Борисов заменя дълг към Siemens срещу „Товарни превози“

Дължим 300 млн. лв. на немската банка KfW по сделката с вагоните
Обновена: 2 авг 2012 18:36 | 2 авг 2012 16:36,
180
Борисов заменя дълг към Siemens срещу   „Товарни превози“
Снимка: БТА

Дългът за мотрисите Siemens може да бъде заменен за БДЖ „Товарни превози“, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът коментира сделката с 50-те електрически мотриси „Дезиро“ от Siemens, които са част от състава на железницата от 2008 г. насам. "България дължи близо 300 млн. лв. на Германия по тази сделка и този дълг ни тежи като воденичен камък. Това е уникална по своята глупост сделка". 

"Товарни превози" са пуснати за приватизация и аз помолих да се разговаря със Siemens дали не биха се съгласили да вземат дружеството за сметка на този дълг, затова ги каним да дойдат на търга и тези пари да могат да се преоформят", допълни Борисов. 

Германската банка KfW отпусна 190 млн. евро през 2005 г. за закупуването на мотрисите “Дезиро”. Пет години по-късно през 2010 г. БДЖ се трансформира в „Холдинг БДЖ“, а всички активи на железницата бяха прехвърлени в две дъщерни компании - „Тoварни превози“ и „Пътнически превози“.

Още през януари т.г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментираше, че изход от ситуацията с дълга към KfW може да бъде именно приватизацията на „Товарни превози“.

Правителството първоначално търсеше минимум 200 млн. лв. за раздържавяването на товарните превози на железницата. След като първият опит за приватизация се провали, сега критериите за бъдещия инвеститор за занижени.

Сумата, която холдингът дължи на немската банка KfW, е в размер на 300 млн. лв., с които трябва да покрие дълга си за закупуването на мотрисите на Siemens.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да има развитие, всичко трябва да се продава на немски компании - Дойче бан, Луфтханза и т.н.
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой му е дал право на тоя *** *** да разполага с държавата и да прави заменки с държавно имущество.------------------- Ами народът му е дал право, кой друг?
105
2
 
13
 
! Отговори
До 126 преди 11 години
Ами ти, страхлив плъх, не бързай да казваш сбогом на България! Тук все още има мъже, синове на Аспарух, Ботев и Левски и без бой няма да я дадем.
104
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никой няма право да продава чужда собственост.народът е строил и железниците с парите си и с труда си,и не само тях.следователно народът е и собственик
103
0
 
12
 
! Отговори
налъм наумов преди 11 години
въртят сучат ,де що е на далавера да се изтъргува тихо, и да се гушнат подмасовите мангизи.всичко е продадено,остана държавната територия.почти.
102
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой му е дал право на тоя *** *** да разполага с държавата и да прави заменки с държавно имущество. Няма ли кой да го гръмне!
101
1
 
24
 
! Отговори
fen преди 11 години
Тази уникално *** сделка бе сключена от втория му ментор в живота царя.Но както се казва Станишев е виновен.
100
0
 
7
 
! Отговори
да 126 преди 11 години
само ,че то май вече нямаме държава ............? Какаво остана , хората , ама и те си отиват .......... МИ МЕРСИ НА ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ - ТЕ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ВСЕ ОЩЕ И ВСЕ ОЩЕ СИ ВЪРШАТ МЕРЗОСТИТЕ
99
1
 
31
 
! Отговори
ТОто преди 11 години
Трудно ще се прекарат германците да вземат губещо предприятие. "Товорни превози" беше апетина хапка когато го имаше "Кремиковци"Сега и те и порт Бургас са без работа и пред фалит.Тъй че това поредните бъртвижи на един не особенно интелигентен примиер.Но нали си е шашия Бойко- всичко му е простено!"И най-големия ти враг не може да ти причини толкоз злини ,колкото един некадърник!"
98
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Познатата схема ,,Съсипи и ограби!'' Апетитната хапка ,,товарни превози''.
97
2
 
11
 
! Отговори
До 126 преди 11 години
Хайде чак пък толкоз, ще изгоним и тези *** след една година. Чак пък да затрият държавата.
96
3
 
25
 
! Отговори
Сбогом... преди 11 години
България изживява последните си години като държава. След това....след това никога повече българите няма да имат своя държава!
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз лично не дължа нищо на ванката,как така дължим?Абе много затлъстел и остарел тоя Борисов,да не е болень нещо от неправилно храносмиланье?
94
2
 
5
 
! Отговори
До 123 преди 11 години
Да лично аз съм се возил на тях. Купи си очила
93
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че е по-добре БДЖ да е частна собственост. Вижте я на какво прилича сега. Как може въобще да съществува предпритие със 100 млн.лв. загуба за половин година ?! Всички шефове са напълно некадърни и единственото, което правят е да си взимат заплатката от държавата. Същото правят и абсолютно всички служители на БДЖ. Един частен собственик няма да търпи подобно нещо. Още повече акое германец !
92
0
 
9
 
! Отговори
Симеон-цар БГ преди 11 години
Срещу Сименс не се говори и днес да нямат рожден ден та им подариха БДЖ?
91
3
 
17
 
! Отговори
Ера преди 11 години
Не е лесно да си Тиква!
90
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А стига ве -за 10 мотриси тоя иска да замени целия парк и сграден фонд на Товарни превози ли?!!!!!!!! Наистина, няма по голяма тъпотия!!!
89
5
 
28
 
! Отговори
Чичо Пешо преди 11 години
Бойко, *** да пориташ топка мойто момче. За друго не ставаш и без това. Не се напъвай с работи които не разбираш. Айде че станахме за смях и на марсианците вече.
88
1
 
18
 
! Отговори
казано по-просто преди 11 години
Също като при мен.Взеха ми апартамента,защото съм *** и не можах да си покрия вноските по заема за колата.