Ще строим, ще строим седми блок, радват се в ГЕРБ

Няма да пипаме пари от бюджета, обеща Дянков
Обновена: 11 апр 2012 15:06 | 11 апр 2012 14:48,
165
Ще строим, ще строим седми блок, радват се в ГЕРБ
Новият блок ще се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции, рече Дянков. Снимка: БТА

Правителството реши да се строи седми блок в АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Новият блок ще се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции и без да се използват парите на данъкоплатците, заяви той.

"От Министерството на финансите настояхме и в решението има текст, в който се казва, че новият проект за седми блок ще се прави по пазарен принцип и държавата няма да дава нито държавна гаранция, нито ще взима пари от бюджета", категоричен беше Дянков.

За седми блок на АЕЦ "Козлодуй" се заговори, след като кабинетът на Бойко Борисов окончателно се отказа от строежа на АЕЦ "Белене" с аргумента, че проектът е много скъп.

Още по темата

Очаква се бъдещата ядрена мощност да бъде изградена с поръчания за "Белене" реактор, макар че премиерът Бойко Борисов заяви, че може и да го продадем, "ако някой прояви интерес да го купи". 

За реактора НЕК вече е платила част от договорената с руската компания "Атомстройекспорт" цена, но остава да се доплатят 140 млн. евро.

Управляващите прогнозират, че новият блок на "Козлодуй" може да бъде пуснат в експлоатация към 2021-2022 г.

Преди това ще е нужно време, за да бъде лицензирана площадката, да се изготви оценка за влиянието върху околната среда и да се направят геоложки проучвания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко елементарно-нов проект,нови комисионни.
85
0
 
17
 
! Отговори
Данъчен преди 12 години
След като държавата няма да участва с пари и гаранции, означава ли това, че 7-ми реактор на АЕЦ ще бъде частен!? Ако е така, как един частен реактор ще функционира в държавна АЕЦ, как един частен реактор ще ползва държавната преносна мрежа и не на последно място, това няма ли да оскъпи елекрическата енергия!
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Toq ochilat pluh,gleda kato nasrano tele.
83
1
 
2
 
! Отговори
mutragenio преди 12 години
dyankov ot spec po ikonomika tuka i toi e zaprili4al na mutra
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБер значи ГРОБар!
81
2
 
15
 
! Отговори
Oценка преди 12 години
800млн евро похарчени за белене. 500млн за оборудване. извършени дейноси и услуги по проекта от руска страна 500млн до 1млрд евро = минимум 2.5млрд евро - ЗА НИЩО + разходи за развалянето на съществуващото, грубо 3млрд евро. Цена на цял АЕЦ - 10млрд - 2млрд за инфраструктура и преносна мрежа, делено на 2 = 4млрд за готов, работещ реактор. Ей това ако не е далаверка за прибиращия парите, здраве му кажи. А сега и 400-500млн за нов проект, докато се почне строенето...плащай народе ГРОБ-ски
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези 30% от Сребърния фонд смятайте че са изчезнали!.Кой ще купува ценни книжа, чийто цена струва само колкото е цената на харийката?Грабеж от ликвидаторите на България именуващи се ГЕРБ!
79
2
 
10
 
! Отговори
До 103 преди 12 години
с любимия ти герб по пътя към долината на тиквите и овцете.
78
1
 
6
 
! Отговори
emigranto trafikanto преди 12 години
kakvi mekoteli ni upravlyavat nyamam tarpenie da se mahna ottuk...
77
2
 
3
 
! Отговори
krasi преди 12 години
Хер Флик е пак в акция. Между другото, за какво ни е чужд реактор на наша територия, след като съм сигурен, че токът от турските реактори ще бъде по-изгоден за нас.
76
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пишете си глупостите,колкото искате!Само така ще изразите безсилието си най-добре... С ГЕРБ по пътя към прогреса !!!
75
3
 
13
 
! Отговори
Враг на българите преди 12 години
Правителството предложи официално и промените в Закона за така наречения "Сребърен фонд", с който до 30% от него ще могат да бъдат използвани за покупка на Държавни ценни книжа още тази година.Това го направи Дянков, за да ограби българските пенсионери!
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ще строим, ще строим седми блок, радват се в ГЕРБ." Това заглавие все едно го е писал Поета с ватенката!Симе Дянков vs Пеньо Пенев.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе гламав, нали ще трябват руски съоръжения, а щом има неразплащане, те ще си вземат обратно съоръженията.А с комплектоването, както са ти заповядали ще ни закопат американците, както го направиха с ТЕЦ Марица изток1, с дерибейски цени!Я като си вреден за България, да си вдигаш такъмите и да ходиш там, откъдето ни се натресе!
72
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 12 години
А всичко това като лицензиране , оценка и т.н. го имаше в Белене. Трябваше само преносната мрежа до там да се направи..
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАЦ Холдинг Груп. Мисля, че хората, които така упорито агитираха за АЕЦ Белене, би трябвало да учередят Български Атомни Централи Холдинг Груп с примерно 100 милиона евро уставен капитал представляващ 5% привилигировани акции. И всяка година пускат по за 300 милиона евро акции с 10% доходност, която се изплаща в акции на края на годината. Тези акции са без право на глас но с право на дивидент. След 6 - 7 години Реакторът почва да работи и печалбата се изплаща като реален дивидент!
70
3
 
7
 
! Отговори
georgi преди 12 години
Прогноза как ще гледа Бойко след изборите догодина - А.Като насрано дете майка си? Б. Като бай Тошо на 10.11.1990г.?
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЯ БЕШЕ СЛАБ МИШОК А СЯ КЪВ УХРАНЕН ПЛЪХ Е СТАНАЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само един човек може да свали Бойко Борисов от власт. И този човек е....Симеон Дянков!
67
1
 
5
 
! Отговори
89 преди 12 години
Единствените, освен руснаците, които имат технологичната възможност да строят с руски реактор са ЧЕЗ+Шкода. Проблема не е какъв е и колко е сигурен - защото последното само форумни ескперти русофоби могат да го парадират - щом отговаря на всички стандарти проблем няма кой го е произвел, въпросът е че, трябва яко пари да се лапат - БСП от СССР, боко от USsr, а ние ще плащаме на първите неустойки, а на вторите за произведения ток. Такава централа да е чужда на БГ територия е МАЛОУМНО като боко...