АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки

Икономистът Руслан Стефанов говори за сделките в енергийния сектор
23 сеп 2012 20:08, Петя Славова
251
АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки
Граждански протест срещу АЕЦ Белене през март 2011 г. Снимка: Булфото

Искът на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро показва едни други измерения на сделката за АЕЦ "Белене". Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в предаване на БНР.

Според специалиста се вижда липса на добро управление.  "Ако се погледне по - внимателно сделката ще се види, че през годините България е била коректна. Каквото е поръчвала, е плащала", каза Руслан Стефанов

По повод сформираната през седмицата анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва сделките в енергийния сектор, Руслан Стефанов я определи като ненужна. Не е необходимо човек да има специален достъп до документи, за да види, че сделката е изключително проблематична.

Тя е прекрасен пример за това как не трябва да се правят сделки. Разговорът за българската енергетика няма да приключи с дебатите по проекта за АЕЦ "Белене", каза още Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
8
 
! Отговори
Никой по света преди 11 години
Никой по света не коментира така Атомните си централи ,от тях , само получават най евтината ел енергия. Днес американците коментират - Германия , нейния успех. Те са развили СРЕДНИ предприятия с високи технологии , обучили са младите си хора . Образователната система им е много добра . Правят износ даже за Китай. С какво занимават българите , и какви изказвания на правителство ! И от тук - - жалки теми ?
123
6
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
До скоро подкрепях ГЕРБ но решението му за АЕЦ Белене ме накара да бъда независим.АЕЦ Белене е не само пример как не трябва да се правят сделки а пример за удовлетворяване на интереси от фирми близки до ГЕРБ.За пример ще дам Цветелина Борисова и новата и банка Българо Американска кредитна банка които имат бюджет от 1 млрд лв за инвестиране в слънчеви панели.Ел, енергията от тези панели е в пъти по скъпа от АЕЦ това за мен е ограбване на народа
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sega razbiram kolko e bil umen dr Todor Jivkov.nikoga ne e podpisval gubeshti ddogovori i ne e imal faliral zavod.NO glupav 4ovek umno nemoge da napravi.Kato fane6 Kostov,carq i sega pak boko ot prost ta po prosti.jiveq v 4ugbina v evropa i da vi kaga ne se u4udvam 4e e kriza, no se u4udvam kak moge da sa pak 4ak tolkova glupavi ama mnogo,
121
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива седесари и предатели като Руслан Стефанов и ГЕРБ подариха златните залежи на България на чужди корпорации и сега България губи 3-4 милиарда евро на година само от концесията на злато.
120
0
 
13
 
! Отговори
гъбаря преди 11 години
Вчера си купих десет яйца от щастливи кокошки.Днес аз съм един щастлив човек,
119
2
 
15
 
! Отговори
Кемо преди 11 години
Аз мисля че ни е нужен АЕЦ, за да стабилизира цената на тока. НЕК с всеки ден затъва, ако обяви фалит (както се говори) то тогава ще разберем що е ток.
118
1
 
10
 
! Отговори
От центъра преди 11 години
за изследване на "демокрацията" да вземат да си побликуват откъде са на хранилка тия ***. Тогава да се види на кого са се надупили и дали са демократи по душа или само по ***
117
1
 
13
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
Топлата ни вода се затопля с ГАЗ.За електричество плащаме на всеки 10 дни . за 10 дни е около $35 до 40.За месеца $105. летните месеци. При заплата (след удръжки) $5,000.Ние сме насевер. Ако сме на юг да използваме и еъркъндишън, ще бъде по скъпо през лятото.Незная дали това е 4 пъти по евтино от България, както каза бившия амер.посланик в София. Но заплатите се различават.
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се псувайте , някои искат да кажат че България е имала от отдавна Атомна Електроцентрала ( най-ефтината ел енерг ,използвана и от дрДържави).Защо днес населението плаща такива непосилни суми , за ниските им заплати .. Много български милионери роди и този печеливш отрасъл , но тези същите трябва да спрат да лъжат хората . Наследихте циментови стълбове навсякъде в страната и не само това , експлоатирате и печелите , и накрая ще фалирате ?? Смешно и жалко .
115
2
 
4
 
! Отговори
до 154 преди 11 години
Човека не се чуди, а просто си измисля някакви простотии, а ти можеш да отидеш на майка си в едно от отверстията. Човека просто и елементарно лъже.
114
3
 
6
 
! Отговори
777 преди 11 години
Глей кви поразии направил пак Костов!
113
4
 
9
 
! Отговори
без АЕЦ преди 11 години
Плащайте по-скъп ток тогава ,и яайца от щастливи кокошки !
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
152 . Тази игра е известна , имат договори за износ и нямат достатъчно производство на ел енергия . Но зимата , хората трябва да се ОТОПЛЯВАТ? Какво ще е , много се говори , много мечти , но трябва да сключат нови договори някъде към 31.12.2012
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проста тиква си ти. Нали все обяснявате как тока от АЕЦ щял да се изнася? Е, като има АЕЦ, тока му ще отива в чужбина, а за скъсаняци като тебе ще има режим. Така беше и едно време при бай Тошо.
110
20
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 11 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
109
5
 
9
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Център за изследване на демокрацията??? Какво има да й изледват на демокрацията? Трябва да се създаде Център за откриване на демокрацията!Тези са си отрочета на ЦРУ, такива НПО-та руснаците ги качиха на самолета за уса.
108
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами не искате газопровод от Азербайджан, тогава шистов газ. Няма вечно да сме на колене пред руснаците.
107
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами те руснаците тогава нямат нищо, по- бедни и от нас са. Лукойл не била "тяхна", сигурно и Росатом не е "тяхна", Газпром тоже. Руснаците са жертви направо на империализЪмЪ. А да и Шеврон не е американска:)
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
132 . ДА Китай- има площ да си я унищожи от чистов газ . България има житница на това място и водни ресурси. . Никой неможе да каже на бълг правителство какво да прави , ако има ясна позиция , какво е доброто . Но те се хвърлят от една страна на друга. Накрая ще разпродадат всичко българско и ще спрете да говорите ни за Германия ни за Русия , Германия за сега е първа по развитие в Европа , след нея е Русия . Къде ще бъде България ?
105
4
 
6
 
! Отговори
до 140 преди 11 години
Да Лукойл е собственост на Рокфелер,но народа го заблуждават ,че е на руснаците.