Плевнелиев - за туризма, против дефицита на информация

Президентът наложил вето, за да може двете страни да се разберат
Обновена: 18 юни 2012 14:54 | 18 юни 2012 13:20,
156
Плевнелиев -  за туризма, против дефицита на информация
Плевнелиев иска консенсус. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев наложил вето върху Закона за горите, за да даде възможност еколозите и депутатите да стигнат до консенсус по спорните теми.

„С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението“, коментира държавният глава.

„Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация“, добави президентът.

Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона.

„Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, каза още той.

Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

Още по темата
След като три дни екоактивисти блокираха „Орлов мост“ в столицата, държавният глава наложи вето на Закона за горите.
Според президента промените създават основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

В края на миналата седмица правителството и представители на екоорганизации постигнаха съгласие по три от общо четири спорни промени в Закона за горите.

По най-спорния въпрос обаче – дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения, все още няма постигнато съгласие. След разговорите днес при премиера Борисов стана ясно, че няма постигнат консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора не се поддавайте на манипулации. Никой не е против развитието на спорта и общините. Правителството води гнусна кампания за да защити частни интереси. Най-лошото е че използва хората, като ги насъсква едни срещу други с абсолютно измислени и невярни тези. Не вярвайте на телевизиите, те също са част от манипулацията. Вярвайте на сърцата си и търсете информация. На Бойко, Цецко и сие пожелавам пълен провал в гнусните им игри и скорощна среща с прокуратурата!
55
3
 
7
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Не, приятелю! С ветото, Бойко даде шанс, защото явно само ти не знаеш, че ти си просто една кукла на конци, ти си българския Медведев в сянка, който е просто един медиен герой. Така, че спри да дрънкаш глупости и като си толкова голям президент защо не сложиш вето на закона за шистов газ например? Ааа, там не можеш, защото Бойко не позволява, нали затова се отказахте от АЕЦ Белене, за да можете да обслужите американския интерес.
54
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаьи се коригирам. Плача не за швейцарските, а за австрийските Алпи... Китсбюел е на около 600 м над морето и са изсеченио доста гори за да се строят писти и влекове. Така е като си нямат бодри и будни еколози като родните такива
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ И ЗА *** НЕ СТАВАПРОЗРАЧНО БЕЗЛИЧНО СПЯЩО МРЪНКАЩО МЕКОТЕЛО
52
0
 
4
 
! Отговори
67 преди 11 години
ти май имаш комплекси, че си глупав а брат? хеххехехехех
51
2
 
12
 
! Отговори
тома неверни преди 11 години
ирландската пастирка в палячото проговори..
50
6
 
2
 
! Отговори
До Гацко преди 11 години
Гацо а ти отрази ли се днес в тоалетната...или от там ръсиш бисерите?
49
6
 
13
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Вообще защо отразявате тоя *** ? Неговото мнение се знае че е същотото каквото е на Свети Бойко Борисов . Излишно е той е толкова безличен през деня го тормози вицето и премиера а вечер го бие жена му . Всяка статия за него е подчти толкова скучна колкото е скучно да чета за Ким Кардашян
48
2
 
13
 
! Отговори
Сламено човече преди 11 години
Наложих вето щото Боко се уплаши от народната любов :)
47
1
 
9
 
! Отговори
ДО ДНЕС.БГ преди 11 години
ЗАЩО НЯКОИ ХОРА МОГАТ ДА ПИШАТ КОМЕНТАРИ ПО-ДЪЛГИ ОТ 500 СИМВОЛА, А ДРУГИ НЕ?
46
0
 
12
 
! Отговори
do 56 преди 11 години
Характерно за Швейцарските курорти е че ски зоните са на височина над 1500 м. там където няма иглолистни гори.Например в световно известния курорт Ст. Мориц зоната е между 1800-3300 м. :) и интересно няма изсечени дървета за ски писти :))) а лятото имат също толкова много туристи както и зимата
45
2
 
10
 
! Отговори
Батко Ви преди 11 години
Май пишещите от *** коментари за ***, герберасти, *** русофили, педофили и кво ли не още загладиха и последната си гънка и вече е абсурд да им светне за какво е това театро на Боко!Начи внасяме закон, ама после го връщаме, даже го "СПИРАМ" под натиска на "народа". И ся квооо?Тука, пишлемета, схемата е друга:"Скиваш бат Цеко, нема начин! Улицата, гласът на народа не дава! За 50 млн., както обеща, не ми се върви срещу волята на избирателите. Виж там, ако измислиш 100, да мислим нещо
44
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дава Бог повече "комунисти" като Борисов! Амин!
43
13
 
1
 
! Отговори
49 ВИ РАЗБИ преди 11 години
49 евала баратленка така им го нахака на ***, че сега газ пикаят на 100 % По хубаво и иронично казано не може да бъде. Ръка ти стискам пич браво...истински се смях :) Поздрави майките на всички от БСП !
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички ГЕРБерасти: ВИЕ ВСИЧКИ СТЕ СВРЪХ *** КАТО ВОЖДА ВИ ПОЖАРНИКАРЯОЩЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ГЕРБЕРАСТИТЕ СА РОЖБИТЕ НА ДРУГАРИТЕ ОТ БКП. ТО ВИ Е ПРОСТЕНО МАЛОУМИЕТО И ИДИОТИЗМА. КАКЪВТО ВОЖДА ТАКИВА И ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ МУ--***--НЕГРАМОТНИЦИ
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Характерно за швейцарските курорти е, че пистите се правят У гората! Не се секат дървета, а последните се използват за вратички...
40
0
 
8
 
! Отговори
бабич преди 11 години
Всъщност, законът за горите изкарва на повърхността множество други, от 20 г. захвърляни в прахта проблеми на българското общество. ГЕРБ не ги решава, а ги задълбочава. Надеждата умира последна! Все някое следващо правителство трябва да се върне на основните въпроси: демокрация, прозрачност и лустрация. Всичко останало е палиетивна грижа за загиваща България.
39
1
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Не е зле ако си 8-ми клас...
38
2
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Ако си бил в Швейцария и в Алпите няма да плескаш подобни глупости, там почти не можеш да намериш писта, която да е направена след изсичане на гора.Все пак, можеш да опиташ да вземеш една резачка и да отидеш в Давос например и да резнеш едно дърво да видиш какво ще ти се случи
37
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Не щеме ние калфи,не щеме ний кадии -а искаме свобода -човешки правдини...