Плевнелиев - за туризма, против дефицита на информация

Президентът наложил вето, за да може двете страни да се разберат
Обновена: 18 юни 2012 14:54 | 18 юни 2012 13:20,
156
Плевнелиев -  за туризма, против дефицита на информация
Плевнелиев иска консенсус. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев наложил вето върху Закона за горите, за да даде възможност еколозите и депутатите да стигнат до консенсус по спорните теми.

„С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението“, коментира държавният глава.

„Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация“, добави президентът.

Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона.

„Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, каза още той.

Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

Още по темата
След като три дни екоактивисти блокираха „Орлов мост“ в столицата, държавният глава наложи вето на Закона за горите.
Според президента промените създават основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

В края на миналата седмица правителството и представители на екоорганизации постигнаха съгласие по три от общо четири спорни промени в Закона за горите.

По най-спорния въпрос обаче – дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения, все още няма постигнато съгласие. След разговорите днес при премиера Борисов стана ясно, че няма постигнат консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOVA E NAI NEKADARNOTO PRAVITELSTVO + NAI MNOGO MUTRI ,A KOLKOTO DO HORATA NA BORISOV VSI4KITE SA SABIRANI OT KOL I VAJE .LI4NIQ DOKTOR NA BORISOV LA4O MOZAKA MITNICITE ,MIRO MARSHATA ZAMESEN S VNOSA NA NEGODNO MESO V BG SAS TONOVE,CECO APARTAMENTITE ,SHEFA NA NAPOITELNI SISTEMI ,KALINKITE SASHTO .TA TOVA PRAVITESTVO E GOLQM SMQH PALNO S MUTRI I VISHI DONOSNICI NA DC VSI4KITE DA KOMUNISTI ,I NA VARHA NA PIRAMIDATA LI4NIQ BODIGART NA BAI TOSHO .TAKA 4E DRASKA4I NA GERB PISHETE ZA VASHITE MARSHI
75
0
 
6
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Оф скучно ми е, нема ли кой да ми го мууне...
74
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън скапаните скиори и сноубордисти от българските планини!! Карайте си в Австрия, Швейцария, ако нямате пари за там - в Гърция има 19 ски курорта, в Македония има 7, стягайте си куфарите и да ви няма!!! И вземете с вас нещастните лигльовци с "маунтин байковете" - в планините се ходи пеш!
73
5
 
3
 
! Отговори
До 92 преди 11 години
абе ти верно си много комичен :) дивеч как се развива? И кво чужденците тука на риба и лов ли ше идват или на ски у удобство? айде сиктир :)
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересен подход на управляващите - за да прикрият личните си интереси и далавера от този 'закон' за горите, създадоха квази организация, нещо като "Природата за хората и регионите" звучеше. И тази организация уж била загрижена за природата и хората, и се противопоставяла на еколозите. Защо ли обаче на нейните 'протести' се мандахерцат основно политици и свързани с тях представители на 'бизнеса', при съвсем малко полиция? А обикновените, загрижени за природата граждани, някак си ги няма....
71
1
 
4
 
! Отговори
92 преди 11 години
Дивеча ако се развие вика.......ахахаххахахахахахаххахахахахаххахахахахха ! Ти си комик бе пич :)
70
0
 
1
 
! Отговори
админ днес бг до 62 преди 11 години
скоро ще им резна спатиите, само да им остане малко време.
69
1
 
8
 
! Отговори
otneseni преди 11 години
След като не могат да ги купят, сега им предстои да бъдат окаляни-това е добре да знаят гражданите, които протестираха. Понеже не са висшисти, не знаят по 3-4 езика, затова да са готови да четат, че са зависими от алкохол и/или наркотици, че са зависими от неясни икономически интереси, че са престъпници ..., всичко, което може да се каже по адрес на поръчалите олигарси ще бъда казано по адрес на младите протестиращи! Едно нещ е вярно: не бият опонентите си, когато не са съгласни с мнението му!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на снимката е виолетов! :) :)
67
1
 
21
 
! Отговори
:) преди 11 години
Бойко: -Плевналиев, излез!-Няма!-Излез няма да те бия за ветото!-Е, няма !-Айде, излез изпод бюрото!-Няма, да видиш кои командва в президентството!
66
0
 
7
 
! Отговори
genkov преди 11 години
Явно е, че ветото е доброзорно, което показва слата на гражданското общество-затова ги е страх да ни попитат-бъркаме сметките. Защото и аз помня Банско преди ските-няма лошо от писти, ама механите му останаха само в спомените ни
65
1
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Всичко, което се извършва в момента по проект и застрояване, е с разрешение за въздействие върху околната среда. Може би президентът Росен Плевнелиев не знае това, тъй като няма необходимите експерти", коментира Цветанов ветото, което държавният глава наложи на Закона за горите.Плевньо може преспокойно да напусне поста си и да спести малко пари на държавата. Както и очаквах в момента нямаме президент! Този е пионка и играчка в ръцете на ГЕРБ! Нямаме никакво управление, имаме самоуправство!
64
5
 
2
 
! Отговори
До Гацо преди 11 години
Само те питах бе пич :) май ти настъпих мазолчето а ? Аз съм спокоен ама виж се ти как пишеш? :) Като стар рязарен комунист от 5-тия етаж аххахахах всички червени сте такива с лабави нерви :) Бегай си пусни водата Гацкоооооооуууу
63
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Форумните лумпеняги ще трябва да свикнат с мисълта, че ще има хора с много хотели по морето и из зимните курорти...Така е навсякъде по света! А на кой не му изнася, ей я де е Сев. Корея...
62
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
Имам си любим герой, опашат но много мил, Мики Маус се казва той, от обичан детски филм. И живее в чуден свят с приятели добри, ето той ме вика пак: "Искаш ли ела и ти". Припев: Мики Маус, (3х) смях от милиони детски очи. Мики Маус, (3х) приказно вълшебство е радостта. Мики Маус, (3х) мъничко пораснах и ми личи. Мики Маус(3х) но скъп си ми дори и сега.
61
10
 
4
 
! Отговори
СКиор преди 11 години
Аз искам хубави развити курорти, ски писти, лифтове хотели и хижи. Не искам Витоша да е пълна с деградирали наркомани, такива дето си бодът любовниците по колите и с празни бирени бутилки...искаме развит туризъм ! Искам бетон !
60
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На нас не ни трябват зимни курорти!!! Нито летни!!! Трябва ни единствено зависимост от руския газ!!!!!!!!!
59
0
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Няма *** са заети да трият коментари като моя в друга статия, нямаше обидни думи и псувни , явно демокрация няма и свобода на словото също...платени медии бол ! чети за КИМ по-интересно е :)
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAKAB скандал с БТВKAZVAI
57
0
 
7
 
! Отговори
REDvayler преди 11 години
И аз ли породих този дефицит на информация, та *** да ме зоват престъпник?!? Аз съм се прежалил, но тези деца, които защитаваха за първи път гражданска позиция? Те искат да бъдат чути! Нещо да зависи от тях