Електронното гласуване сигурно като електронното банкиране

Синята коалиция внася предложения за промени в Изборния кодекс
6 юли 2012 12:56,
38
Електронното гласуване сигурно като електронното банкиране
Снимка: архив Reuters

Синята коалиция внася промени в Изборния кодекс, свързани с електронното гласуване. Идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление 21 дни преди вота. Предложението на сините им е взето от модела, ползван в Естония.

Гласуването през интернет напомняло електронното банкиране.

"След като могат да бъдат превеждани милиони чрез електронно банкиране, не виждаме защо не можем да дадем своя глас също толкова сигурно, колкото и преваждаме своите пари по електронен път", коментира Асен Агов.

Още по темата

По думите му самото гласуване по интернет отнема към 4 - 5 минути. Ваньо Шарков пък посочи, че електронното гласуване ще даде възможност на много хора, които сега по една или друга причина не гласуват като хората с увреждания, младите и живеещите в чужбина. По тази начин щяла да се повиши избирателната активност.

Сините предлагат в секционните комисии да има терминали и да е възможно да се гласува също електронно. Този вид гласуване ще даде възможност за по-бързо обработване на данните.

"Промените, които предлагаме, засягат не толкова политиците и партиите, колкото гражданите", обясни Шарков.

Според Екатерина Михайлова част от промените, които предлагат сините в Изборния кодекс, са свързани с дефекти, които са констатирани на последните избори за местна власт и за президент.

Те предлагат да стане прозрачна работата на изборната администрация, да се дадат повече възможности за обжалване на актове й.

Сините предлагат и промяна, свързана с регистрацията на коалициите. Те искат да бъдат въведени по-ясни и подробни правила за наименованието на коалициите.

"Синята коалиция имаше няколко случая, в които беше спряна да участва като Синя коалиция. Най-крещящи са случаите в Плевен, но имахме случаи и във Варна, и в Монтана. Предлагаме много по-ясно и подробно разписани правила за наименованието на коалициите", обясни Екатерина Михайлова.

От Синята коалиция искат да бъде затегнат режимът за регистрация на застъпници, защото чрез тях се извършвал контролиран вот.

Те предлагат да се ограничи броят на застъпниците и да се създаде публичен регистър за тях. Синята коалиция ще настоява промените да бъдат разгледани от парламента до края на годината. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 11 години
Аз пък искам да гласувам по електронен път. Нито съм ***, нито са ми предлагали пари, за да гласувам. А *** и други крепостници на властта, така или иначе се радват на кебапчета и хартийки по избори, барем видят сега какво представлява поне компютър/монитор. Мислете за това, като обучение и интеграция.....хах аха
34
0
 
3
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Ало...Ивайло Иванов. Ти сещаш ли се тези пенсионери, които ти не искаш да гласуваш са си дали животеца за да я има тази страна. А ти знаеш ли, че трайно безработните са трайно безработни заради некадърното сегашно управление на вашия вожд.
33
1
 
5
 
! Отговори
внук преди 11 години
Сега вече съм сигурен, че баба ми няма да "гласува" електронно за БСП. Ще я обслужа най-учтиво, без да й давам никакви обяснения.
32
2
 
4
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
Вече съм писал че гласуването трябва да е комбинирано - електронно, явно и автоматично след гласуването да се разпечатва лист,талон (или както искайте го наречете) на който е записано кой и за кого е гласувал. По този начин всеки може да провери след изборите дали не е бил манипулиран електронния вот.По принцип съм за всеки да може да гласува но у нас ще е по-добре необразованите в трудоспособна възраст да не гласуват.Не може права и свободи да имат хора без задължения - поне за момента.
31
6
 
3
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 11 години
Имам друго предложение. Да гласуват само хора които имат положителен баланс (внесени данаци минус получени от държавата пари) Пенсионери, трайно безработни, получаващи помощи и др. които не внасят 1 лв в хазната нямат право да определят коя партия ще харчи пари към който те нямат никакъв принос.
30
6
 
2
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 11 години
Аз съм съгласен да е електронно гласуване само ако това е единствения начин. Така 99% от пенсионерите няма да гласуват за БСП "от носталгия по комунизма"
29
0
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
Има логика и то голяма в твоя пост. Събираш махлата с ***, въвеждаш им данните у вас или където и да е, гласуват с-у некой лев за който им кажеш и хоп готово.
28
0
 
7
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 11 години
Сега ще се окаже ще 90% от *** са компютърно грамотни и са си изкарали електронен подпис.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов доказва че е ПЪЛЕН *Т.Като го докарам *** при мен и от моят комп гласувам от негово име и му да 50 лв големи избори ще паднат а..........Това е по поръчение на Тиквата.Единственият начин Боко да остане на власт.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БГ нищо не е сигурно, дори дали ще се събудиш на следващия ден.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на сайта не електроното ни правителство ли ще гласуваме ?
24
2
 
5
 
! Отговори
Иларион Макариополск преди 11 години
Абсолютно против електронно гласуване, както се пише по мненията тук, то не е тайно и манипулациите на този тип гласуване са детска игра за тези които държат сървъра. Макар че е добре като идея, няма да гласувам по такъв начин.
23
3
 
7
 
! Отговори
HST преди 11 години
Проблемът е, как точно ще се гласува електронно? Ако е с нов вид лични карти, които служат и за електронен подпис (както е в Естония), познайте какви нечувани манипулации на вота ще има! Ще минат двама-трима, ще вземат "под наем" за един ден личните карти на махалата и ще почне едно гласуване - за който даде най-много...Така че аз съм против тази система. Не сме дорасли за нея. Друг е въпроса, колко ще е тайно гласуването.
22
2
 
1
 
! Отговори
Манго преди 11 години
Ха сега да видиме коя партия ще ми купи компютър и електронен подпис.
21
0
 
2
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Идеята е много проста - чувалите с бюлетини тежът... вижда се като са изхвърлени покрай пътя и в коша за ***... ако има електронно гласуване Червените барони, просто ще разпределят порцентите на своите кукли - всикчи партии в Гоцев Мутростан, на всеки според заслуженото, демек кеша, който са им снесли по банковите сметки...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама като превеждаш милиони се знае кой го прави. Та къде остава тайния вот?
19
1
 
2
 
! Отговори
xaxaxa преди 11 години
И още нещо както и да сме заключили трезора, ако вътре имат официален достъп бандити всичко е безмислено.
18
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Електронното гласуване ще е сигурно, ако се използва банковата технология + обратната връзка. В банката горе-долу знаем какви са ни парите и колко сме похарчили и винаги можем да проверим банковата си сметка. Другото е че банката ни знае всички лични данни плюс електронните адреси от където са наредени транзакциите. За изборите се иска анонимност и освен това иска се независим външен контрол, защото когато проверявате даден глас може да е ок, а общата сума да не е.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А то електронното банкиране е тоооолкова сигурно, че няма на къде...
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С две ръце подкрепям такива неща, но винаги у нас нещата се извращават. Като си помисля за електронно гласуване, веднага се досещам за едно такова извращение - могат да накарат хората задължително да си изкарат електронен подпис за което се ходи в фирмата-на-бай-*** и се плаща сумата Х за генериране на подписа и всяка година се плаща сумата Y за поддръжка на подписа. Хубаво, хубаво, ама пак стигнахме до дране на кожи на голия народ.