Росатом: Решението за "Белене" технически не е обмислено

Поръчаното оборудване за централата е за ?1 млрд.
24 апр 2012 19:00, Елка Василева
127
Росатом: Решението за "Белене" технически не е обмислено
Българската страна изглежда не разбира добре какво означава да се прехвърли оборудването за АЕЦ "Белене" в „Козлодуй“. Снимка: архив, Булфото

Решението на правителството на България за прекратяване строителството на АЕЦ „Белене“ и прехвърляне на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ имаше повече политически, отколкото обмислен технико-икономически характер.

Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Бяхме готови да изпълним условията по договора, готови за решението на правителството на България“, каза Кириенко.

„По-голямата част от оборудването /за АЕЦ „Белене“/ е готова, друга част е в процес на изготвяне, договорите със заводите са сключени, трябва да се взимат решения – или те ще заплатят това оборудване, като това са големи суми, общият обем на поръчаното оборудване и работите е близо 1 милиард евро, това оборудване трябва или да се плати, или трябва да се отиде на разтрогване на договорите и на предприятията да бъдат платени неустойки. Това е въпрос на възложителя“, обясни ситуацията Кириенко.

Още по темата

Според него е възможно поръчаното оборудване да бъде предадено на АЕЦ „Козлодуй“.

„За „Козлодуй“ обаче няма нито проект, нито лиценз, нито разрешение за строителство“, каза шефът на „Росатом“. Срокът за адаптиране на това оборудване за „Козлодуй“ е 5-7 години, „но не е ясно какво ще стане с оборудването през това време“. Освен това на площадката на „Козлодуй“ се планира един блок, а не два и цялото оборудване няма да може да бъде пренесено там, каза Кириенко.

В тази връзка, заключи той, „решението на българското правителство имаше политически характер, а не обмислен технико-икономически“.

„Ние засега не усещаме от българските си партньори обмисленост и готовност за по-нататъшни стъпки“, заяви той. „Отнасяме се с уважение към решението на ръководството на България, но докато не се видят следващите стъпки, изглежда, че българската страна не разбира добре какво означава да се прехвърли оборудването в „Козлодуй“, което ще правят те“, заключи Кириенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
19
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
При толкова нефункциониращи блокове на Козлодуй и перспективата, да затворим и 5 и 6-ти блокове поради изтичащия им живот, наред с провалената АЕЦ Белене, някой може ли да ми отговори как ще се захранваме с електроенергия и на каква цена? Дори и да удължим живота им с 10-на години после какво правим?
24
1
 
9
 
! Отговори
малийй верно било преди 11 години
Е те ти булке спасов ден - "Гласуваш за Боко, получаваш Гаргамел"
23
6
 
7
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
" Решението не беше техническо обмислено" ама то въобще не беше обмислено по една много проста причина този който взе решението за спирането на Белене не може да мисли, това дйствие му докарва главоболие а той мрази да има нещо друго освен фуражка на главата , та камо ли някакви мисли да се въртят из нея.
22
5
 
8
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
Не знам кой е виновен, но гольо ша е *** накрая /както обикновено/. Но вероятно на изборите народа ще реши кой е виновния, а 80 % от българите са за строеж на АЕЦ Белене.Днес сутринта ***, не знам дали само на мен ми се счу, че това било тактически ход на Тиквата и преди изборите щял да обърне палачинката и да строи АЕЦ-а ..... предизборна тактика ....
21
3
 
6
 
! Отговори
ДО РОСАТОМ преди 11 години
Това са междудържавни договори и трябва да се изпълняват!Иначе се плащат неустойки и всичко е юридически подплатено.Не може кой когато поиска да прекратява договора - това не е на ти куклите, дай ми парцалите!Ще платим милиарда евро, а те каквото поискат,това ще правят с реакторите- ще изпият парите или ще ги пренасочат в друга страна - тяхни са, те да решават.И няма да плащат ББ и сие, ами от нашите мизерни заплати ще се вземат парите...
20
4
 
11
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
Не само в словакия. И чехите заториха, за да ги пуснат 2 годин по-късно, същите, 1:1 реактори, даже им удължиха най-нагло лицензите до 2025. Ние на многократно по-сигурните и модерни 5- и 6- блок още не сме. Съшите тия чехи, през 2003, непосредствено преди влизането си в ЕС, пуснаха 2 нови реактора от типа на козлодуй 5- и 6 във втория си АЕЦ. Ама ние сме умни, а и си имаме "природозащитниц-разбирачи". До преди няколко месеца дори в Германия работеха руски реактори от по-стария тип!!
19
8
 
5
 
! Отговори
до цървул 25 преди 11 години
Байно, чети повечко. Не е скъпо. Има си статистика за БВП на глава от населението. Русия е наедно с повечето африкански държави
18
6
 
18
 
! Отговори
до ADAC преди 11 години
..Русия, Турция, са новите икономически сили, Рсуия изпревари и ЕС по ръст, да не говорим, че тази страна не е зависима енергийно от никого и има още по-големи перспективи, ама политическо-чугунение глави няма да разберат какъв е интреерса на страната. Като заклеймяваме всичко руско, не ставаме по-мили на ЕС, пак не ни искат в Шенген, пак искат гранци да връщат...
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ РУСНАЦИ НЕ РАЗБРАХА ЛИ, ЧЕ В ПОЖАРНИКАРСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ В СИМЕОНОВО НЕ СЕ ИЗУЧАВА И НИКОГА НЕ СЕ Е ИЗУЧАВАЛА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА. КАТО НЕ ЗНАЯТ ДА ПИТАТ. ХОРАТА ЗНАЯТ.
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да имаш най-електроемката икономика в Европа и да искаш да строиш АЕЦ та да си покриваш нуждите е израз на върховна тъпота!!!
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдебните дела срещу Тиквите от ГЕРБ може да се точат дълги години и накрая българският народ ще бъде заробен да изплаща огромен външен дълг на Русия.
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвайте се че всички строят АЕЦ!!! Това значи, че ще има много ток, което значи ниска цена:))
13
5
 
12
 
! Отговори
Продажници преди 11 години
Едно от най-големите унижения което е претърпявало нашето общество беше затварянето на напълно функциониращите и годни 1,2,3 и 4ти блокове на Козлодуи. Продажници и Дупедавци допуснаха да станем пешка на Руски и Щатски интереси. А докато нашите неграмотни политици затваряха АЕЦ-а в словакия се СТРОИ! 1:1 същите блокове, същите защити, същите техники. СТРОИ!!!! и ще е готово поетапно 2012 и 13-та
12
18
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Видяхме докъде ни докараха за 60 години много образованите. Може би пък на тъпия ни народец са му нужни точно такива управници
11
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой да ме подсети за просперираща страна, управлявана от комунисти, та така сте се нагъзили накъм восток?!?!?
10
2
 
10
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Каква техническа издържаност търсят в решенията на Геноцида.Той си взима решенията на принципа "колко е кяра за моя джоб"
9
16
 
12
 
! Отговори
ОФ преди 11 години
Добре е, че важните за страната решения се взимат от хора избрани чрез избори, а не от недоучени форумни ***
8
29
 
7
 
! Отговори
ADAC преди 11 години
Москва изпада в изолация, в каквато не е била никога в историята си! От руското имперско чудовище днес може да се очаква всичко...
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев даде урок по аритметика на БСП за вероятната печалба от АЕЦ "БеленеИкономическият министър доказа, че вероятната печалба от централата би излязла 66,8 млрд. вместо обявените от левицата 200 млрд. евро до 2072 г.
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договорите трябва да се спазват, иначе ГЕРБ ще трябва да плащат дългове от 1 милиард евро и Борисов, Цветанов и Плевнелиев ще трябва да загубят милиардите евра си в банкови сметки и еврофондове след конфискация в полза на държавата.