Ако вдигнем популистки доходите, държавата ще се срине!

ГЕРБ ще спечели втори мандат, сигурен е Симеон Дянков
Обновена: 4 юли 2012 11:05 | 4 юли 2012 11:05,
312
Ако вдигнем популистки доходите, държавата ще се срине!
Дянков получава поздравления от премиера. Снимка: БТА

Ако правителството вдигне доходите с 30% популистки, държавата ще издържи една година, след което тя ще се срине. В това е убеден финансовият министър Симеон Дянков, който даде примери с държави като Словения, Словакия, Португалия и Кипър, които са се сринали масово.

Той подчерта, че преди да се увеличат доходите на българите, трябва да се постигне финансова стабилност.

"Напредък има, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3% годишен растеж на доходите, а не с 1, както е сега", призна вицепремиерът пред БНТ.

"Смятам, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради общата си политика, макар че е тежка криза, че има недоволство, че доходите не се вдигат толкова бързо, колкото им се иска на хората, те виждат, че нещо се прави", смята финансовият министър.

Той даде пример за видимите неща като музеите, части от магистрали, нови пътища. По думите му неговата работа била невидима и най-вероятно хората щели да си кажат, че не се справя, защото не се вдигат доходите.

Дянков обаче е категоричен, че неговата задача е да пази финансовата стабилност, за да не се получи срив на доходите, както станало в редица други държави.

Още по темата

Според него успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който е проработил успешно.

„Бяхме търпеливи, свършихме си добре работата, бюджетът вече е на баланс, което има значение. Всъщност освен Швеция, ние сме единствената държава в Европейския съюз, която има за тази година досега балансиран бюджет. Свръхдефицит нямаме, извадиха ни сега с Германия, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната, без да искаме да влизаме в нея“, похвали се Дянков.

„А имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция „Мудис” ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че до края на тази година, началото на следващата година и „Стандърт енд Пуърс” – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга, което вече пък помага на целия бизнес. Ще помогне на банките, защото техните лихви автоматично падат, оттам след време на бизнеса и домакинствата. Така че като цяло сме доволни“, заключи финансовият министър.

Той призна, че заради успешната сделка с еврооблигациите е получил поздравления от бившия финансов министър Пламен Орешарски и от Мартин Димитров.

"Милен Велчев още не ми е звънял, но преди това като вървеше, ми писа текст, че вижда, че нещата вървят добре. Иван Костов всъщност ми написа много хубаво съобщение, Данчо Цонев от ДПС. Като цяло и аз съм радостен, всъщност откакто съм финансов министър, може би това е за три години първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента да са по-тихи преди емисията, да нямат много критики и т.н., а да критикуват след емисията, за да може тя да стане по-лесно. И без изключение всички си удържаха на думата и затова и аз им благодаря", каза още Дянков. 

Продължават преговорите с големите градове у нас за въвеждането на административната реформа, каза още  вицепремиерът. Служителите, които не желаят да се преместят от София, ще бъдат освободени от длъжност, като получат обезщетение от една средна работна заплата, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Задачата на Дянков била да пази финансовата стабилност за да не се получи срив на доходите на хората. Хубаво опази финансовата стабилнос но защо въпреки неговите напъни се получи срив в доходите на хората. Да не би да си мислите че доходите на стотиците хиляди нови безработни са същите като от преди, или че можете с заплатата да си купите същите неща като през 2008 . Това си е страшен срив в доходите. Защо така бе Дянков стана май не си си свършил работата.
175
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Е сега остава да напишеш , че управлват и по добре от Луканов , ще се смея. Ама много и дълго ще се смея , нещастен гербер.Та в кое са по добре??????
174
0
 
12
 
! Отговори
duhku4e преди 11 години
кво ще вдигнеш бе ***.....когато народа измре и няма да има кой да работи по фирмите ви....тогава ще вдигнеш.......***!!!!!
173
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ако не ги вдигнат,доходите де, народа ще измре от глад, студ/жега и мизерия. Значи алтернативата на "срината" държава е празна държава.Чао!Аз отлитам, мислете му вие, които оставате.Моят патриотизъм се сломи....
172
14
 
8
 
! Отговори
до 204 преди 11 години
Да закона не ги лови. Тройната коалиция си гласуваха закон чрез който ниокй не може да им търси сметка за управлението им! Далеч съм от мисълта че Герб са цвете за мирисане, но са по добре от БСП, ДПС, Атака и Пръмова. Това е МОЕ мнение!
171
1
 
7
 
! Отговори
до 197 преди 11 години
Съгласен.Доказано,че нещата не стават току-така,от днес за утре.Доста са яли и пили на аванта.Но изниква друг въпрос,защо не са в затвора.Законът ли не ги лови или на клончето са накацали доста гарвани,а знаем,че гарван,гарвану око не вади.
170
1
 
21
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Само като го слушам как само ние Швеция и Германия това или онова, като че ли вече сме биз бизе с тях, и ми става ясно че тези хора са напълно неадекватни , въобще нямат понятие в коя държава се намират , пък на всичкото от горе и се опитват да я управляват. Да тръгнеш да обясняваш че има нещо общо в икономиките на България и Швеция и Германия , трябва наистина да си на много твърда дрога
169
1
 
16
 
! Отговори
А сега накъде !? преди 11 години
На кратко Дянков обяснява нещо, което ние всички чуваме вече 23 години. Ще има лапане, но ще трябва чакане. Лично аз се начаках вече. Нищо добро няма в обозримото бъдеще, а само горчилката от миналото, която продължава да се "разтваря" в малки дози и се дава, като лекарство на цялата нация. Няма нищо по-лошо от липсата на идея и алтернатива за една нация, а ние точно до там я докарахме й с ГЕРБ хибрид от крайно леви и крайно десни некадърници с тесни роднински връзки.
168
6
 
1
 
! Отговори
до 193 преди 11 години
ок, мани гьола, кажи за заменките и цанков камък. Или нямаш думи . Белене е за теб другарю, ама това което вие построихте по Тошово време. Всичките комунисти сте за там!
167
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прав е Дянков
166
10
 
5
 
! Отговори
до 193 преди 11 години
Пожелавам ти Виденова зима с 8 милярда резерв и да отстрелвате не патици с Боко ами Архари с Гоце. По лумпенизирани и вманиачени изр*ди от комунистическият електорат, няма
165
2
 
26
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Истината е, че колкото по-бързо изритаме ГЕРБ от властта, толкова по-добре ще е за нас.
164
8
 
3
 
! Отговори
до 195 преди 11 години
Аз ще ти кажа кой да питаш бе, споко. Питай сергейчо, Ловеца на архари, пикаещия във фонтани и Р. овч. Те договариха газ и петрол САМО от русия и сега им береме плодовете на труда. Дано ти е харесал отговора ми , макар и неочакван
163
7
 
3
 
! Отговори
до 193 и 194. преди 11 години
какви 8 млрд резерв бре байно, инфлация 1200%, един хляб струваше по 1500 лв. Ще ми разправяш резерв. А Боко може и тогава да е станал "бизнесмен" и мутра, но това не значи че не направихте другите като Бай ти миле, пашата и останалите ***. Не се мъчи да говориш само в еднатас посока, говори за всички, или не ти изнаса, А?
162
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де ,щом доходите не се вдигат,защо цените скачат.Гонят олимпийски рекорди.Народът беден,а някакви шушумиги държали на депозит 33 милиарда суха пара.Питам аз и отговор не чакам.
161
0
 
12
 
! Отговори
до 191 преди 11 години
Да, прав си! И Боко тогава стана бизнесмен, *** нещо май не си спомняш,а?
160
4
 
15
 
! Отговори
До 189 и 190 преди 11 години
Да, помниме - 8 милиарда резерв!А ти Василев, да не си ловил риба на тоя гьол? Ей, че са *** тея гейбъристи - една тиква им каже нещо и се ще се *** да го повтарят! Те не смеят да допуснат медиите да снимат, а защо ли? Ми защото просто няма такъв гьол! Гьола с блатото е в ГЕРБ, а патиците които Тиквата отстрелва е целия народ.По ортодоксални болшевики от електората на герб, не съм виждал!
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народен представител в Българияняма.Помня времето от първитегодини на прехода когато народнитеизбранници идваха всяка седмица иобсъждаха ди,ектно с избирателякакво предстои в парламента.Тои чуваше мнението на хората игласуваше от името на народа.Докатотова не стане пак няма да иманапредък а "народен представител"ще е равно на "крадец"
158
1
 
9
 
! Отговори
до Бай Миле преди 11 години
справка 1995-1997 г. Когато направихте всички мутри бизнесмени и им дадохте нашите пари!
157
7
 
3
 
! Отговори
до Бай Миле преди 11 години
лошото е че паметта е по къса и по силна дори и от глада. Или не ви се спомня какво направиха любимите ви БС(к)П.