Новост: Обезщетения за бавно БГ правосъдие

Жалбите ще се гледат до 6 месеца, а парите щe идват от бюджета
Обновена: 7 юни 2012 12:40 | 7 юни 2012 12:35,
46
Новост: Обезщетения за бавно БГ правосъдие
Снимка: архив, Булфото

Към Инспектората на Висшия съдебен съвет ще заработи звено за обезщетяване срещу бавното правосъдие. Това е записано в приети днес от парламента текстове от изменениятя в Закона за съдебната власт.

Разглеждането на жалбите и решенията по тях трябва да стане в шестмесечен срок, а министърът на правосъдието ще определя размера на обезщетенията, които пък ще се осигуряват от държавния бюджет.

Най-сериозният противник на това предложение се оказа депутатът от "Коалиция за България" Любен Корнезов.

"Това е най-спорният текст от закона. Това, което ни се предлага тук, за първи път го правим в България, няма го и в Европа. И сега правим един експеримент, от който не знаем какво ще излезе", коментира той.

Според левия юрист промените нарушават баланса на властите, който е записан в конституцията.

"Какво ни се предлага – инспекторатът да назначава няколко човека, които ще определят размера на обезщетението. И през главата не ми е минавало, че може на инспектората да се дават такива правомощия. Това не е написано в конституцията. Инспекторатът сега става придатък към Министерството на правосъдието", отсече той.

Корнезов оспори и намерението правосъдният министър да определя размера на обезщетението.

"Министърът на правосъдието става съдия", изплака той. Червеният юрист прогнозира, че посоченото звено в Инспектората на ВСС годишно ще бъде затрупано с десетки хиляди искания за обезщетения.

"Защото всеки ще си каже: Я да опитам аз да видя дали мога да взема тези пари", каза той и настоя да се отложи приемането на този текст.

От мнозинството обаче защитиха вносителите и обясниха, че механизмът, който се предлага, е съобразен с правомощията на Инспектората и на министъра на правосъдието.

"Не мога да разбера защо в България сме възприели да работим така – една работа да е сложна, когато тя може да е много проста", заяви Юлиана Колева от ГЕРБ.

Правосъдният министър Диана Ковачева обясни на депутатите, че това е бил един от първите проблеми, с които била ангажирана при поемането на ръководеното от нея министерство.

Тя поясни, че европейските институции са обърнали внимание на страната ни, че бавното съдопроизводство нарушава Европейската конвенция за правата на човека. Срокът, който ни е бил даден да отстраним този проблем, е до средата на годината.

"До август България трябва да намери вътрешен механизъм, по който българските граждани да получават обезщетения, така че да не стигат до съда за правата на човека в Страсбург. Те пак ще може да търсят правата си в Страсбург. Но делото там може да продължи с години. С предложението даваме една по-бърза процедура на гражданите да потърсят правата си", обясни Диана Ковачева и даде пример с Италия, Чехия, Полша, в които съществуват подобни маханизми.

"България няма време, ако не иска да понесе санкции през август. И затова ви предлагам да се обединим около предложението", призова правосъдният министър.

От ДПС и "Синята коалиция" обещаха да подкрепят предложението.

"Нашата позиция е категорична. Тази корекция трябва да бъде приета в този закон", коментира Христо Бисеров от ДПС и обясни, че заложената процедура в закона е легална.

"При гледането на този закон на първо четене аз също имах резерви. Сега предложението, което имаме от комисията, е в по-добър вариант. Което е в интерес на българските граждани и на българската държава. В този вид, в който ни се предлагат текстовете, ние ще ги подкрепим", потвърди позицията и на десните Екатерина Михайлова.

Депутатите набързо отхвърлиха предложението на Любен Корнезов дебатите да бъдат отложени и приеха предложението за звеното за обезщетения.

По-рано в залата беше прието и друго предложение на управляващите за кариерното развите на магистратите – в него е предвидено при приключване на мандата си магистратите, членове на Висшия съдебен съвет и инспекторатът към него, да се връщат на работа в съдебната система на една степен по-висока от тази, която са заемали преди да влязат в съвета.

И по това предложение Любен Корнезов имаше възражения: "Ако член на ВСС има ранг на апелативен съдия, след като му изтече мандатът, ще придобие ранг върховен съдия. Естествено това ще се отрази на заплащането. Има аргументи за и против. Този текст е половинчат", предупреди левият депутат.

"Ще дадем бонус на съдиите, прокурорите, следователи. Но има членове на ВСС, които не са съдии, прокурори и следователи. Ако един член на ВСС е доцент, като напусне, автоматично ли ще стане професор?", попита Корнезов.

"Има и конституционни съдии, защо на тях не дадем един ранг по-висок. Безпринципна е цялата история. Но не може за едни да може, а за други да не може", завърши той.

От ГЕРБ обясниха, че правят подобно предложение за магистратите във Висшия съдебен съвет, защото кариерното им развитие спира през четирите години, в които са членове на съвета.

"През тези години тези магистрати не могат по никакъв начин да подпомогнат своето кариерно развитие. И се получава така, че в момента, в който излизат от ВСС, излизат с кариерен минус, а не с кариерен бонус", обясни Юлиана Колева от ГЕРБ.

Михаил Миков от БСП не се съгласи с мнението на колегата си Корнезов и обясни, че според него този текст дава стабилност на магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
замаяна преди 11 години
Щяла да фалира държавата а ми тя от колко години е на изкуствено дишане.Другите държави живяха и живеят къде къде по добре не ги събаря ,ни криза ,ни система ,ни капиталистически и незнам още какъв строй ,а ние все за мизерия говорим.Цели поколения само с тези фрази са закърмени-мизерия,ниски заплати,ниско здравеопазване и т.н.Как да се живее спокойно и да си здрав.Не става.Сега и от бюджета на некадърници ще се плаща.Чакайте нещо добро да се случи на този народ.Няма да е скоро.
35
0
 
3
 
! Отговори
гайдар преди 11 години
Парите от бюджета не били от народа а от държавата ,а държавата коя е и от къде ги взема от народа ако няма данъци няма бюджет.Какъв е извода сами си отговорете.Че парите от бюджета са парите на народа.Е и.Ще плащаме на умрели гайди които си го местят от единия та в другия крачул.
34
0
 
4
 
! Отговори
този преди 11 години
Забавени и неприключили дела да се плащат от тези които ги бавят и проточват а не от народа .И ще видим дали ще го правят ,даже предсрочно ще ги приключват а сега агале,агалекервани си върви кучето си лай.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че тя България ще фалира след 6 месеца
32
0
 
2
 
! Отговори
лайкучка преди 11 години
Добре ще се създаде такава комисия за забавени дела,но пак народа ще плаща за мудни и немърливи съдии.Верно че в Срасбург ни излиза по скъпо да плащаме проточени дела нонека да се измисли по-малкото зло.Този народ ли ще опъва каиша заради играчи и некадърници.
31
0
 
2
 
! Отговори
мнение преди 11 години
От тази изветряла кратуна на г-н Корнезов нищо не може да се роди и ако др.излезе с идея вместо да я подкрепи или допълни той я отхвърля защото идеята не е негова.Остарели,побелели и изкуфели депутати топлят само местото си в парламента. Трябва да има само млади и енергични депутати на годините на Левски и Ботев когато са се жертвали и умрели за Родината си млади по на 25 и 30 год.От тези полза никаквааааааааааааааааа.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съгласенс 37- обезщетенията, които ще се плащат тук ще са 100% сигурно по-малко от това, което плащаме по дела в Страсбург. И този закон е под натиск от ЕС и не разбирам защо все се чака последния момент преди да започне ЕК процедура срещу нас, която пак ние щяхме да платим- с по-високи данъци
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да не се избира съдиите мандатно, като за кмет. Преди години един съдия пусна под гаранция един, който беше изнсилил жестоко, измъчвал и отсякъл главата на една баба. Искаме лицата на такива съдии и отченост- какво , защо, как
28
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Умното е че тогава ще лъсне факта че НЯМАМЕ правосъдна система. Сега СЪД-ООД казава че работи а правителството казва че не работи и нещата си вървят по старому защото за да няма протести срещу СЪД-ООД значи хората не разбират кой ЛЪЖЕ! Ще разберат когато чрез бюджета ги удари по джоба! А и пак ще е по евтино на държавата от колкото да изплаща обещетения наложе ни и от международен съд!
27
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Не може да бави и връща без край-целта е да се намалят жалбите срещу България за липса на правосъдие или бавно правосъдие, за което винат има и прокурори, точно и за протакане за щяло и нещяло. Иначе отново се стига до Страсург, защото някой не сика да се занимава. Като не може да се справи с графика си, да напуска и да ходи да сади картофи- там няма график.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех не ни ли натиснат от ЕС за някой закон сами никога няма да го приемем. Досега хубавите работи са направени по поръчка от Съюза
25
0
 
5
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Мислех да коментирам, но колегите са ме изпреварили! Няма да спамя - с една дума, който е дробил - да сърба - парите от обезщетенията - от правосъдното министерство - по възможност - персонално!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, хора, научете се най-после - плащането от бюджета НЕ Е за сметка на данъкоплатеца. Данъкоплатецът си плаща данъка и от този момент парите НЕ СА НЕГОВИ, а на държавата.Колкото до първата измишльотина - да помислим - ако аз съм съдия и ми се появи дело, за което знам, че няма начин да се реши за шест месеца, още повече ако графикът ми е напълнен с дела, ще започна да връщам исковете за какво ли не, само и само разглеждането да започне по-късно. Тъй че не знам къде е умното на тая идея.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо да са от бюджета! Пряко обвързаните полицаи, прокурори и съдии да плащат ЛИЧНО!
22
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Хубава идея - в полза на народа но това задължително да има обвързване - сумите платени от държавния бюджет да бъдат намалени от бюджета на правосъдното министерство - и най вече от перото за бонуси.
21
1
 
11
 
! Отговори
бб преди 11 години
Отново за некадърността и корупцията която се шири в българския съд и е основен фактор за бавното и липсващо правосъдие в държавата ще трябва да плати обикновения данъкоплатец, или всички ние които постоянно си броим стотинките. Отново тези които рушат държавността, оправдават олигарси и крупни престъпници , подиграват се с народа , се стимулират да продължават по същия начин- защото народа ще плати , а не те. Никъде нито дума че некадърните съдии и прокурори трябва да бъдат отстранявани.
20
5
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
хахаха, викам си я да видим тъпите мрънкачи какво ще измислят и срещу това, и ей, не ме разочаровахте - до сега видите ли престъпниците поне седели малко в ареста, а вече веднага ще ги пускат! :)
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кривосудието в БГ има една единствена цел и тя е да обслужва интереса на олигарсите, мутрите, политиците и самите магистрати.Народа е последна грижа на българското кривосудие.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А др. Пенгезов какъв палат иам край Панчарево.Надали е от съдийска заплата само. Сигурно някой "виновен" му е помогнал
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 18 В ЦЯЛА Европа не може да се подават искове срещо съдии и прокурори за това правораздаването в Европа е една голяма ***