Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
1
 
! Отговори
petrus преди 11 години
ei gojam merak,ti si gojam smatomjak
385
5
 
2
 
! Отговори
до 465 преди 11 години
Биле изградени 16 язовира до 1960 г. в Б-я,а "за споменатите 23 нито един",ти добре ли си с мозъкът бе,да не би да искаш Б-я да се превърне във воден басейн и населението в тюлени ? Като си толкова добър в простотиите защо не предложиш и на Бузлуджа Геят да построи язовир та като се съберете там шайката *** да се гмурнете без спасителни жилетки и да не излезнете никога.
384
7
 
1
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
До 467, Ама после и ти ще искаш да плащаш евтин ток, нали?
383
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата са много прости! На всеки е ясно, че тоя плъх не прави това от патриотизъм, а за да се спаси от линч! Комисионната, която е гушнал трябва или да се върне или да се оправдае! ***, които му пригласят са само статисти...
382
1
 
6
 
! Отговори
СОЦИАЛИСТ-НОВАТОР преди 11 години
Ще съм изключително доволен и това ще е един уникален пробив за реалното управление на обща собственост, ако тези 630 хиляди поемат като акционери построяването и стопанисването на централата. При успех бихме могли отново да говорим за социализъм, но вече не като юридическа обща собственост, а като практическа такава. Станишев може да опита да реализира тази своя инициатива и на ниво ПЕС.
381
5
 
9
 
! Отговори
българин преди 11 години
"ЗА" референдум относно съдбата на проекта "Белене"!!!
380
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА Е АБСОЛЮТНО ВЯРНО, ЧЕ СМЕТКИТЕ ЩЕ РЪСТАТ НЕПРЕКЪСНАТО.ВЯРНО Е И ТОВА, ЧЕ БЕЛЕНЕ Е ЕДИНСТВЕНИЕЯТ ПРОЕКТ ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ, КОЙТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ ТОЧИ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО И ГЕРБ ГО ЗАМРАЗИХА.ОТ 1989 Г. НЯМА МАЩАБНИ ПРОЕКТИ ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ - ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ.ЗА ИНФОРМАЦИЯ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 15 ГОДИНИ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА СА ИЗГРАДЕНИ 16 ЯЗОВИРА, А ЗА СПОМЕНАТИТЕ 23 - НИТО ЕДИН.
379
7
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ТАКА Е- ВЗЕХА НИ ПАЗАРИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ ЗАВОДИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ СПЕСТЯВАНИЯТА ЗАМЪЛЧАХМЕ- НА 90% ОТ НАС НАПРАВИХА ДОХОДИТЕ ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ ОТ 523лв. ЗАМЪЛЧАХМЕ- СЕГА ИСКАТ ДА НИ ВЗЕМАТ АЕЦ.БЕЛЕНЕ И ГОРИТЕ ЩЕ ЗАМЪЛЧИМ ЛИ И СЕГА???ПО-УМНИТЕ ОТ НАС КАЗВАТ : - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения Роналд РейгънЕдва сега разбираме предсмъртните думи на Апостола Левски: - ,, Моли се отче не за мене, а за Отечеството България... Боже, избави България!''А ОТ КАКВО ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОЙ ***, КОЙТО ДА НЕ Е РАЗБРАЛ???
378
14
 
8
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
Станишев е прав! Без АЕЦ Белене сметките за ток ще се качат многократно и всички ще трябва да плащаме скъпите ВЕИ на Цветелинка...Осъзнай се българино и се подпиши...Не мога да разбера как преди ГЕРБ да дойдат на власт, всички бяха за АЕЦ Белене и БОко дойде и проми мозъците на хората и сега всички изведнъж са на противоположното мнение...ай ай ай
377
8
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,Парите от увеличението на тока ВЕЧЕ Е ОТКРАДНАТО ОТ ЧЕСТНИТЕ ЧАСТНИЦИ!!!МИСЛЕХ, ЧЕ САМО В ГЕРБ ИМАТ СБЪРКАНИ ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ, НО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ И В БСП СА СЪЩИТЕ- НЕ ФАЛИТА НА НЕК Е ВИНОВЕН ЗА ЦЕНАТА НА ТОКА, А ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ ФОТО, ВЕЦ И ТЕЦ-овете, НА ЧЕСТНИТЕ ЧАСТНИЦИ Е ПРИЧИНА ЗА ФАЛИТА НА НЕК!!! ЗАЩО ПОСКЪПНА ТОКА ЛИ - КОЙТО ИМА МОЗЪК ДА СМЯТА1. Цени на електроенергия при продажба от производителиДЪРЖАВНИ:- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час (1,168 стотинки) - покачване с 0,00%- ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час - покачване с 2,00%ЧАСТНИ:- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час - покачване с 34,00% - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час - покачване с 26,39%- ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час - покачване с 10,75%- ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час5. Цена от газова Ел. станция 1250,00 лв/мегават часЦените са без ДДСНО ИЗХОД ИМА НАРИЧА СЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!!ПРОСТО Е - Себестойността наТОКА от Белене е 2,4ст., а ЦЕНАТА на Белене е 3,95 милиарда евро при подписването. АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ МУ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...
376
0
 
11
 
! Отговори
Киpето преди 11 години
Ако цените на тока ще паднат с АЕЦ-Бе.ене-да!-но това никога няма да стане !!!!
375
2
 
1
 
! Отговори
ток преди 11 години
Всеки живял по дълго знае, че след пусканета на нови мощности на ТЕЦ, ВЕЦ, реактори на АЕЦ = ТОКА ПОСКЪПВА. Ще поскъпне и от зелената електроенергия. Ще поскъпне газта, ако се разработи шистовия газ.
374
6
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, - Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! - Лигнитните ваглища в Мариците свършват след 35 години, а фото и вятърните централи са само дребно допълнение и безумно скъпо хоби!!! - Затова АЕЦ-Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ И заради ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ, нея задължително трябва да се инвестира СРЕБЪЛНИЯ ФОНД!!!1.АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки - СЕГА, 75% ОТ ТОЗИ ТОК СЕ ИЗНАСЯ ОТ ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ!!!- КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 99 СТОТИНКИ, че плащаме на тарикатите дори и зелените жици за свързване - А БОКО ИСКА ДА НИ ПРОДАВА ГАЗОВ ТОК ПО 125 СТОТИНКИ!!! 2. ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ - АКО СОФИЯНЦИТЕ ГО ИСКАТ ДА СИ КОПАЯТ ПО СОФИЙСКОТО ПОЛЕ но да не забравят, че след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва (Софийското поле може)3. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Защо ни е това ли...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 4,5 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!- ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ:- ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ, НА АНТРАЦИТНИТЕ ВЪГЛИЩА В ДОБРУДЖА, И РАЗРАБОТЕНИТЕ УРАНОВИ НАХОДИЩА В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВОИ- АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД ЩЕ ПОСТРОИ БЕЛЕНЕ, КАТО ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА!!!- За да се стабилизира енергийния пазар и икономиката ни обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не селско чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
373
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ритни Борисов, спаси България
372
4
 
5
 
! Отговори
един преди 11 години
Като гледам тиквонтените напъни във форума направ път сме. Само така другари!
371
3
 
8
 
! Отговори
На кой ИДИОТ??? преди 11 години
И кой *** от народното събрание се прави на ВЕЛИК ЗАКОНОТВОРЕЦ? Тъпака му с *** ще ни кара да караме с включени светлини, а бензина кой ще плаща?Ще ги търпим ли?Не на закона!Не на такива ***!
370
7
 
6
 
! Отговори
Трижди стомна с вода преди 11 години
Хомяк, кой ли му вярва вече.
369
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога имаше Козлодуй = имаше евтин ток, имаше и износ. Сега да ядете сливата на Кунева и да си гасите крушките. А, и да не забравите да идете да гласувате за нея.
368
11
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Да произвеждаш нещо, което няма кой да купи, и което не можеш да съхраниш... - е безразсъдно...Какво ме интересува мен, че Гоцю Трипера, Р.Овч. и Серж ще се наложи да връщат комисионни...
367
4
 
9
 
! Отговори
fsd преди 11 години
станишко рече и отсече - аз на москва съм верен г. (той си мисли герой, ама ние си знаеме).