България осъди сирийския режим и подкрепи Турция

Действията на Дамаск са реална заплаха за съседен на България съюзник в НАТО
4 окт 2012 17:00, Елка Василева
304
България осъди сирийския режим и подкрепи Турция
България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод сирийската атака срещу турска територия, при която загинаха петима цивилни.

Още по темата

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право, се посочва в изявлението.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, декларира външното министерство.

В изявлението се посочва, че България е подкрепила късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитието по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се казва в изявлението на говорителя на външното министерство.

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме,
че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
10
 
! Отговори
* преди 11 години
Послушах малко Radio Kanal Türk , за да разбера какво ново има : В момента май е най-важно какво ще каже Русия .Друго , което ме възмущава е , че са убити 4 малки деца и майка им ..." ...цивилни лица между , които и деца ..." ?????За тези , които мразят турците да знаете , че всички убити са кюрди . Един турчин няма умрял ...и едва ли ще умре . После НАТО може да изпрати нашите синове като свършат кюрдите .
121
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повод да се спомене, че единствената империя, която с нищо не е допринесла за световната цивилизация и култура е османската.
120
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 124 Светия синод на БПЦДопълнение:Раята не е била роб, защото от роба не можеш да вземеш нищо, освен живота му. А раята трябва да има имот и да произвежда, за да може Османската империя да граби, каквото й трябва. Ограниченията и данъците за раята са били многократно по-високи от тези на правоверните.
119
3
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
МАЙ НА БОЙКО БОРИСОВ И НА ГЕРБ МНОГО ИМ СЕ ВОЮВА НА СТРАНАТА НА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ АЛ КАЙДА. ГОЛЕМИ ВОЕНОЛЮБЦИ СЕ ОКАЗАХА ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКИЯ ПРЕДАТЕЛ ВЪНШНИЯТ НИ МИНИСТЪР МНОГО СИ ВРАТ ГЕРБЕРСКИТЕ НОСОВЕ В ЧУЖДИТЕ РАБОТИ НО ТЯХ ГИ ПАЗЯТ ОТ АТЕНТАТИ НО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НИКОЙ НЕ ГО ПАЗИ ДАЖЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ГО НАТИРЯТ ДА ВОЮВА ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ. ГЕРБ СЕ ОКАЗА БЪЛГАРОУБИЙСТВЕНА ПАРТИЯ С ПЛЕЯДА БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ НАЧЕЛО С БОЙКО И МЛАДЕНОВ. ЗАЩО НА ТИЯ ДЕЦАТА ИМ НЕ СА В БЪЛГАРИЯ А ДАЛЕКО? ГЕРБ ПРЕДАТЕЛИ!
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
118. Ти трябва да си недоносено идиотче . За какви известни кланета от бълг мохамедани бе ,неграмотен? Ти чул ли си за Многобройнаредовна турска войска ? Такава армия е пристигнала във врачанскиа балкан стещу Ботев. Моят пра- пра дядо е бил комита и турск .армия им е пресекал пътя , да се присъединят към Ботев.Кой ти пише измислената история , мюсолманче ?
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отвратителното е че винаги сме имали поведение на слуги в приведена поза , особенно щом се касае за *** турция.
116
4
 
5
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Биле сме под касапско турско робство, - турците в цялата си история само са клали и нямат нито един кумшия неклан. Сега имаме една надежда - задаващия се Кюрдистан, но еврейскоциганските ни правителства ще бъдат за турция и когато вече я няма, като куче което лае без да има зашо, а за да се види че върши работа.
115
3
 
3
 
! Отговори
до БПФ преди 11 години
Ами ти не си християнин,Исус е рекъл"обичай съседа си като себе си",а ти пропагандираш омраза към съседа си не основано на правителственото им решение спрямо Сирия,но защото са"турци".
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16-ta Republika iskaБългарите с руснаците сме братя! Анадолските въшки не е лошо да не забравят това.
113
4
 
10
 
! Отговори
боклуци преди 11 години
Не стига ,че докараха страната до просешка тояга ,сега тръгнали да се бъркат в международни конфликти.
112
6
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Много еничари коментират в тоя форум,добре че са малцинство!Аз съм направил своя избор -никога не бих вдигнал оръжие срещу православен християнин ! И моята скромна личност не членува в Нато и никога не би членувала в тоя античовешки съюз! Левски и Ботев дано ни простят че не създадохме силна и независима България! Но затова имат вина и днешните еничари ! Български Патриотичен Фронт В Битка за Истинската България!!!!!
111
3
 
5
 
! Отговори
До 124 преди 11 години
Виждам, че БПЦ и днес е такава каквато е била в ония смутни времена на робството, а именно ***. Предателска институция е тая църква, а не водач.
110
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***!
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 120 аГлупости! Не трябва да сме под каквото и да е! И не трябва да мизерстваме!
108
9
 
3
 
! Отговори
15915 преди 11 години
Не ми е ясно ,къде сме тръгнали да се сравняваме с Турция ,тя си е мощна от пам ти века !!
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Светия синод на БПЦТя и досега си е феодален тип държава. А тогава е била ислямска религиозна държава, където всеки друговерец е бил подложен на дискриминация и геноцид.
106
4
 
15
 
! Отговори
Еее не мога.... преди 11 години
Абе политици, знаем че сме член на НАТО и като такъв сме по дефолт в кюпа, ама мислете малко с *** си глави бе.... Сирия се извини, Турците ги млатят с артилерия цял ден... от самоотобрана на нападение направо си отива.... Също така има по-големи и важни съюзници на НАТО, що не изчакахте малко да чуете ВАЖНИТЕ членки пък после ръсете глупости по медиите... Американците като ни удариха СТОЛИЦАТА по време на Косово кво стана - казаха ни "сори" и тва беше, не си спомням да сме нападали Сърбия
105
0
 
6
 
! Отговори
до Гошо преди 11 години
Гошооо,я ни просветли кой отвори портите на турците в Търново вместо маниакалното ти обсебване с биологични нужди,които и ти процедираш ежедневно.
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 125 ГошоАха, сега разбрах, защо ДПС бяха окупирали няколко години Централна баня в София, строена много преди турците да надушат, че има Бълкани. Тези минерални извори са градообразуващ фактор и се ползват от местното население от тракийско време.
103
10
 
5
 
! Отговори
а преди 11 години
като лаете по турция- да бяхме под турско, но сега под българско по ли сме добре а?а?всички сме роби на тия комунисти ! ако беше турция тук - едва ли щяхме да сме толкоз бедни!!! не защитавам а споделям мнение! абе ако ще под африканско да сме -важното е да се живее по-добре! а сега нема пари действайте! глад и мизерия!