Борисов брани партията: Не искам и петънце да пада върху ГЕРБ

Премиерът прехвърля отговорността за ДКЕВР на парламента
6 юли 2012 21:00,
504
Борисов брани партията: Не искам и петънце  да пада върху ГЕРБ
Борисов хвали Дянков за сделката като по учебник. Снимка: архив, БТА

Искаме върху нашето име като партия да не пада петънце. Това заявява премиерът Бойко Борисов пред министрите си на последното правителствено заседание.

Той обвинява опозицията, че си измисля поводи да критикува, без да гледа фактите, става ясно от публикуваната стенограма.

В тази връзка Борисов прави показно как се брани имиджът на партията, като за пореден път хвали Симеон Дянков за успешната сделка с еврооблигациите, която била като „по учебник“, споменава за отпадането на спорния член в Закона за горите заради съмнения в лобизъм, обяснява защо не иска да контролира ДКЕВР и какво е довело до вдигане на цената на тока.

Премиерът е категоричен, че не желае членовете на ДКЕВР да се избират от МС и заръчва на енергийния министър Делян Добрев да разговаря с депутатите на ГЕРБ и да предложи парламентарен контрол над регулатора.

Още по темата

„Ако трябва и ако искат, дори да сменят членове – да сменят. ДКЕВР, понеже тя определя цена на ток, газ и вода, да отиде в парламента, дебатът е там, да стои там“, казва Борисов.

След заседанието на кабинета в сряда Делян Добрев обяви, че става въпрос за създаването на постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на ДКЕВР. По закон обаче тя е независим орган, на пряко подчинение на МС.

А в последните поправки в закона за енергетиката беше отхвърлено вече предложението членовете на комисията да се избират от парламента. Така че все още няма яснота каква точно е идеята на премиера и как ще се реализира.

Става ясно обаче, че икономическият министър и шефът на ДКЕВР само са уведомили премиера, че токът трябва да поскъпне, в противен случай НЕК щяла да фалира. Причината била, че БСП „популистки са задържали цените“. 

„И в момента всички буфери са в Националната електрическа компания. Вече дълговете са над милиард на НЕК и ако не се вдигне цената на тока решението е фалиране на Националната енергийна компания. Държава, в която фалира национална енергийна компания, не може да има добро име. Но тези детайли и факти трябва да им се кажат“, обяснява Борисов.

Той обяснява, че шефът на ДКЕВР трябва да представя сметките си пред депутати, да им обяснява и те да гласуват.

„Прави, сумира и казва, господа – това е, фалираме НЕК, гласувайте в парламента, фалира НЕК. И аз с него имам среща само, когато дойде да ми каже, че вдигат цените. Никакви други отношения. А на него аз не мога да му кажа – не вдигай цените, защото… Това е пък в разрез на математиката“, аргументира се премиерът и отново припомня предисторията на лобисткия закон, приет от тройната коалиция. „И ние в момента просто изпълняваме това, което цифрите казват“, добавя Борисов.

„Но в момента виждате какво се приказва. А никой не казва, че само с тази финансова операция… И ще видите, че в следващите месеци отзивите за България ще са по-добри на пазарите и навън поради тази причина“, вметва Борисов и обяснява финансовата операция, която по думите му сигурно доста хора не я разбирали.

„Дори най-големите скептици, дори най-големите наши противници сега просто мълчат, защото ние проведохме една изключително честна, прозрачна – за учебниците, сделка в света. Забележете, нямаше мазе непреровено да намерим материали как е проведена същата финансова операция по време на Милен Велчев. Няма никакви материали“, казва още премиерът.

„Защото виждате, те преди две години говореха, че съсипваме финансово държавата, „Ограбиха я, изядоха я” и сега като получаваме тези резултати, защо не излезе Орешарски да каже „Браво!”? Защото, ако излезе, трябва да каже „Браво!”. Не може да каже друго. И те затова тези, които малко си държат на физиономията, си мълчат, защото не им се иска да го кажат“, завършва Борисов.

След това обаче не пропуска да нареди на здравния министър Десислава Атанасова всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата.

„Сто процента публичност, обяснявате, ето така се прави – днес това направихме за цените. Всеки ден. Тази тема няма да я сваляте“, нарежда премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
421
1
 
7
 
! Отговори
ррр преди 11 години
То *** петно хваща ли?
420
2
 
12
 
! Отговори
Баба преди 11 години
НАЙ-ГОЛЯМОТО ПЕТНО Е ББ, ДРУГИТЕ ПЕТНА СА ПО-МАЛКИ, НО ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДРУЖНО ПЕТНЯТ БЪЛГАРИЯ
419
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те герб са затънали до ушите в л....на, той петно не давал да падне върху партията Му.Пълен ***!
418
0
 
10
 
! Отговори
askhole преди 11 години
НЕК се източва сериозно, затова ще фалира.Откъде накъде ни еще плащаме сметките, защото някои са си пълнили джобовете? И стига са ни говорили как мизерията днес опзначава богатство утре- кртадливите политици това ни говорят 22 г , за да крадата още....каква е тази комисия, която нищо нямало да може да направи- значи пак нищоправене и вземане на бонуси за участие. ДКВЕР да си ходи- защо само защитава интересите на фирмите, а ние? Ние плащаме сметките и е редно да участваме и ние, потребителите,
417
2
 
10
 
! Отговори
капитан петко преди 11 години
една каца с мед една лъжица гювна я разваля, а вий сте тръгнали каца с гювна с лъжица мед да оправяте// от филма капитан петко войвода//
416
2
 
12
 
! Отговори
НОВ КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТ преди 11 години
ВЛЯЗАЛ ЛИ Е БОЙКО БОРИСОВ В УЧЕБНИЦИТЕ ТОВА ОЗНАЧАВА - КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТА. НОВИЯ УМРАЗЕН ДИКТАТОР НА БЪЛГАРИЯ Е БОЙКО БОРИСОВ. НА 100% МОЖЕМ ДА КАЖЕМ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е БАНАНОВА РЕПУБЛИКА С ДИКТАТОР БОЙКО БОРИСОВ СИЛНО НАЛОЖЕН И УПРАВЛЯВАН ОТ САЩ. ИЗВОДИ: ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО-ТЕЖКО И НАКРАЯ ЩЕ СЕ СТИГНЕ ДО КРЪВОПРОЛИТИЯ. КРАЯТ НА БАНАНОВИТЕ РЕПУБЛИКИ СА ЗАЛЯТИ С КРЪВ И БРАТОУБИЙСТВЕНИ ВОЙНИ.
415
2
 
14
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Бойко Борисов влиза в учебниците по история за 11-ти клас....ЛЕЛЕ....!!!!
414
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...БЛЕК БЕТИ...RAM JAM...!
413
1
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....12 ТОНА ХАШИШ БЕ ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КВО Е ТОВА БЕ ЖУРНАЛЯТА...ШО НЕ ЗАДАВАТЕ ВААПРОСИ ...ШО ВИ НЕМА....ДА ПИТАТЕ ....ДА ПИШЕТЕ....АААЛЛОООУУУ....12 ТОНА...!!!???
412
3
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....12 ТОНА ХАШИШ И БУЛГАРИЯ СТАВА МОНАКО...ИЛИ КОЛУМБИЯ...!...ХАШИША Е МЕНТЕ...!
411
2
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ЦРУ ДЪРЖИ БАЦЕ БАЦЕ ДЪРЖИ ПЛЕФНЬО ПЛЕФНЬО НИШТО НЕ ДЪРЖИ...ХИХИ....КОИ УПРАВЛЯВА БУЛГАРИЯ...?...ХИЛАРКА...!
410
2
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...БАШТА МИ ПОЖАРНИКАРА...*** ПОЛИТИЧЕСКА КОМЕДИЯ НА ЖИВО У 3 D У СЕКИ БУЛГАРСКИ ДОМ ...ДЕНОНОШНО...БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН...500 МЛН ЦВЕТОВЕ...!
409
2
 
9
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....КАТО ГЛЕДАМ СНИМКИТЕ КОСТУФ СЕ ФАНАЛ ЗА ГЛАВАТА...БАЦЕ СЕ ХИЛИ ОНЯ *** МЛАДЕНУФ ОПРАВЯ СВЕТО И СИРИЯ....ХИХИ...И НИКОИ НЕЕ У ЗАТВОРА ОТ ТИЯ...НАЧИ...?
408
2
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НОВИО СВЕТОВЕН РЕД Е ИЗМИСЛЕН У БАНКЯ...!...ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ ШЕ ЖИВНЕ СА ПОКРАИ БАЦЕ И НЕГОВИТЕ 12 ТОНА ХАШИШ....!
407
2
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...НЕМА ЕДИН НОРМАЛЕН У ВЛАСТТА...ТОВА Е ПРАВИЛО...!
406
2
 
9
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЦРУ ЧЕТЕТЕ ЛИ...?
405
2
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ МЕДИИ СА ВИНОВНИ ЗА ПРОВАЛА НА ДЕМОКРАЦИЯТА У УБУЛГАРИЯ...СЛУГИНСКАТА И СТРАХЛИВА ЖУРНАЛИСТИКА ОСОБЕНО МНОГО ПОМОГНА ДА ДОКАРАТ БАЦЕ НА ВЛАСЪ...!
404
1
 
7
 
! Отговори
салих преди 11 години
Б.Б. нищо не е научил от Тодор Живков, а трябваше.
403
0
 
10
 
! Отговори
марин преди 11 години
Каквото и да направи отсега нататък Бойко - едно е сигурно. На следващите избори ще има провал и заради замръзяване на заплати и пенсии и за поскъпването на тока и за много други неща.Партия ГЕРБ вероятно няма да мине 4% бариера.Беше ми симпатичен , но това премина.Не може да има такава висока инфлация и поскъпване на живота , а доходите да не се променят. Не може и ако някой го е подвел ,че може , ще види резултатите на изборите догодина.
402
2
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...А МОЖЕ ДА Е МНОГО ИНТЕРЕСЕН САИТ ТОВА...ЖИВЕЕМЕ У ИНТЕРЕСНО ВРЕМЕ...ПОМИСЛЕТЕ СИ...*** КОМЕНТАРИ КАРДАШЯНСКИ ИЛИ СМИСЛЕНИ КОМЕНТЕРИ ЗА ЛУДАТА НИ ДЪРЖАВИЦА...!