Борисов брани партията: Не искам и петънце да пада върху ГЕРБ

Премиерът прехвърля отговорността за ДКЕВР на парламента
6 юли 2012 21:00,
504
Борисов брани партията: Не искам и петънце  да пада върху ГЕРБ
Борисов хвали Дянков за сделката като по учебник. Снимка: архив, БТА

Искаме върху нашето име като партия да не пада петънце. Това заявява премиерът Бойко Борисов пред министрите си на последното правителствено заседание.

Той обвинява опозицията, че си измисля поводи да критикува, без да гледа фактите, става ясно от публикуваната стенограма.

В тази връзка Борисов прави показно как се брани имиджът на партията, като за пореден път хвали Симеон Дянков за успешната сделка с еврооблигациите, която била като „по учебник“, споменава за отпадането на спорния член в Закона за горите заради съмнения в лобизъм, обяснява защо не иска да контролира ДКЕВР и какво е довело до вдигане на цената на тока.

Премиерът е категоричен, че не желае членовете на ДКЕВР да се избират от МС и заръчва на енергийния министър Делян Добрев да разговаря с депутатите на ГЕРБ и да предложи парламентарен контрол над регулатора.

Още по темата

„Ако трябва и ако искат, дори да сменят членове – да сменят. ДКЕВР, понеже тя определя цена на ток, газ и вода, да отиде в парламента, дебатът е там, да стои там“, казва Борисов.

След заседанието на кабинета в сряда Делян Добрев обяви, че става въпрос за създаването на постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на ДКЕВР. По закон обаче тя е независим орган, на пряко подчинение на МС.

А в последните поправки в закона за енергетиката беше отхвърлено вече предложението членовете на комисията да се избират от парламента. Така че все още няма яснота каква точно е идеята на премиера и как ще се реализира.

Става ясно обаче, че икономическият министър и шефът на ДКЕВР само са уведомили премиера, че токът трябва да поскъпне, в противен случай НЕК щяла да фалира. Причината била, че БСП „популистки са задържали цените“. 

„И в момента всички буфери са в Националната електрическа компания. Вече дълговете са над милиард на НЕК и ако не се вдигне цената на тока решението е фалиране на Националната енергийна компания. Държава, в която фалира национална енергийна компания, не може да има добро име. Но тези детайли и факти трябва да им се кажат“, обяснява Борисов.

Той обяснява, че шефът на ДКЕВР трябва да представя сметките си пред депутати, да им обяснява и те да гласуват.

„Прави, сумира и казва, господа – това е, фалираме НЕК, гласувайте в парламента, фалира НЕК. И аз с него имам среща само, когато дойде да ми каже, че вдигат цените. Никакви други отношения. А на него аз не мога да му кажа – не вдигай цените, защото… Това е пък в разрез на математиката“, аргументира се премиерът и отново припомня предисторията на лобисткия закон, приет от тройната коалиция. „И ние в момента просто изпълняваме това, което цифрите казват“, добавя Борисов.

„Но в момента виждате какво се приказва. А никой не казва, че само с тази финансова операция… И ще видите, че в следващите месеци отзивите за България ще са по-добри на пазарите и навън поради тази причина“, вметва Борисов и обяснява финансовата операция, която по думите му сигурно доста хора не я разбирали.

„Дори най-големите скептици, дори най-големите наши противници сега просто мълчат, защото ние проведохме една изключително честна, прозрачна – за учебниците, сделка в света. Забележете, нямаше мазе непреровено да намерим материали как е проведена същата финансова операция по време на Милен Велчев. Няма никакви материали“, казва още премиерът.

„Защото виждате, те преди две години говореха, че съсипваме финансово държавата, „Ограбиха я, изядоха я” и сега като получаваме тези резултати, защо не излезе Орешарски да каже „Браво!”? Защото, ако излезе, трябва да каже „Браво!”. Не може да каже друго. И те затова тези, които малко си държат на физиономията, си мълчат, защото не им се иска да го кажат“, завършва Борисов.

След това обаче не пропуска да нареди на здравния министър Десислава Атанасова всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата.

„Сто процента публичност, обяснявате, ето така се прави – днес това направихме за цените. Всеки ден. Тази тема няма да я сваляте“, нарежда премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
0
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
От тази година единадесетокласниците ще изучават ролята и мястото на Бойко Борисов в историята в качеството му на премиер, пише в. "Труд". В учебника Борисов ще е в компанията на еврокомисаря Кристалина Георгиева и президента Росен Плевнелиев.Децата ми вече са големи, но ме е срам, че внуците ми ще бъдат принудени да изучават този индивид! И какво точно ще му изучават: - "духовното му израстване" от знаете кои среди,прикрепено със снимки,които всички сме виждали публикувани, до избора му по вина на заблудени хора за премиер на тази държава! Такъв индивид какъв трябва да се явява за децата - пример за подражание, пример за това, че със силови методи може да се стигне доста нависоко, че един необразован и с липса на възпитание и интелект индивид, с помощта на заблудени хора и своите лъжи, може да се докопа до паричките на държавата и да си ги изцоца за сметка на мизерията и нищетата на цяла една нация! Е,такъв срам,досега не съм чувствал и ще се чувствам отговорен, че наследниците ми трябва да изучават този!
400
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, ГЕРБ е петно, което трябва да бъде изтрито от лицето на България.
399
1
 
6
 
! Отговори
Баба преди 11 години
ПЕТНАТА НА ГЕРБ ПРИЛИЧАТ НА ТЕЗИ КАТО СЛЕД СТАДО КРАВИ.
398
0
 
9
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ИНТЕРЕСНО СЕ РАЗВИВАТ НЕШТАТА ЗА БАЦЕ...12 Т ХАШИШ ФАНАЛ ... 1000 МАГИСТРАЛИ ПОСТРОИЛ ...ПОЖАРИ ПАЛИ ПОСЛЕ ГАСИ ....И ПА ГО МРАЗЯТ...ШО ТАКА БЕ ...ХИХИ...!
397
2
 
3
 
! Отговори
ленин преди 11 години
комунисти, при мен!!!!!
396
0
 
7
 
! Отговори
Евалата, бат'Бо преди 11 години
Код кафяво-отзад, жълто отпред! Както гащите на ГРОБ!
395
0
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...АКО НЕ ТРИЕ ТЪПИО МОДЕРАТ МОЕ ВИ НАПИШЕМЕ И НЕШТО ИНТЕРЕСНО...*** НЕМАТ ИНТЕРЕС ДА ПИШЕМЕ УМНИ И ИНТЕРЕСНИ НЕШТА ШО ШЕ ЗЕМЕ ДА ПОУМНЕЕ ПЛЕМЕТО И ШЕ ИЗЯДЕ БУТОВЕТЕ НА БАЦЕ ...А ЦАЧКА ШЕ Я НАПРАИ НА ПУКАНКИ...!
394
1
 
9
 
! Отговори
емир преди 11 години
Какво ти петънце Биби, като ти и партията ти от три години се боричкате в септична яма...
393
2
 
4
 
! Отговори
мм преди 11 години
Г-жа Стоянова ,елате в Съда и като свидетел потвърдете това . Съда решава делата по свидетелски показания. Само не напълнете гащите си защото ще миришат.
392
1
 
7
 
! Отговори
Стоянова преди 11 години
ГЕРБ е едно голямо мутренско петно,и това ББ ако не го знае-,по-точно мисли,че не го знаем- много е ***.Което също е общоизвестно!
391
2
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....САМОУНИШТОЖАВАИТЕ СЕ РАЗДЕЛЕНИ СЛАБИ И ***...НОВ ИЛИ СТАР СВЕТОВЕН РЕД ...РЕЗУЛТ Е ЕДИН И СЪШТ...!...ТЪПИТЕ ОШТЕ ПО *** ...ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВАТЕ...?....НОВ СВЕТОВЕН РЕД ЛИ...?....ИСКАТЕ ДА Е ПО СЛОЖНО И ГО ОБЯСНЯВАТЕ СЛОЖНО...СЪ НОВИЯ СВ. РЕД...ХИХИ...СИЧКО СЕ ОБЯСНЯВА С ВАШИЯ МЪРЗЕЛ...!
390
5
 
3
 
! Отговори
Москва преди 11 години
Комунисти напред, всички в този сайт сте оядени и тлъсти пенисонери като активни борци, военни и полицай и това е единственото хоби да мразите всичко защото ще спите с тлъсти остарели миризливи жени и нямате пенсия допълнителна за любвница. Аз имам .
389
0
 
6
 
! Отговори
Баба преди 11 години
ГЕРБ ВСЕКИ ДЕН СИ СЛАГА ПЕТЪНЦА. ВЕЧЕ СА СТАНАЛИ ЕДНО ГОЛЯМО УХАЕЩО НЕНУЖНО НИКОМУ ПЕТНО.
388
0
 
8
 
! Отговори
NEXT преди 11 години
"Искаме върху нашето име като партия да не пада петънце. "Вие сте направо в блатото, а Борисов мечтае за петънца.Блатният *** ГейБойко.
387
0
 
18
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦЕ Е МРЪЛЯФ СЕЛСКИ ПОЖАРНИКАР ЦЕЛИЯ У ПЕТНА... ЗА КВИ ПЕТНА ГОВОРИ...!...ИМА НАИ МНОГО ПЕТНА У БИОГРАФИЯТА...ДА ИЗБРОЯВАМЕ ЛИ...?
386
0
 
10
 
! Отговори
сори преди 11 години
Най-голямото петно ГЕРБ си лепва, защото не се потърси отговорност на тези, които с подписите си ощетяваха и ощетяват пряко и косвено държавата. И защото ГЕРБ продължава да работи само заради външни "отзиви". А, кой ще поработи на правителствено ниво за българския народ?! ГЕРБ просто се вписа в редиците на политическата върхушка и петното е неизтриваемо!
385
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
борисов стига си се оправдавал ами вдигни данък печалба на производителите на електричество от фотоволтаични централи.
384
1
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Борисов и Герб никога няма да поънат!Защото *** не потъват!
383
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече няма смисъл от такива призиви. Хората ви видяха колко пари струвате.
382
1
 
8
 
! Отговори
До 431 преди 11 години
Герберастче, що не се скриеш? Колко ти плащат за всяка глупост, която пишеш?