Русия сваля цената на газа с 11%

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене
30 мар 2012 16:50, Елка Василева
280
Русия сваля цената на газа с 11%
Снимка: архив, Reuters

Русия ще направи отстъпка в цената на газа за България от около 11 процента, считано от първи април. Това съобщи в Москва министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев след срещи с вицепремиера Игор Сечин и руския си колега Сергей Шматко, и с ръководството на "Газпром", съобщи БНТ.

Намалението ще важи през следващите 9 месеца.

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене, съобщи пък БНР. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

Още по темата

Въпреки очакванията за напрегнати разговори и съобщенията в руските медии за възможни санкции срещу България заради отказа от АЕЦ "Белене" според министър Добрев никакви подобни претенции не са били предявени на срещите. Те са преминали в конструктивен дух.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин. През април работни групи ще уточнят за каква стойност става дума. Според министър Добрев България има да доплаща около 180 милиона евро.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй. По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическа воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Министърът на икономиката и енергетиката е в Москва начело на 11-членна българска делегация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Това е невъзможно поради много причини. Конкуренцията с турците не е на ниво, което ти си представяш, то е по-скоро за геополитическо влияние над Близкия изток, както с Иран.
173
1
 
0
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
Нинке по кротко да не станете пак турски вилает преди България.
172
2
 
1
 
! Отговори
до 206 преди 12 години
Няма да ме уплашиш, като спре тока тука отивам в СССР там ток колкото искаш, чудят се кво да го правят толкова много, пък ти си стой тука на тъмно и студено и мизерувай.
171
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Опу...каквото и да говорим това беше огромна загуба за българия, вече наистина пътят към превръщането й в турска провинция е открит. Османлиите имат претенции и към района на Близкия изток, тези техни мераци ще трябва да ги пресечем, много странно, че тук няма новина свързана с амбициите на Анкара за създаване на яо, ЕДНА ДОСТА ДИСКУТИРАНА ТЕМА ПО СВЕТОВНИТЕ ФОРУМИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЕДИН, ДВА ДНИ.
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Козлодуй спира постепенно до към 2017-2020 г. ТЕЦ спират заради замърсяването до към 2015-2017 г. ВЕЦ са доста малки и зависими от природата, водата и вятъра. Така след 2020 г. ще се появи остър дефицит на ток и България става зависима от внос от Турция. България става зависима и от газ от Турция чрез Набуко. Даже тръбата на Южен поток ще минава пак през турската част на Черно море и Турция може да откаже газ.
169
2
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Така го бях прочела в пресата, сега май няма да плащате..бях ядосана сутринта на глупостите ви..колкото и да ви обиждам България винаги ще бъде в сърцето ми и когато вършите глупости се ядосвам естествено.
168
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А с долни неизмити говориш ли?
167
0
 
1
 
! Отговори
Нина преди 12 години
С долни антисемити не говоря.
166
2
 
0
 
! Отговори
за Ядреналинката преди 12 години
Аз потвърждавам. Нина изобщо не я е страх от плутония. Виждал съм я че държи около 1-2 кила в кюлотите си. Браво Нина.
165
2
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
А и скоро май трябваше да се освободим от едни огромни /мисля, че по един тон/ високоточни бомби, които стояха складирани, оказа се, че партидата можела да е некачествена и да се стгигне до самовзривяване....та такива нещица..аз не зная дали е излязла тази новина тук.
164
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Нее..теб те е страх от плутония, но той ще всява страх и във враговете на България. Аз не знам дали знаете, но от ядреното горива се прави лесно плутониева бомба /не уранова/. На мен ли ми говориш за страх от експлозии? Скоро един приятел от българия ме запита "говори се, че в Израел имало повече от 80 ядрени бойни блока, абе вие къде ги държите тези неща след като Израел е така малък?"
163
1
 
5
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Русия е добре, тя ще е на печалба каквото и да става с Белене, лошото е, че тиквите лишиха България от атомни мощности...пфу...като вляза в български навинарски сайт само се ядосвам с вас....защо всичко трябва да е шантаво и психарско там.
162
2
 
1
 
! Отговори
до 194 преди 12 години
Газът - скъп, шистовия газ - "екологична катастрофа", а даваш ли си сметка до каква катастрофа може да доведе плутония бе, пиленце... А като стартира ядрената си програма Турция, на кой ще продават ток фирмите на ***, а?! Какво ще го правят произведения ток от АЕЦ?
161
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП също щеше да договори около 10% намаление в цената на газа, но всичко щеше да стане с много *** на московските им началници. Ама то ставало и с достойно поведение.
160
1
 
6
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Ако Б-я построи газова централа това ще означава скъп ток, ако използва шистовия газ това означава екологична катастрофа. И най-важното-атомния реактор дава достъп до плутоний..нещо, с което Б-я може да се противнопостави на евентулнато стартиране на ядрена програма от Турция. Реално Б.я винаги трябва да има с какво САМА да сдържа Турция.
159
2
 
2
 
! Отговори
Костов преди 12 години
Набуко, Набуко, Набуко
158
2
 
5
 
! Отговори
Кутев преди 12 години
Лошо другари лошо
157
3
 
5
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Тази новина нещо не е в ред...отново лъжи, според мен.
156
1
 
3
 
! Отговори
до 172 преди 12 години
Къде го чете това??? Защо си измисляш заглавия, за да насаждаш омраза?
155
1
 
2
 
! Отговори
ЛЕЛЕ, МАЛЕ преди 12 години
Министърът на икономиката и енергетиката е в Москва начело на 11-членна българска делегация...Малкият пухав министър не го ли е страх за нежното му дупе?