Росатом: Решението за "Белене" технически не е обмислено

Поръчаното оборудване за централата е за ?1 млрд.
24 апр 2012 19:00, Елка Василева
127
Росатом: Решението за "Белене" технически не е обмислено
Българската страна изглежда не разбира добре какво означава да се прехвърли оборудването за АЕЦ "Белене" в „Козлодуй“. Снимка: архив, Булфото

Решението на правителството на България за прекратяване строителството на АЕЦ „Белене“ и прехвърляне на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ имаше повече политически, отколкото обмислен технико-икономически характер.

Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Бяхме готови да изпълним условията по договора, готови за решението на правителството на България“, каза Кириенко.

„По-голямата част от оборудването /за АЕЦ „Белене“/ е готова, друга част е в процес на изготвяне, договорите със заводите са сключени, трябва да се взимат решения – или те ще заплатят това оборудване, като това са големи суми, общият обем на поръчаното оборудване и работите е близо 1 милиард евро, това оборудване трябва или да се плати, или трябва да се отиде на разтрогване на договорите и на предприятията да бъдат платени неустойки. Това е въпрос на възложителя“, обясни ситуацията Кириенко.

Още по темата

Според него е възможно поръчаното оборудване да бъде предадено на АЕЦ „Козлодуй“.

„За „Козлодуй“ обаче няма нито проект, нито лиценз, нито разрешение за строителство“, каза шефът на „Росатом“. Срокът за адаптиране на това оборудване за „Козлодуй“ е 5-7 години, „но не е ясно какво ще стане с оборудването през това време“. Освен това на площадката на „Козлодуй“ се планира един блок, а не два и цялото оборудване няма да може да бъде пренесено там, каза Кириенко.

В тази връзка, заключи той, „решението на българското правителство имаше политически характер, а не обмислен технико-икономически“.

„Ние засега не усещаме от българските си партньори обмисленост и готовност за по-нататъшни стъпки“, заяви той. „Отнасяме се с уважение към решението на ръководството на България, но докато не се видят следващите стъпки, изглежда, че българската страна не разбира добре какво означава да се прехвърли оборудването в „Козлодуй“, което ще правят те“, заключи Кириенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
9
 
! Отговори
Росатом преди 11 години
КомунФирмата строи в момента над 20 реактора от тип VVER 1000 и 10 от тип VVER 1200. Има договори с много страни като Турция, Индия, Китай и т.н. Жалко е да се твърди, че РУСКИ! предприятия ще плащат неустойки при положение, че те ще бъдат пренасочени към други проекти и ще бъде спестено т.е. МНОГО пари за Руските пияндурници и техните клиенти :)
4
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пъпната ни връв към кремълската енергийна хидра трябва да бъде прерязана на ВСЯКА цена!!!
3
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе по-добре си гледай пияните сънародници и не давай ум, какво ще правим ние в България...
2
8
 
24
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Оскъпяването на проекта е благодарение на сегашните управляващи и тяхното бездействие. Докладът е изготвен на база справки от нашите компании и не са тяхно мнение, изрично е упоменато. Нямали пари за заема. Ами като се поема едно управление, особено на държава, се гледат и приходите, и разходите за плащане, а не само да ми се оправдават с предишните и грам работа да не се върши. Сега ще плащаме неустойки, заеми за едно голямо НИЩО!
1
5
 
26
 
! Отговори
fff преди 11 години
Хааа хахахИ сега боко, ще излезе и ще каже: - Ще строим, станишката е виновен! Е няма такива въртели дори и при труженичките на околовръстното... ?!