Борисов, обсъдихте ли с Барозу приоритетите между 2 спирки на метрото?

Спор в парламента за приоритетите ни в ЕС
Обновена: 14 сеп 2012 21:53 | 14 сеп 2012 19:30,
232
Борисов, обсъдихте ли с Барозу приоритетите между 2 спирки на метрото?
Снимка: БТА

Съвсем различни гледни точки показаха различните парламентарни сили, след като премиерът Бойко Борисов представи в парламента доклада за българските приоритети при Датското и Кипърското председателство на Съвета на ЕС.

Особено остри бяха депутатът от БСП Пламен Орешарски и евродепутатът от левицата Илиана Йотова.

ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското развитие на България, заяви Орешарски. По негови думи страната ни се е провалила с членството в ERM2, т.нар. ”чакалня на еврозоната”, и в еврозоната.

Според червения депутат обаче още по-голям е провалът по отношение на Шенген. Орешарски  обясни, че има редица негативни тенденции в страната ни при управлението на ГЕРБ. Като пример той даде забавянето на социално-икономическото развитие, задълбочаването на проблемите в заетостта и социалната интеграция; влошаването на инвестиционния климат и намалелите инвестиции и доходи.

Според депутата ГЕРБ не защитава еднозначно българския интерес.

„От доклада не става ясно какви приоритети ще отстоява България по време на Кипърското председателство Значимите за страната ни теми са разгледани прекалено общо и липсват аргументи”, заяви той.

Евродепутатът Илияна Йотова подкрепи Орешарски в тази му теза и обясни, че не вижда разлика с предишния доклад на управляващите.

„Вие, г-н Борисов, който толкова много искате да получавате потупване по рамото от висши европейски чиновници, не използвате ден като днешния да се похвалите с постиженията”, обърна се Йотова към премиерът.

По нейни думи никой друг не си позволява да се отнася толкова формално към европейските теми. Според Йотова страната ни е останала извън вземането на важните решения в ЕС. Липсва яснота каква е позицията на правителството по теми, които интересуват много българи – например по отношение на директивата, която ще забрани производството на ориенталски тютюн, обясни евродепутатът.

Йотова отново се обърна към Борисов и го попита каква е позицията му въпроса, “ако случайно е успял да обсъди въпроса с Жозе Барозу между две спирки на метрото“. Изказването на Йотова беше инспирирано от скорошното посещение на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за откриването на метрото.

Тя също определи като един от най-големите провали на ГЕРБ борбата с безработицата. Йотова сподели, че се е зарадвала на думите на премиера, че са усвоени 150 млн.лв. за борбата с безработицата. „Трябва да знаете обаче, че това е едва 15% от онова, което ни се полага от европейските средства”, обърна се евродепутатът към Бойко Борисов.

По думите на Йотова в Комисията „Антимафия” в ЕП постъпват доклади, според които България е сред страните с най-голямо увеличение на организираната престъпност. Евродепутатът обясни, че за България се говори като за страна, в която има заплаха за демокрацията и за честните избори и има намеса срещу съдебната система.

Съвсем различен поглед за ситуацията представиха от ГЕРБ. Управляващите наблегнаха на плюсовете на водената от кабинета политика в ЕС - финансовата и икономическа стабилност на страната и повишаващия се в условия на криза кредитен рейтинг на България.

Според представителите на мнозинството правителството е създало предпоставки за устойчив икономически растеж, успешно участие на България в преговорите за структуриране на бюджет 2014 -20 г. , а страната ни не се е подвела да влезе в спиралата "дълг-дефицит-дълг".

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев изказа съвсем противоположно мнение на това на Йотова. Той беше категоричен, че стоим добре в Евросъюза. Шест години след членството доверието към България се възстановява, подчерта той.

По средата застанаха представителите на Синята коалиция. Евродепутатът Надежда Нейнски определи поставянето на червени линии в отношенията със съседните държави като доказателство за неумението да се изготвят консенсусни решения.

Според нея трябва внимателно да се анализират и планират и отношенията между България и арабските държави. Малко след скандала с македонската изложба в Брюксел, на която се представяха български писмени паметници, министърът на външните работи заяви, че ще бъдат поставени червени линии в отношенията със съседните ни държави, които не бива да се прекрачват.

Депутатът Асен Агов обеща подкрепа на ГЕРБ в енергетиката, ако работи за намирането на "инструмент, който да спести на българите измислените от Русия цени на природния газ".

ДПС поиска анализ на постигнатите до момента цели в резултат на водената кохезионна политика, а не само отчет какви пари от ЕС сме усвоили.

От "Атака" за пореден път се съсредоточиха върху тезата си за необходимост от преразглеждане на първоначалните условия по договора за членство на България в Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
10
 
! Отговори
притеснен преди 11 години
Бойко,идва Зима!Народа е гладен!
97
1
 
7
 
! Отговори
ДО 134 преди 11 години
НЕ ИЗОПАЧАВАЙ ИСТОРИЯТА- КОМУНИЗМА ГО УБИ ГОРБАЧОВ, ЕЛЦИН СЪЗДАДЕ ТОВА, КОЕТО ПРАВИ СЕГА БОЙКО- МАЛКО МНОГО БОГАТИ И МНОГО МНОГО БЕДНИ
96
1
 
1
 
! Отговори
ДО 128 преди 11 години
ХА-ХА- ***- КОЛКОТО ПО-ГРУБ СТАВАШ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПОКАЗВАШ СЛАБОСТ- МЕНТАЛНА И СЛОВЕСТНА И МНОГО МЕ КЕФИШ- ДОКАЗВАШ, ЧЕ СЪМ ПРАВ!
95
1
 
1
 
! Отговори
ДО 128 преди 11 години
ЗА ТЕБ И ТВОИТЕ ДЕЦА ТРЯБВА ДА ИМА СПЕЦИАЛНА ТАРИФА- ТАКИВА *** ТРУДНО СЕ УЧАТ, ЩЕ МИ ТРЯВАТ ПОВЕЧЕ УСИЛИЯ И РЕЗУЛТАТЪТ Е МНОГО СЪМНИТЕЛЕН
94
3
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Искаш да кажеш, че при Елцин са нямали тези залежи ли? Защото тогава в Русия беше глад и мизерия, а сега са с европейски заплати и стандарт, щом могат да си позволят да купуват половин България
93
2
 
5
 
! Отговори
ДО СТРАНДЖАТА преди 11 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СТОИ НА ВЛАСТ БОЙКО, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ХОРА ЗАПОЧВАТ ДА ХАРЕСВАТ БСП
92
2
 
2
 
! Отговори
ДО 123 преди 11 години
АМИ ЕЛА ТИ ДА Я ВЪРШИШ, ЩОМ МНОГО ЗНАЕШ ! ДАЛИ МОЖЕШ ДА ПИШЕШ ДРУГО, ОСВЕН ПРОФАНСКИ ИЗКАЗВАНИЯ И НА КАКВО ВЪОБЩЕ МОЖЕШ ДА НАУЧИШ НЯКОГО? МОЖЕ БИ ДА ПСУВА ПО- ЗАВЪРЗАНО? *** КАТО ТЕБ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАЩАТ , ЗА СА УЧИМ ДЕЦАТА ИМ , ЩОМ НЯМАТ АКЪЛ ЗА СЕБЕ СИ, КАМО ЛИ ЗА НЯКОЙ ДРУГ!
91
1
 
3
 
! Отговори
до учителя преди 11 години
ами зарежи я тая работа и отиди в Гърция или Италия да гледаш някоя бабака за 800 евро- 1600лв. и ги остави тези простаци сами да си възпитават и обучават децата, ако имат акъл де.
90
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Няма какво да се заблуждаваме - Борисов излезе един лъжец, крадец и предател...- Лъжец е, защото изпълни много повече, отколкото обеща.- Крадец е, защото открадна властта от БСП изпод носа и.- Предател е, защото предаде идеите на Партията и я унищожи...
89
2
 
4
 
! Отговори
До 115-червен преди 11 години
ГЕРБ е призвана от историята да загроби окончателно и завинаги 100-годишната БСПарска крадлива и предателска старица!
88
2
 
3
 
! Отговори
ДО 116 преди 11 години
***- УЧИТЕЛ СЪМ С ДВЕ ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ. СИГУРНО УЧА ТВОЯ ЛИГЛЬО.
87
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Ей таа *** как ли я издържат в Европарламента?...
86
1
 
1
 
! Отговори
ДО 113 преди 11 години
ТИ КАКВИ СМЕШКИ ГОВОРИШ- ПЕНСИОНЕРИТЕ ВЗИМАТ ПО 2000 ЕВРО- ЛЕЛЯ МИ ГЛЕДА ЕДИН И ПОЛУЧАВА 800 ЕВРО, И М ГРАДЧЕТО- 5 ХИЛЯДИ ЧОВЕКА ИМА 100 ТАКИВА БЪЛГАРКИ-ИЗБЯГАЛИ ОТ ХУБАВ ЖИВОТ. ТА 800 ЕВРО ВЗИМАТ БЪЛГАРКИТЕ- НЕ ЛЪЖИ!
85
0
 
0
 
! Отговори
Защо преди 11 години
Българите не си взимат поука от събития като 6-ти септ. 1885, и не разбират, че България е успяла и е градила, когато е била водена от Националисти, отдадени на националната кауза, а не мишки, като тези на снимката и от ГРОБ, работещи за чуждия, външния интерес ?????
84
1
 
2
 
! Отговори
ДО 110 преди 11 години
АЗ ПЪК ПОМНЯ ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ НА 1 ЯНУАРИ- 10% , НА 1 ЮЛИ- 10%. ЗА ТЕЗИ ТРИ ГОДИНИ ЗАПЛАТА МИ СТАНА ОТ 310 НА 517 ЛВ САМО ОТ ИНДЕКСАЦИИТЕ И ОТТОГАВА СИ СТОИ ТОЛКОВА- С ЕДИН ЛЕВ НЕ Е МРЪДНАЛА.А ЗА 13 ЗАПЛАТА ЗАБРАВИХ, ЗА КОЛЕДНИТЕ ДОБАВКИ-СЪЩО, ЗА СБКМ- СЪЩО, ЗА РАБОТНО ОБЛЕКЛО-СЪЩО.
83
2
 
1
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
ТЕ И В ГЪРЦИЯ ПРОТЕСТИРАТ, ЧЕ ОТ 2500 ЕВРО ЗАПЛАТАТА ТРЯБВАШЕ СПОРЕД ДОГОВОРЕНОСТИТЕ С ЕВРОСЪЮЗА ДА СТАНЕ 2300 ЕВРО.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Враждата между висшата номенклатура и ДС е от времето, когато Тато създаде 6-ти отдел в 6-то упр-е в ДС, който единствен имаше право да следи какво вършат висшите партийни другари и директно да докладва на Живков. След преврата офицерите от ДС създадоха Мултигруп, владееха държавата и свалиха преставителя на номенклатурчиците Жан Виденов, защото се опита да им попречи на далаверата за внос на газ, която ощетяваше държавата с милиони. В Русия Елцин беше представ. на номенклатурата, Путин е на КГБ
81
2
 
1
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Вярвам, но ти също повярвай- на шест месеца по 10% е 20% увеличение на доходите, плюс тринадесета заплата, плюс коледни добавки- става към 23%- изпреварваща индексация!
80
2
 
1
 
! Отговори
ДО 102 преди 11 години
ТИ НЕЩО ИСКАШ ДА МИ КАЖЕШ ЛИ? МОЕТО МНЕНИЕ СИ Е МОЕ МНЕНИЕ- ТВОЕТО СИ ГО ДРЪЖ ДЗА СЕБЕ СИ ИЛИ И ТИ КАТО МЕТНОРА СИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОНАСЯТЕ ЧУЖДО МНЕНИЕ- ТОВА Е ШОПСКИЯ ПОДХОД ОТ БАНКЯ- ТЕ ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА! ИМА ХОРА, КОИТО НЕ ГО ХАРЕСВАТ, АЗ ДАЖЕ ГО МРАЗЯ И ИМАМ ПОНЕ 10 ПРИЧИНИ ЗА ТОВА- МРАЗЯ ГО И ТОВА Е! ТИ НЕ МИ ДАВАЙ НАКЛОН!
79
4
 
1
 
! Отговори
ДО 101 преди 11 години
А БЕ АЗ НА ТЕБ ЛИ ЩЕ ВЯРВАМ ИЛИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДОКЛАД? УДАРИЛ ТЕ Е БОЙКО ПО АКЪЛА!