Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
12
 
7
 
! Отговори
бивш гербер преди 11 години
Голям е Станишев, просто е голям.
365
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съсела имитира активност заради комисионната, която трябва да върне, ако се провали проекта Белене... Зор голям! Слава богу, че вече няма да го допуснем повече да припари до властта...
364
5
 
10
 
! Отговори
Anonnimous преди 11 години
*** народ сме, ама вече почти ни няма. има, знаем какви, и вие, шепа комунисти. Та сега ми кажи, защо да строим централи?По-добре е пътища и железници, та кой може да бега, да го прави бърже!
363
8
 
16
 
! Отговори
Крис преди 11 години
във вносители , и ако това не е малоумие... Какво сте ми ревнали за 20млрд това не разбирам. Евросъюза отпусна на гърците над 300млрд евро помощи , ние също даваме. И това са помощи , които никога няма да бъдат върнати ,просто потъват в бездънна яма. А вие *** демократи и антибългари ревете за 20млрд, които ще бъдат не само избити , но и този проект ще даде нови работни места и енергийна независимост. Едно е да купуваш ток от съседни държави (които не ни обичат) др. е те да купуват от теб..
362
12
 
17
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Продължавам да се уверявам , че сме *** народ и заслужаваме съдбата си. Само *** народ би се отказал от строителство на атомна централа и би предпочел да си купува ток от съседна Румъния и Турция... Защото дори цяла България да е в слънчеви батерии , няма да може да стигне тока. Скоро започват да затварят и тецове... Французите си построиха АЕЦ в Румънич и очакваха *** българи да затворят своята централа ... Ето това се случва и след 2020г. от износители на ток ще се превърнем
361
4
 
3
 
! Отговори
Anonnimous преди 11 години
Апропо, Г-н или Другар е по-правилно да Ви наричем :-D
360
8
 
3
 
! Отговори
Anonnimous преди 11 години
Кога ще защитите нашето недоверие към правителството, г-н Станишев!Аз лично недоволствам от Цветанов и Дянков. Така де, създарма за 52.00 лв. килото, и т.н. ...
359
4
 
16
 
! Отговори
до 425 преди 11 години
Ами колкото и жалко да звучи трябва да се учим от тях. Нека започне подписка против САМАТА ПОДКРЕПА за АЕЦ Белене. По своята същност тя е най-долно национално предателство. Засега по официални документи АЕЦ Белене е спрян. Няма защо да протестираме срещу нещо, което го няма. Трябва да се борим срещо въпросната продажна комуняшка кампания. Има огромно разлика между свобода на словото и мненията и национално предателство. Все едно да съдиш хирурга, че ти е отстранил раково образование със скалпел
358
7
 
13
 
! Отговори
до 408 преди 11 години
Ха значи си работил по проекта,ами хубаво тогава ти си нагъл,долен,мръсен червей червен,защото всички работили по проекта са мазни болшевишки *** и не се опитвай да отречеш истината,изчадията дяволски никога не биха допуснали в проекти от които ще откраднат милиони да работят хора с човешки качества,те винаги са приютявали разни минетчии и *** които биха си свалили гащите във всеки един момент на нужда и поискване.Колко повече може да е *** един комун като теб за да си признае ?
357
14
 
9
 
! Отговори
потребител преди 11 години
"Крадливите" комунисти построиха преди 40 г. 6 ядрени блока. "Честните" "демократи" затвориха 4 от тях. Последните 2 ги доят като изнасят тока в чужбина и си прибират печалбата. "Скапаните руски реактори" дотират модерните американски в Мариците. Евала Гербаджии! Това се вика ДЕМАГОГИЯ И ЛЪЖА
356
9
 
15
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Германия до 2022 год.по план трябва да затвори и последната си АЕЦ,ние кои сме,че ще строиме атомна и то със сигурност с остарели технологии,нали винаги сме биле боклукчийският кош на *** Русия,нали тези пияни тундраджии вечно са ни е.али и сме им близали подметките благодарение на ей такива *** като този от снимката ***.
355
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изумително е с какво упорство, с какъв хъс се борят комунистическите изчадия у нас за съветските интереси!
354
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, по-***, най-***. Син ***, картоф , тиква
353
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати лъжеца. Нали тока сега поскъпна именно защото трябваше да се платят разходите по строежа на Белене. Ами ако това продължи и тока постоянно ще поскъпва за да се покрият разходите за Белене. Е не мерси
352
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се пукат всички соларни ***! Референдум за АЕЦ ще има!
351
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога вече ГЕРБ
350
9
 
14
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Станишев ни взема за глупици ! Ако вземеш 12 милиарда евро заем и постройш АЕЦ как тогава ще поевтинеят сметките за ток , кой ще изплаща заема , баба ми ли ? Изглежда крадливите комунисти изпускат тлъста комисионна , руските бандите без подкуп нямат успех? Никога повече комунизъм !
349
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Карагьозова още преди 3 години каза, че нямаме нужда от АЕЦ Белене. Само от солари. Нейните
348
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За Фидоска казаха от Централния Софийски са и запазили 2 съседни - ще правят разширение
347
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крадливата Фидоска като върне рушветите ще има за АЕЦа, че и ще остане