Атанасова твърда: Няма да се пуши!

18 хиляди ще останат без работа, опасяват се ресторантьори
Обновена: 19 апр 2012 14:38 | 19 апр 2012 13:48,
313
Атанасова твърда: Няма да се пуши!
Десислава Атанасова ще забрани пушенето. Снимка: Impact Press Group
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова подкрепя категорично пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Според ресторантьори обаче 18 хиляди ще останат без работа след въвеждане на забраната. 
 
Становищата бяха изразени по време на дебат "Забрана на тютюнопушенето - кой колко струва и кой 
плаща?". 
 
„Политиката на държавата няма да се промени по тази тема между първо и второ четена на Закона за здравето и аз ще отстоявам забраната да влезе в сила“, категорична е Атанасова, която е пушач. А при встъпването й в длъжност Борисов я призова да откаже цигарите. 
 
Атанасова добави, че правителството и партия ГЕРБ също са застанали зад идеята за пълната забрана за тютюнопушене. 
 
„Бизнесът вече раздели залите в заведенията си за пушачи и непушачи и не се отчита каква стойност беше тази инвестиция“, възнегодува Атанас Димитров, председател на Българската асоциация на ресторантьорите. 
 
Той зададе въпроса защо се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето, а се подкрепя производството на 
тютюн. 
 
Социологът Андрей Райчев също се обяви против подобна забрана за тютюнопушенето и посочи, че забраната е репресивна, а не консенсусна. Според него пълната забрана няма да доведе до ограничаване на тютюнопушенето.
 
Кметът на Кюстендил Петър Паунов, който въведе тази забрана в местните заведения преди година и половина, твърди, че в града няма фалирали заведения, а напротив - отбелязва се ръст от 40 на сто сред посетителите. 
 
Според европейските регламенти тоталната забрана за тютюнопушене трябва да бъде въведена до края на годината. Здравното министерство планира това да стане от 1 юни - Деня на детето.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
13
 
! Отговори
Дон преди 12 години
Въпреки,че съм пушач ,никакъв труд не ми представлява да излезна да изпафкам една цигара на вън.Даже това има и своите плюсове.Първо ще пуша по малко,второ ще може да се заговори някоя девойка,трето както казаха,няма да смърдя на ***,след като се прибера.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Атанасова, браво Деси! Пушач-човек да подкрепя пълната забрана! Евала! А на останалите мрънкащи същества тук да им кажа - пушете си у вас, при децата си, тровете себе си, тровете децата си, но не и мен и моите деца. А относно фалиращите заведения заблудата е още по-голяма, щото много хора не ходят там точно поради цигарения дим (и чалгата). Така че се надявам герП да не се огънат и да приемат пак половинчати забрани.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на снимката - домашна птица! Познайте каква?
33
13
 
10
 
! Отговори
непушач преди 12 години
Абе аре да се гръмнат всички скапаняци пушачи, дори в Истамбул не се пуши в заведенията
32
4
 
18
 
! Отговори
*** преди 12 години
Аз съм младо момиче и не пуша, спортувам всеки ден и изглеждам и се чувствам, и мириша много по-добре от младите момичета, които не могат без цигари. Колко млади хора в България се занимават със спорт? Не казвам да се вманиачавате на тема фитнес, но поне вкъщи можете да положите малко усилия. Важи и за мъжете, и за жените:-)
31
14
 
7
 
! Отговори
Nobi преди 12 години
Мноого сте отворени всички. Така било в в Германия, онака било в Папуа нова гвинея. Да не казвам на майка ви къде ... Влизат в кръчмата за по едно кафе ама не, не му харесвало че се пуши. Ми ходи на сладкарница бе ***. Ще ги видя заведенията ако разчитат на оборот от непушачи. Да се смени ракията и шопската салата с толумбички и боза.
30
5
 
12
 
! Отговори
цирк преди 12 години
Това ли ви е проблема,бе ***-всичко сте оправили,разкрили се стотици хиляди работни места-българите не бягат в чужбина,здравеопазването ни е на световно ниво,образованието дава грамотни и можещи висшисти....спрели сте милиардната контрабанда на цигари .....и сега ще забранявате цигарите-убийствата в БГ-голяма част от тях са след употреба на алкохол и дрога..а не цигари.....браво,само така!!!!
29
1
 
15
 
! Отговори
МРЗ - 600 лева преди 12 години
Защо днес.бг още не са пуснали най-важната новина за деня: че минималната заплата ще нараства с едва по 20 лева на година в следващите 3 години, т.е. ще продължим да обедняваме в обозримото бъдеще според плановете на правителството. Решението на правителството е: 01.01.2013 - 310 лв., 01.01.2014г. - 330 лв., 01.01.2015г. - 350 лв. Значи тези, които са хранили някакви илюзии, че ще настигнем някой ден другите в ЕС, могат да забравят и да си вземем куфарите и да се изнасяме.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Той зададе въпроса защо се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето, а се подкрепя производството на тютюн." - ами за износ ? Толкова ли е плиткоумен тоя.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Възможно е ида има икономически загуби. Възможно е това да не се хареса на някои пушачи. Но хора, здравето ви е по-важно от парите. Това ще ви помогне да ги откажете. Един роднина замина да работи в чужбина. Работи за 850 евро, а от тях всеки месец дава 150 евро за цигари. Това са много пари, но е зависим. Това са 300 лева, много пари. Пожелавам ви един ден да се откажете от цигарите.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Частичната забрана на пушенето беше много глупаво нещо, което докара някои заведения до фалит или най-малкото ги поизпразни. Решението е да не се пуши в никое заведение и тогава заведенията ще са по-пълни отколкото сега.
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да се пафка.Хубаво.Сякаш тва ще промени нещо за някой.Дядо ми е умрял от инфаркт за 2 секунди.Пушел е по 80 цигари дневно.Ако не беше пафкал щеше да умре от гадна мъчителна и продължителна смърт.А тогава просто сърцето му е спряло.Не винаги пушенето е нещо лошо.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В момента непушачите са дискриминирани, докато ако не се пуши на закрити обществени места, никой няма да бъде дискриминиран. Пушачите, ако толкова много държат да се тровят, ще го направят така, че да не тровят останалите.
23
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И преди съм казвал - много известно заведение в моя град го направиха само за непушачи в резултат, на което заведението имаше 2-3 заети маси, като имате на предвид, че преди това когато беше за пушачи трудно се намираха свободни места. Вие, имащите такъв тип бизнес си направете сметка с тоя нов закон какво ви очаква, аз само ви дадох пример, на който съм станал свидетел...
22
4
 
7
 
! Отговори
топала преди 12 години
здравеопазването докарано до просешка тояга за ку3рвата най важното е забраната за пушене смешница от антуража на боко тиквата
21
15
 
24
 
! Отговори
Пушач преди 12 години
бе и аз не искам да опушвам никой, който не пуши, и затова си мислех че е нормално да има заведения САМО за пушачи. Обаче се оказа, че непушачите са толкова нахални, че искат да се намърдат точно там където се пуши и да обясняват колко им било миришело! Ми не ходете по такива места бе драги непушачи! Лесно е!
20
10
 
8
 
! Отговори
??? преди 12 години
Сега в заведенията ходят само пушачите. Ако в заведенията не се пуши в тях ще ходят и пушачи и непушачи, т.е. много повече хора. Защо тези там смятат, че ще освобождават персонал, при повече клиенти?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
paltenite na gerb se poqviha s tqhnite minus4eta kolkoto i da gi slagate edin dens shte vi biem shuta na vashta lubima kradliva mutrenska partiq .AZ NE SAM DLAJEN DA PLASHTAM ZDRAVNI I *** DA SA PO BOLNICITE AMA TE GI VZIMAT I OT VAS NO PAK STE DOSTATA4NO TAPISKI DA NE SE SETITE NISHTO NEKA LIKUVAT *** SA VASHITE PARI
18
20
 
15
 
! Отговори
456 преди 12 години
От 3-4 мес. пуша по най-много цигара на ден, не усетих да съм забогатяла. Парите никога не стигат стоте лева, които сега не давам за тютюн се наместват все по разни дупки. Немога да си представя, как съм имала по 100 излишни лева, че да пуша! Въпреки всичко пушеното е личен избот, никой няма право да ми обяснява как АЗ да живея по-добре и поздравословно, при положение, че никой не ми плаща цигарите. Намирам забраната за абсолютна дискриминация!
17
7
 
11
 
! Отговори
ОЩЕ НЕЩО преди 12 години
И да не се дава трибуна на разни Кънчо-Мунчовци като Андрей Райчев и Слабаков. Те да си пушат дома или в село Крушовица на двора, ама да може и непушачите и децата да живеем без дим