

Още по темата

Въпреки очакванията за напрегнати разговори и съобщенията в руските медии за възможни санкции срещу България заради отказа от АЕЦ "Белене" според министър Добрев никакви подобни претенции не са били предявени на срещите. Те са преминали в конструктивен дух.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин. През април работни групи ще уточнят за каква стойност става дума. Според министър Добрев България има да доплаща около 180 милиона евро.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй. По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическа воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Министърът на икономиката и енергетиката е в Москва начело на 11-членна българска делегация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
5
 
! Отговори
Комунде преди 12 години
Няма да крия че тази новина ме изнерви. Очаквах Русия да ни отреже за да прибавим още 100на хиляди гласа от неориентираните и заблудени овце, ама сега може би ще ги изпуснем
153
1
 
3
 
! Отговори
izborat преди 12 години
Boiko izberi ve4e ti sas istoka li da badem ili sas zapada,4e za sega i dvata ne ni iskat i ni tormoziat i samo stradameima i dryg variant da se posavetvah sas akademiata na naykite ni 4e si imame i nie prirodni bogatstva za polzvane ...ama tyka ti kyca boreco nerazbirah ot materiata........
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преи 22 години комунистите изпразниха магазините, чакше се с часове за половин килограм кремвиш. Скриха стоката, народа нямаше право дори на своето производство, Но кои бяха на власт ? Комунисти или тази част от комунистите които се направиха на демократи с цел да оберът народа.Това продължава и сега Опозиции, партии, едните уж оправят бакиите на другите, докато дойдат следващите и се оправдаят с предишните. София и до днес продължава да е столица на страната България, Това е гнездо на мафия
151
1
 
9
 
! Отговори
Мистър ГЕРБ 11 % преди 12 години
Прилича на договор с мобилен оператор като първите три месеца са на промоция от 11 % и до края на 2012 г. на пазарна цена от 650 долара.
150
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За последните 2 години руските доставки на газ за Европа са спаднали от 29 % през 2008 до 24 % през миналата година цяла европа намалява доставките си на руски газ само нашия "евроориентиран" премиер им подарява Белене да си правят газова централа
149
6
 
2
 
! Отговори
Хвала Боко! преди 12 години
Дядо ГосподиО, дядо Господи,От всички най-добър,От всички най-голям!Ти, дето си в небето сам,А знаеш тук каквото става,и слънцето отде изгрява,и де звездичките се крият,и как тревите сочец пият,и разцъфтяват, и узряват!Сега ме гледаш, Божичко, оттамИ знаеш днешния ми грях.И ме е срам, и ме е страх!А мама рече:Господ е добър,На всички ни прощава.Затуй ти давамСърцето си и двете си очичкиИ двете си ръчички Да ти се молят да простишНа всички братя и сестрички.И татко да не ми се кара,А мама да не плаче,И баба да не е такава стара,И веч да няма на земятаНи едно сираче!А пък уроците си утре да ги знам.О, дядо Господи,От всички най-добър,От всички най-голям!
148
3
 
4
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Браво на Бойко ! Браво и на Путин ! Удържа на думата си ! Няма вечни приятели има вечни интереси! Трябва и да дадеш нещо за да получиш!
147
4
 
5
 
! Отговори
Тиквата не е от вчер преди 12 години
Сега всички внимавайте! Ще ви разкажа новия урок. Вие, деца, знаете, че вашите майки пекат в пещите хубави зачервени хлябове. Я ми кажете какво друго мятат в добре затоплените пещи? Баници! обади се един ученик. Друго? Гергьовски агнета. Друго?Децата се замислиха. Пръв се досети Павел. Дигна ръка. Кажи, Павле! Тикви, учителю! извика Павел. Така, вашите майки пекат есенно време в пещите тикви. Сега ще ви разкажа нещо за тиквата.Като чуха думата тиква, всички насочиха очи към Радула. Неговият прякор беше Празна тиква. Радул ги изгледа стръвнишки, стисна юмрук и се закани. Учителят взе тебешира и нарисува на черната дъска една голяма тиква със закривено рогче.Тошко слушаше урока с отворени уста и дълбоко внимание учуден и поразен от знанията на учителя.През втория час децата писаха нещо с голяма мъка. Пъшкаха, подсмърчаха и езиците им висеха, изкарани навън. Третият час премина в песни. Всички ревяха като магарета. Тошко си запуши ушите. Удари последният звънец. Стаята се изпразни за миг. Гладните ученици изхвръкнаха. Остана само Пънчо. Той отвори вратичката на печката и попита: Хей, приятелю, запомни ли урока за тиквата? Аз нищо не чух, защото бях прав. А когато съм прав, нямам памет.Тошко поклати глава, с което искаше да каже, че е запомнил всичко, дума по дума. Дори се опита да говори. Тик! Тик! издума той. Искаш да кажеш тиква! зарадва се Пънчо. Чудесно! Когато учителят ме накара да разкажа за тиквата, ти ще ми подсказваш. Брей, че умна глава имам! Намерих кой да ми учи уроците. Сега хайде отнеси ме в къщи. Там ще хапнем и ще напоим кравата.
146
10
 
3
 
! Отговори
До 162 Дан преди 12 години
Браво Деляне, *** в устата на крадливата комунистическа ***...Не се говори така за Боко, още повече, той е шеф!
145
0
 
3
 
! Отговори
До 175 преди 12 години
...аз па си мисля че нашето министърче са го качили на някаква шейничка по нанадолнището,ама дано не съм прав щом руснаците намаляват газта и проявяват интерес към газгенератор в Козлодуй...обаче па безплатен обяд не съм чувал да има?
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зависи и колко количество газ са договорили Борисов и Добрев, защото ако са договорили минимално количество и България не може да плати по-голямо количество, то ефектът от намалението ще е нулев. Зависи и каква ще е цената след тези 9 месеца и за колко време. Общо взето кратък договор за 9 месеца говори за несигурност и поставя под въпрос доставките след края на 2012 г., особено ако липсва голямо хранилище.
143
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"по показател проституция никой не може да се мери с русия така че не се прави на остроумен"*** и сестра ти взел ли си ги под внимание, като казваш че никой не можел да се мери?!? : )))
142
1
 
6
 
! Отговори
do 172 преди 12 години
по показател проституция никой не може да се мери с русия така че не се прави на остроумен
141
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев разби комунистите пред Москва и Сталинград! Разказа им играта! Иначе го тледаш, малко , пухкаво ***, а къкв херой!
140
9
 
12
 
! Отговори
аве срама нямате ли преди 12 години
Бойко ви го каза просто и ясно we, другари комунисти ...Ако сте искали да правите Белене сте 6тиали да сте го направили досега ... Работата е там, че единственото, което сте искали е ДА КРАДНЕТЕ КАТО чЕРНИ *** ... Затова и резултата е една дупка с етикет един милиард.и Гошо-трипера иска да възобновява проекта, ако дойдел на власт ... аве срама нямате ли we ей, кучета червени ???
139
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Русия сваля цена а ДКЕВР я вдига.А сега де?!!! "Е, иначе как ще папат? :) Русия ще свали цените с 11%, нашите управници ще ни "зарадват", че няма да се вдига цента и хоп - паричките у джеба. Консултански комисионни по уговарянето на отстъпката ;)
138
2
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
В Украйна бившият премиер Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор заради подписан договор с Газпром на 450 щ.д.!!!Защо тогава Борисов не внесе предложение да се осъдят и лицата в БГ, които са подписали договора от българска страна на 600 долара ?????Нещо гнило има -за да няма подобни действия от днешните управляващи???Другото е само приказки за нас баламурниците!!!
137
0
 
6
 
! Отговори
дан дан преди 12 години
Проблема на Йордан Цонев-Ментата е че говори лъжи и продава цигари на черно.Един може да е хитър,но не повече от всички.Справедливост от господ-бог, за КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА.
136
1
 
3
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Урааааааа...ДКЕВР-то през следващата седмица няма да вдига цените!!!!
135
4
 
3
 
! Отговори
ИДЕ преди 12 години
Нагледно демострирам как Борисов лъже, заблуждавайки матриала, че Германия внасяла газ на цени $300 за 1000 м3:This chart reflects the average monthly price of Russian Natural Gas, in Germany in US Dollars per Thousand Cubic Meters (units) : Jul-11 403.2 Aug-11 399.96 Sep-11 399.96 Oct-11 435.96 Nov-11 432.72 Dec-11 435.96 Jan-12 443.88 Feb-12 439.92 $300 е бил през Април 2010