"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата

Разнопосочни коментари за планираното увеличение от 1 януари 2013 г.
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 10:11,
201
"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата
Снимка: БТА

След като министърът на финансите Симеон Дянков обяви във вторник, че от януари 2013 г. ще бъде увеличена минималната работна заплата на 310 лева и това ще бъде планирано в държавния бюджет през есента, потърсихме коментара на икономисти, работодатели и експерти за очакваните икономически ефекти от увеличението.

Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика коментира за Investor.bg, че всяко покачване на минималната работна заплата (МРЗ) представлява "мечешка услуга" за нискоквалифицираните и нископлатените работници. За тези, които след увеличението, ще останат на работа, ефектът е положителен по отношение на техните доходи и благосъстояние, коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.

По повод на намерението на правителството да увеличава минималното възнаграждение с по 20 лв. всяка година до 2015 г., когато то трябва да достигне 350 лв., Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. 

Също така се пренебрегва и групата на хората, които ще продължат да работят, но вече в сивия сектор, тъй като техните работодатели ще предпочетат да им плащат старите заплати, но това би било възможно само "на ръка", тоест в неформалния сектор. Традиционно втората и третата група, при които ефектите от повишаването на минималното заплащане са отрицателни, както върху работещите по линия на загубена работа и осигуровки, така и по линия на загубени приходи за държавния бюджет, превишават значително първата група, при която отрицателните последствия се поемат от работодателите заради по-високи разходи за труд.

Николова обобщава, че икономическата литература е категорична, че минималната заплата и нейното повишаване имат единствено отрицателни ефекти върху заетостта. От една страна тези повишавания автоматично водят до закриване на работни места, а от друга - поставят все по-висока летва пред създаването на нови такива. Противопоставянето на хората, които са заети и остават такива дори и след повишаване на МРЗ, и всички останали групи на пазара на труда - тези, които търсят активно работа и тези, които губят работата си в резултат от по-високото минимално възнаграждение, всъщност представлява този ефект на "сегментиране" на пазара на труда. Това сегментиране е и една от често изтъкваните отрицателни последици от повишаването на МРЗ.

Принципната позиция на ИПИ за минималната работна заплата е, че тя трябва да бъде премахната. Основният аргумент на икономистите от института е, че „покачването й способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта“?

Бизнесът също смята, че увеличението на минималната заплата би довело до негативни последици за икономиката.

Всяко вдигане на минималната заплата ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България, преди всичко – малките и средни предприятия, се казва в позицията на Българската стопанска камара.

Подобна стъпка ще принуди работодателите да закрият работни места или да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка, което ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове, държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е само оправдание да прибират повече пари от заплатите на всички, нали така нар. осигуровки са базирани на мин. работна заплата, т.е. така за хората ще има по-малко, за хазната - повече...А заплатите като цяло със сигурност няма да се вдигнат, най-много да ги намалят още, че нали сме в "криза"...
104
0
 
8
 
! Отговори
koko преди 11 години
... източват пари по-разни схеми... Еми сори 141 ама не всеки иска да води такъв живот. Искам да спя спокойно и да не мамя хората, да не се конкурирам с мутри и да не крия доходи. Така, че това да правиш частен в бизнес в БГ не опира само до акъл и възможности, а до много други фактори. Тези които плащат мизерни заплати, защото 300 лева е мизерна заплата за Европа, няма да ги заболи да дадат нещо отгоре. Рано или късно трябва да се приравним по стандарт с Европа, не само по цени.
103
1
 
4
 
! Отговори
koko преди 11 години
до 141. Като идея си прав, само дето действителността в БГ е различна. Това се дължи най-вече на беззаконието или на неспазването на закона. И с 142 съм съгласен, че има и миячи и вишисти. Това с което не съм съгласен е че болщинството от работодателите правят пари с честен труд и инновации и прочие. За съжаление в БГ действителността е друга, голяма част от работодателите експлоатират работниците, лъжат ги, не им плащат дори се стига и до физически разправи. Въртят далавери, мамят клиенти...
102
1
 
8
 
! Отговори
ас преди 11 години
Нали знаете 4е не може само висшисти, с по над 2000 лв заплати да има, трябват и черноработници, копачи, сеячи, миячи и др. в тая държава, така че на тия дето пишат да не се седи по форумите ами да се работи за да взимат високи заплати ... ами не можеме батко, не ни стига акъла, не може секи да я разбира висшата математика, така че някоои висшисти ше тря да копат ( не се уточнява колко на брой - 10 % или 90 % )
101
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука гледам, че доста хора смятат че работодателите имат "незаслужено големи" печалби. Ето това е магията на капитализма - ако смятате, че е така, станете и вие работодатели и бизнесмени. Вместо да работите за някой друг, работете за себе си. А ако не можете, то печалбите им не са чак толкова "незаслужени", нали? Явно те имат умения които на вас ви липсват.
100
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Е оказва се че не правителството е спирачка за вдигане на доходите а работодателите.Ами те ще са най доволни ако МРЗ е 120 лв.Шапка на тояга - робите ще бачкат а те ще следят лихвените % по депозитите.
99
0
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Предлагам да се въведе минимална такса за работа, която да се плаща на работодателите за всеки един работен ден от наемните работници и служители... :)))
98
1
 
33
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
Статията е подвеждаща. У нас РЗ формира около 5-6% от себстойността на продукцията или 4% от продажната цена. ПРедлаганото увеличение ще промени тези цифри с десета от процента. В Западна Европа РЗ формира около 30-35% от себестойността.А нашите фирми са неконкурентоспособни поради съвсем друга причина и тя се нарича "селски тарикатлък". Представлява безумни икономии от качеството на стоката/услугата, което отблъсква клиента.
97
16
 
8
 
! Отговори
ddt преди 11 години
На Българина му дай само да иска.Но някой друг да му вдигне заплатата,да му плаща сметките,да му намали бензина ,да го освободи,да му свърши работата...Е ,така няма да стане..Взимайте се в ръце и си решавайте сами проблемите.Иначе цял живот ще хленчите и ще ви мачкат..
96
4
 
6
 
! Отговори
до Георги Ламбуров преди 11 години
И според теб начина да се прекъсне тази порочна практика , да не взимат толкова пари ***, е да се намали МРЗ ли? Питай майка си на която пенсията е вързана за МРЗ как би реагирала на това. Ама то с комунисти не може да се разговаря.
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали знаете, че за да се посочи заподозрян се изследва кой има мотив? Е, кой ще спечели от този ход? Бизнеса - категорично не! Работниците - и как по-точно? Или всички чиито кранчета са обвързани с размера на МРЗ, начело с партиите...Това е пълна подигравка с тези, които реално работят и се договарят помежду си - работници и работодатели. Доста успешен (като гледам коментарите по-долу) метод за насъскване на едните срещу другите за да може *** да се ползват от благата на труда им.
94
1
 
19
 
! Отговори
IA преди 11 години
Трябва всички да се откажем да получаваме заплати, за да може България да има конкурентноспособна икономика - нещо като бригадирско движение
93
4
 
23
 
! Отговори
пак gorest преди 11 години
Ако все пак беше права щях да кажа - ефекта ще е положителен, слабоконкурентните работодатели ще трябва да си преструктурират бизнеса и оптимизират производството/разходите! О, не извинете ме - бъркам - експлоататорите с мерцедесите като плажат по 30-40 кинта повече на работник, нема да им остава за бензин на мерджана, ц-ц
92
1
 
11
 
! Отговори
gorest преди 11 години
Съгласен съм с твърдението на мацката ... до момента до който се сетя за едно важно конюнктурно положение: във Франция примерно МРЗ е 2788 лв за 35 часова работна седмица. Твърдението на мацката е невярно, просто защото 310 лв не се НИКАКВИ пари - по-малко или повече "нищо" има по-малко или повече "НИКАКЪВ" ефект. Мацката би била права ако ставаше въпрос за МРЗ над 700 лв.
91
0
 
5
 
! Отговори
koko преди 11 години
До 109, абе пич/ка. Какво християнство, какъв морал, какви 20 лева. Слез от облака или от катерушката в детската градина. Кражбата си е отдавна забранена, а какво общо има труда с религията? В Турция като са мюсюлмани, да не са по-зле от БГ? Може ли по-подробно да обясниш как за 10 години ще станем като Швейцария и какво ще ядем/пасем с пост и молитва?
90
2
 
10
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Тогава да им работим без пари за да няма безработица. Другия вариант е всички да станем работодатели.
89
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не минималната заплата е проблема, а средната заплата. Средната заплата зависи от условията за бизнес в страната, нивото на осигуровките, качеството на специалистите. В България има недостиг на квалифицирани специалисти и излишък от некадърници. От друга страна бизнеса в голямата си част се върти от номенклатурници, олигарси и агенти на ДС, които перат пари, точат бюджета с обществени поръчки, или източват ДДС и крадат еврофондове. Няма как в такива условия доходите да се повишават.
88
2
 
20
 
! Отговори
men преди 11 години
Един *** пример, нали уж сме в Евросъюза ако направим една проста съпоставка в България ако един човек работи като берач на ягоди заплатата която ще му се плати е около 500 лева, а в Англия същия берач изкарва около 3000 лева, въпросът е кой ни изяжда разликата от 2500 лева, къде се губят тези пари, нали уж сме едно и също и все сравняват цените на хляба, горивото с евросъюза.... а заплатите ????
87
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1989г мин.запл. = 120лв2009г.мин.запл.= 240лв..................................20години по 6лв=120лв/6.00:12месеца=0.50лв/ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ВЛАГАХА ПЕЧАЛБАТА ЗА НОВИ ТЕХНОЛОГИИ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА или ЗА СИЛИКОН МЕРЦЕДЕСИ,ЗА СЪПРУГИ И МЕТРЕСИ?БРЪКНАХА ВИ В Г...ЗА С БОКСОВА РЪКАВИЦА И ТО ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ!ТЪПИЯ ПОЖАРНИКАР И ПРОСТИЯ ФИЗКУЛТУРНИК ,БАРАБАР С ДЯНКОВ И ДРУГИТЕ ОБЪРКАХА ДОБРИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИТЕ!НА НЯКОИ БЪЛГАРИ!ЧЕРВЕН ЧЕРВЕЙ ВИЕ НА УМР
86
2
 
27
 
! Отговори
МАртин преди 11 години
Г-н Работодател. Приоритет би трябвало да бъде инвестицията в персонал, в хората, в технолоогии, в новации. Не в джип, любовница, мотор или яхта. За голяма жалост голяма част от българските работодатели са селски търгаши, без елементарно усещане как се прави добър бизнес. Не говоря конкретно за вас, но би било добър пример как се прави бизнес. Стойте на светло !