Борисов брани партията: Не искам и петънце да пада върху ГЕРБ

Премиерът прехвърля отговорността за ДКЕВР на парламента
6 юли 2012 21:00,
504
Борисов брани партията: Не искам и петънце  да пада върху ГЕРБ
Борисов хвали Дянков за сделката като по учебник. Снимка: архив, БТА

Искаме върху нашето име като партия да не пада петънце. Това заявява премиерът Бойко Борисов пред министрите си на последното правителствено заседание.

Той обвинява опозицията, че си измисля поводи да критикува, без да гледа фактите, става ясно от публикуваната стенограма.

В тази връзка Борисов прави показно как се брани имиджът на партията, като за пореден път хвали Симеон Дянков за успешната сделка с еврооблигациите, която била като „по учебник“, споменава за отпадането на спорния член в Закона за горите заради съмнения в лобизъм, обяснява защо не иска да контролира ДКЕВР и какво е довело до вдигане на цената на тока.

Премиерът е категоричен, че не желае членовете на ДКЕВР да се избират от МС и заръчва на енергийния министър Делян Добрев да разговаря с депутатите на ГЕРБ и да предложи парламентарен контрол над регулатора.

Още по темата

„Ако трябва и ако искат, дори да сменят членове – да сменят. ДКЕВР, понеже тя определя цена на ток, газ и вода, да отиде в парламента, дебатът е там, да стои там“, казва Борисов.

След заседанието на кабинета в сряда Делян Добрев обяви, че става въпрос за създаването на постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на ДКЕВР. По закон обаче тя е независим орган, на пряко подчинение на МС.

А в последните поправки в закона за енергетиката беше отхвърлено вече предложението членовете на комисията да се избират от парламента. Така че все още няма яснота каква точно е идеята на премиера и как ще се реализира.

Става ясно обаче, че икономическият министър и шефът на ДКЕВР само са уведомили премиера, че токът трябва да поскъпне, в противен случай НЕК щяла да фалира. Причината била, че БСП „популистки са задържали цените“. 

„И в момента всички буфери са в Националната електрическа компания. Вече дълговете са над милиард на НЕК и ако не се вдигне цената на тока решението е фалиране на Националната енергийна компания. Държава, в която фалира национална енергийна компания, не може да има добро име. Но тези детайли и факти трябва да им се кажат“, обяснява Борисов.

Той обяснява, че шефът на ДКЕВР трябва да представя сметките си пред депутати, да им обяснява и те да гласуват.

„Прави, сумира и казва, господа – това е, фалираме НЕК, гласувайте в парламента, фалира НЕК. И аз с него имам среща само, когато дойде да ми каже, че вдигат цените. Никакви други отношения. А на него аз не мога да му кажа – не вдигай цените, защото… Това е пък в разрез на математиката“, аргументира се премиерът и отново припомня предисторията на лобисткия закон, приет от тройната коалиция. „И ние в момента просто изпълняваме това, което цифрите казват“, добавя Борисов.

„Но в момента виждате какво се приказва. А никой не казва, че само с тази финансова операция… И ще видите, че в следващите месеци отзивите за България ще са по-добри на пазарите и навън поради тази причина“, вметва Борисов и обяснява финансовата операция, която по думите му сигурно доста хора не я разбирали.

„Дори най-големите скептици, дори най-големите наши противници сега просто мълчат, защото ние проведохме една изключително честна, прозрачна – за учебниците, сделка в света. Забележете, нямаше мазе непреровено да намерим материали как е проведена същата финансова операция по време на Милен Велчев. Няма никакви материали“, казва още премиерът.

„Защото виждате, те преди две години говореха, че съсипваме финансово държавата, „Ограбиха я, изядоха я” и сега като получаваме тези резултати, защо не излезе Орешарски да каже „Браво!”? Защото, ако излезе, трябва да каже „Браво!”. Не може да каже друго. И те затова тези, които малко си държат на физиономията, си мълчат, защото не им се иска да го кажат“, завършва Борисов.

След това обаче не пропуска да нареди на здравния министър Десислава Атанасова всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата.

„Сто процента публичност, обяснявате, ето така се прави – днес това направихме за цените. Всеки ден. Тази тема няма да я сваляте“, нарежда премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с такова ялово управление сме за никъде
360
1
 
18
 
! Отговори
АМАН ОТ НАГЛЕЦИ И КР преди 11 години
ЛАЙНАРА-МЕТРА СМЕЛО ЗАДМИНА УЧИТЕЛЯ-ПАТРОН(СВЕТОВНИЯ ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ ПСЕВДОЦАРЯ) ПО ЛЪЖИ И ОГРАБЛЕНИЕ НА НАРОДА.НАПРАВО ЗА ВСИЧКИ НЕНАВИЖДАЩИ КОМУНИСТИТЕ НИ СТАНА МЪЧНО ЗА ТЯХ,НАПРАВО СА ДРЕБНИ ДЖЕБЧИИ И ПОЧТИДЕМОКРАТИ СРАВНЕНИЕ С ДИКТАТОРА ОГРАБИТЕЛ НА ВСИЧКИ НИ!!!!
359
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе няма ли кой да каже на тази Мутра, че "перфектната финансова операция" всъщност е вземане на кредит, т.е. България задлъжнява и то благодарение на него и неговият "велик" финансов министър, когото американците му натресоха точно с тази цел! А българският народ не знае ли, че изкуствено помпаният рейтинг на Кристалина Георгиева означава, че тя ще е следващият премиер, само че с още по-голяма поръчка - да вземе още по-големи кредити с "перфектни финансови операции"! ЕГАТИ УБИТАЦИТЕ СА ГЕРБ!
358
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бойко е не по-малко *** от костов, и не по-малко комунист от станишевсамо дето се прикрива по-умело че е гей, може да кълне по-грозно от всеки *** и е по-нагъл мазник от всеки комунист
357
0
 
21
 
! Отговори
APEL преди 11 години
***,нада снять Борисова от власт.От плохой для вас у Бугария.Самой бедной строне в Европе ета въй.
356
1
 
13
 
! Отговори
до 411 преди 11 години
Бе голяма страст и истина се демонстрира, ама като дойдат избори масово НЕ гласуват и герб си накупят *** гласове и пак си сложат техните хора, да щавят народа заедно с ***, които не плащат здравни и социални осигуровки, ток и вода, а им ги плащаме ние. Това е - а тия отдолу зоват да не се гласувало...
355
4
 
4
 
! Отговори
да 404 преди 11 години
ДС СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКОТО ЗЛО В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!
354
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
помислете, кога в последните 10-11 века България е имала качествена политическа класа? не говоря за лидерите - имам предвид цялата управляваща върхушка
353
1
 
24
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Свалям шапка на форума , цепнаха г..за на дебелата мутра и бандитската шайка гроб, страст и истина има във вашите писания браво.
352
0
 
2
 
! Отговори
NOVODOMEc преди 11 години
OTIVAM NA NOV ADRES ,A IDVAT SMETKI OT STARIA SOBSTVENI . KAKVO SHTE NAPRAVI VSEKI OT NAS??-- ANULIRAM GI /NE GI PLASSHTAM/ ZASHTOTO SAM NOVIA UPRAVITEL NA IMOTA ,SETILI SE RANGELE < dano
351
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов, късно е вече да пазиш от петънца! По-добре в тия жеги недей да пускаш никакви вентилатори, че така ще се разхвърчи омазаното че ...
350
1
 
22
 
! Отговори
tato преди 11 години
до 401 много си *** *** гробар за всичко ви е виновен друг некъдърници опрапастихте БЪЛГАРИЯ
349
1
 
9
 
! Отговори
Планово умиране в БГ преди 11 години
Дай Боже да си идем,че ни омръзна живота от тая сиромашия и високи цени на тока,горивото,комуникации и каквото се сетиш само заплатите по ниски и от страните,които се водят от третия свят.Изпрати 50* и над 50* в нашия край Боже омръзна ни 23г. да ни обират и лъжат поредните алчни политици и изход в тунела на сиромашията не се вижда въобще..
348
5
 
4
 
! Отговори
катя преди 11 години
обедняла се пише , а не убедняла Въпросително изречение винаги завършва с ?Когато хулите някой , поне го правете грамотно.
347
3
 
22
 
! Отговори
до 398 преди 11 години
Ха-ха-ха ! Много елементарно манипулираш, бе приятел ! За всичко били виновни ДС, а Бойко Борисов бил тяхна жертва ... ХА-ХА-ХА !!!Да не би ДС да са го принуждавали да отказва да си върне партийната книжка ?Да не би ДС да са го накарали да напусне МВР, но да остане член на БКП ?Да не би ДС да са го карали да иска да стане милиционер ? Сега ДС ли му пречи да разследва и да вкара в затвора ***, Вальо Златев, Цветелина Бориславова и сие ? Та той вече 3 години управлява еднолично България !!!!!
346
1
 
14
 
! Отговори
стара история преди 11 години
олигархията манипулира ***, *** крепят олигархиятабойко - дебела сопа в ръцете на олигархията
345
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много комунист тука,я си избирайте Станишко,Доган и Кунева,да ви разкажат пак играта селяни прости.
344
1
 
15
 
! Отговори
venci преди 11 години
Ами подай си отставката . Нали си я носиш в джоба.
343
2
 
31
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 11 години
Борисов, хората вече прогледнаха и разбраха, че си момче на едрата олигархия.Българите прогледнаха и видяха, че защитаваш интересите на едрите монополисти.Вече са наясно, че уж бившата ти приятелка Цветелина Бориславова е сред съмнително забогателите мултимилионери, които никога няма да бъдат разследвани, докато ти си на власт. Същото важи за Вальо Златев, *** и т.н.Токът поскъпна, защото НЕК трябва да плаща зелената енергия на Цветелина на тройна цена.Със закона за горите също се осрахте ..
342
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата истина за ББ, режисирания преход от КГБ за перестройката еднаква за всичките соц. страни, като за Бългалия изпълнението на ДС и БКП беше най-добро, благодарение на гл. герои- Луканов, Костов, Първанов, Доган и др. червени другари-сега червени олигарси! Без да подозира, Бойко също е бил в подготвяния нов сценарий на БСП и ДС и то след като заживява заедно с банкерката Цв. Бориславова - дъщеря на генерал от I Гл. управление на ДС. С връзките си тя спомага за създаването охранителната фирма Ипон с която ББ е лична охрана на Тошо, в последствие охранява Крадлив Дедо при посещението му в БГ, а при управлението на НДСВ (пак създадена от БСП, както и СДС и ДПС) човекът става Гл. секретар, работи много добре с Интерпол и службите на САЩ за прекъсване на наркоканалите, под негово ръководство е операцията по разбиването на наркотичната банда в с. Опицвет, в чиято лаборатория е открит произведен над 1 тон синтетична дрога. Специално от САЩ и Интерпол идват на крака да го поздравят, както и по-късно при разбиване на суперпечатницата за печатене на фалшиви долари, с много високо качество, почти неоткриваеми и когато тези негови успехи започват да засягат финансови интереси на висшестоящи хора от БСП, един от които е Румен Петков-мин. на вътрешните работи тогава се започва с упражняване на натиск да си ходи или да остане, но да не се задълбочава много в разследването на наркоиграчите и това вече е края сценария на БСП. Ако друг беше на неговото място би си кротувал и правил пачки, но ББ се оказва честен и принципен и в тези му качества сценаристите на прехода са го подценили и сега си скубят косите, защото си мислеха, че от благодарност и той ще им играе по свирката, както правеха предишните на които се даваше власт. Борисов напусна НДСВ и си направи партия ГЕРБ с която удари як шамар на създателите си и им показа, че грешно са си направили сметките. Но БСП направи в движение втори сценарий, като го остави на спокайствие да си направи партия ГЕРБ и да спечели изборите, защото те и да останеха на власт, знаеха, че са изпапкали милиарди, а и се задава тежка световна криза, така че и да останеха на власт обеднелите хора ще се вдигнат и ще ги изгонят. Сценария беше след като Борисов управлява поне известно време, той ще бъде принуден от тежката криза да въведе нелицеприятни за хората мерки, финансови ограничения, които да се използват от червената пропаганда и да прехвърлят цялата вина на неговото управление за обедняването на народа, както и се случи. Целта им беше пак да излязат сухи след тия кражби за милиарди и хората на следващите избори пак да ги изберат за да продължат да крадат, защото комунистта ако не краде, дали мандри, банки или Европейски пари от субсидии той загива! Между другото БКП-БСП никога не са изпускали властта след режисираната пак от тях уж промяна на 10 ноември 1989г. Дали те управляваха сами или със сателити си СДС, ДПС и НДСВ нямаше никакво значение, важното беше парите да отиват в техните ръце, както и стана-раздадени куфарчета с милиони, изкуствени фалити на банки, финансови пирамиди, всичко това се направи за да се вземат парите от хората, отделно безкасова приватизация, РМД-та, продадени БКТ, Нефтофим, Балкан и др. предприятия за жълти стотинки от дясната ръка на Луканов другаря Костов (чието досие е отдавна изтеглено в Москва), а милионите от комисионни в лични сметки банки в чужбина, с част от тях бетонираха Черномориято. От всички тези криминални продажби БГ загуби над 100 милиарда държавни активи, които бяха на всички българи, но впоследствие отидоха в ръцете на правилните хора и те станаха баснословнио богати - т.н. червени олигарси, които си накупиха медии ТВ канали, вестници и прокарват политика, която им позволява да се държат на власт. Луканов създаде и групировките ВИС, СИК, които в началото бяха замислени да бъдат наказателни отряди за тези на които им бяха дали червени куфарчета и правеха успешен бизнес, но забравяха да се отчитат редовно на партията. Впоследствие те станаха толкова силни, че сценаристите на прехода трябваше да ги избиват поетапно иначе самия техен живот вече беше застрашен. Отделно от това елита на БСП си назначиха съдии, все техни хора и сега съдебната ни система е прът в колелата на БГ, поела за пръв път по европейските коловози. Платените журналисти на тези същите сценаристи непрекъснато реват по медиите, че ГЕРБ не може да се справи с престъпността. А в същото време доказани убийци и мега престъпници, откраднали милиони се разхождат на свобода с условни присъди от същия този червен съд с назначени от агента на ДС Гоце висши съдии на всички ключови места в съдебната ни система. Показателен е случая с убития студент във Франция, чийто убийци тук бяха съдени 2 години и накрая оправдани поради уж липса на доказателства. Тогава силно възмутен техния министър на правосъдието лично дойде в БГ и успя да върне процеса във Франция и там за 0 време ги осъдиха на над 15г. затвор. Едно обаче е ясно - ДО КАТО ЧЕРВЕНАТА ЧЕНГЕДЖИЙНИЦА ОТ ХОРА НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ БЪДЕ РАЗБИТА, В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА НОРМАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ!