Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море

Борисов очаква големи находища, което ще понижи цената на газа
Обновена: 12 юли 2012 15:02 | 12 юли 2012 15:00,
289
Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море
Борисов очаква големи находища на газ в Черно море. Снимка: БТА

Френската компания "Total" е спечелила конкурса за проучването на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това съобщи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев в присъствието на премиера на Бойко Борисов.

Total ще работи съвместно с ОМV и Repsol. Пред журналисти участниците в конкурса са посочили, че процедурата е проведена по изключително прозрачен начин.

Конкуренцията до последния момент се водеше между "Total" и британската "Melrose Resources". През август 2010 г. правителството предостави на британската компания 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна".

Очакванията на българското правителство са залежите от газ в региона да бъдат аналогични на откритите в съседното находище, което се намира в румънски териториални води.

Според премиера Бойко Борисов разработването на находището би довело до истинска диверсификация на газовите доставки за България. Той посочи, че една сонда струва около 300 млн. евро.

"А комисионната такса, която България ще получава в зависимост от количеството газ, ще е между 2 и 30%, ако са големи находищата. Ние имаме всички уверения, че находището е голямо. В съседна Румъния намериха около 80 млрд. куб. метра. Надявам се, че и в Хан Аспарух няма да бъде по-малко, тъй като блокът е много по-голям. Това много драстично ще понижи цената на газа и ще ни помогне във воденето на преговори за закупуване на нови количества газ", уверен е премиерът. 

Той изрази надежда бързо да се направят сондажите, защото това ще има голямо значение и за икономиката на страната, и за хората.

Блокът "Хан Аспарух" заема площ 14 440 кв. км. Всички анализи сочели значителни залежи на нефт и газ.

"Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море, според всички анализи сочи значителни залежи на нефт и газ. Това се потвърждава както от количествата, които се откриха на няколко километра от българската граница в румънска територия, така и от големия интерес, който имаше към конкурса в България", коментира и Делян Добрев.

"Направени са геоложки проучвания, така че ще има поне два кладенеца на значителна дълбочина", каза Михаел Борели, вицепрезидент, отговарящ за производството и търговията за Европа в "Total".

Той добави, че заедно с партньорите е разработена програма, която ще позволи проучването на цялата територия на блока за пет години. Има възможност за удължаване на този срок при необходимост от допълнително проучване.

"Намерението на партньорите е всяко проучване да започва с анализ на сеизмичността. Подготовката за
него и последващата интерпретация на данните отнема няколко години. Едва след това ще бъдат направени няколко проучвателни сондажи", заяви Борел.

Перспективите за добив ще зависят от тези сондажи, които ще бъдат направени в края на проучвателния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България какво ще получава - газ или комисионна такса? Как да го разбираме това? Тотал прави проучвания, намира газ (евентуално), нашите велики политици му дават права върху находището, Тотал започва да добива и плаща някакви комисионни, така ли ?
196
0
 
5
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ-АДМИРАЛ... преди 11 години
........Борисов очаква големи находища, което ще понижи цената на газа , ................ И ЩЕ УВЕЛИЧИ ПОРЦИОНА НА ФАСУЛЯТ, БАКЛАТА И СМИЛЯНСКИЯТ БОБ...................... НА ФЕДОСКА
195
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
до 242 - аз се чудя, че тези които са най-прецаканите от леви и от десни, най-много се дърлят и спорят. Или пък, по форумите пишат само ляво-десни богаташи?
194
0
 
1
 
! Отговори
Морски преди 11 години
Търсят потънали кораби не са първи
193
0
 
7
 
! Отговори
САМО ПИТАМ :) преди 11 години
АКО ФЕДОСКА, ИЗПУСНЕ ГАЗ В МОРЕТО ДО КАТ ПЛУВА ГЕМЕДЖИЙСКАТА, ДАЛИ КАТО ЯДРЕН РАКЕТОНОСЕЦ КРАЙ НАШИТЕ БРЕГОВЕ ЩЕ БЪДЕ ЗАСЕЧЕНА, ИЛИ КАТО ОЩЕ ПО ГОЛЯМО ГАЗОВО НАХОДИЩЕ, ИЛИ МАЙ ЩЕ ИЗБИЕ РИБАТА И ПЛАНКТОНА
192
1
 
1
 
! Отговори
ТАКА Е МИШЕ преди 11 години
АМА ВСЕ НЯКОЙ ЩЕ ДА Е ПРЕЦАКАН ВЕ МИШЕ, ТАКА Е, ПЪЛНО ЩАСТИЕ НЯМА
191
0
 
7
 
! Отговори
ДА НЕ СЕ ИЗПУСНЕТЕ преди 11 години
САМО КАТ ВЛЕЗНЕТЕ В МОРЕТО ДА НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА ИЗПУСНЕТЕ ГАЗ, ЧЕ ТОКУ ВИЖ БАЛОНЧЕТАТА ЩЕ ГИ СНИМА СПЪТНИКО И АЙДЕ НОВО НАХОДИЩЕ ЩЕ ОТКРИЕМ
190
2
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Енергетиката е в частни ръце. Вкл. и евентуалната АЕЦ Белене. Аз не виждам, защо спорят гербери и бесепари, че наличието на газ или атомна енергия би предизвикало спад на цените за потребителите! Народецът плаща за гешефтите и на леви и на десни! И какъв е проблемът, след като хората са доволни? Нали, никой не протестира!
189
0
 
2
 
! Отговори
Морски преди 11 години
Глупости ще търсят злато във Черно море
188
4
 
4
 
! Отговори
МИ ГАЗЪТ НА КАЛИАКРА преди 11 години
МИ КВО СТАНА С ГАЗЪТ НА КАЛИАКРА, ТО МНОГО ГАЗОВЕ ИМАМЕ ВЕ, ТУЙ НА ГАЛАТА, ТУЙ НА КАЛИАКРА, ТУЙ ШИСТОВИ ГАЗОВЕ, ТУЙ НА ХАН КРУМ ГАЗОВЕТЕ, ТО МНОГО БЕ, ТУЙ ЩЕ ДА Е САМО ОТ ФАСУЛЯТ ТИЯ ГАЗОВЕ, ИЛИ ОТ СМИЛЯНСКИЯТ БОБ ДЕТ ГО ЯДЕ ФЕДОСКА ОНЯ ДЕН
187
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите не искат АЕЦ Белене! Европа не иска АЕЦ Белене!Само шепа предатели събират подписи за атомния самовар.
186
0
 
4
 
! Отговори
логиката ...? преди 11 години
Питам се ,....а какво ли ще спечеля....АЗ,като обикновен гражданин .....?-Отговорът е еднствен ----Н-И-Щ-О!
185
0
 
2
 
! Отговори
turist преди 11 години
Чещенаправинякоихорапобогатитовасъссигурност!!!товазапо"евтиното"НЕМИСЕВЕРВА
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 226 - ама наистина ли смяташ, че експлоатацията на нашите ресурси от частници води до забогатяване на България? Брат, ако не се шегуваш, ти си слънчасал!
183
1
 
0
 
! Отговори
Карла преди 11 години
до 225:Бъдеще едва ли, само скъпи сметки за ток, може и режим, защо не!?
182
0
 
1
 
! Отговори
Е ГАТИ РЕФЕРАТА преди 11 години
Е ГАТИ РЕФЕРАТА НА ТЕМА - ВЕЛИЧИЕТО НА ЧОВЕКА, ТОЯ СЕ ОЛЯЛ ДЕТ Е ПИСАЛ, ЩАТЕН ПИСАЧ ДЕТО СЛАВОСЛОВИ И ВЕНЦЕСЛАВИ ГЕРБ ЛИ Е, МОЖЕ БИ ТРЯБВАШЕ И ЛИНК КЪМ НОВАТА ПЕСЕН НА ГЕРБАДЖИИТЕ ДА СЛОЖИ
181
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най после добра новина, дано да намерят поне 3 пъти повече газ а защо да не намерят и нефт, поне за 100 години напред...Дай Боже най после бедна България да забогатее.
180
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отказа от АЕЦ ни гарантира бъдеще за нашите деца.
179
2
 
7
 
! Отговори
Карла преди 11 години
А какво гарантира със сигурност отказа от строежа на АЕЦ Белене? Скъп ток, внос на ток от съседите, зависимост!
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори да открият нефт, газ,дипломи на разни калинки, в България нищо няма да се понижи освен пенсиите и заплатите на хората.България е една абсурдна държава благодарение на тия умници които ни управляват толкова време.Всички приказки за благоденствие и по добър живот на хората е прах в очите им .