България осъди сирийския режим и подкрепи Турция

Действията на Дамаск са реална заплаха за съседен на България съюзник в НАТО
4 окт 2012 17:00, Елка Василева
304
България осъди сирийския режим и подкрепи Турция
България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод сирийската атака срещу турска територия, при която загинаха петима цивилни.

Още по темата

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право, се посочва в изявлението.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, декларира външното министерство.

В изявлението се посочва, че България е подкрепила късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитието по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се казва в изявлението на говорителя на външното министерство.

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме,
че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нима е лошо да попитам-ЧИЕ Е ЗНАМЕТО НА СНИМКАТА?
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 134 от 145 ,"нищо не може да бие данъците и ограниченията от днешните ти кредитори."Не твърдя, че днес управляващата клика не използва ориенталски маниер за управление в България. Нали всеки ден се целуват с Ердоган! Още повече, че и сега има *** привилегировано население, за което вместо закони има толерантност.
140
8
 
5
 
! Отговори
LC преди 11 години
Интересно е как масата читатели на този сайт са конспиративно настроени и откровено смятат, че Асад е герой, поставен в тежка ситуация от Запада. Аз не съм по никакъв начин излишно американизиран или прозападен, но вие пробвали ли сте се да напишете Assad в youtube. В Сирия половината население е изколяно, съпротивата срещу режима очевидно е много мащабна и е просто абсурдно за един лидер, който (уж) представлява страната си, да не се оттегли моментално, виждайки как населението му измира...
139
3
 
11
 
! Отговори
ГЕНОВ, СОФИЯ преди 11 години
Простотиите на мин. Младенов нямат край! Какво ни интересува нас българите една евентуална война между две азиатски и мюсюлмански държави!? Защо изобщо се бъркаме там? Едно време Иран и Ирак воюваха 8 години. Преди това Израел се би с арабските държави. В Близкия изток постоянно стават конфликти и не е наша работа да вземаме официално страна. Те ще се разберат по ***. Единствено можем да търсим някаква изгода като продадем оръжие наше производство. Така като гледам Сирия е по-добрия вариант
138
2
 
4
 
! Отговори
до БПФ преди 11 години
май на израел се кланяш БПФ.
137
2
 
7
 
! Отговори
до 142 преди 11 години
Кога си се борил бре? Кога и за какво? Аз не помним от партизанското движение насам некой да се е борил за нещо у тая дтржава! *** се писаха некви борци, а излезнаха сичките агенти! Секи се бори за кокала у нас, ама тихичко, да не се вижда, че не е прието у тая държава да се набиваш на очи!Борил се бил.... хаха!
136
9
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Абе какъв Исус ? Исуса е само парлама за безпросветните !Аз се кланям на АК-47!
135
0
 
13
 
! Отговори
Мир преди 11 години
"За целта по организиране на инцидент който да послужи като повод за война, отряд от криминални затворници, преоблечен в полски военни униформи, инсценира нападение от страна на полската армия срещу немска радиостанция в Горна Силезия - в района на граничния немски град Глайвиц (днес Гливице, Полша).Инцидентът послужва като casus belli (повод) за начало на немските военни действия срещу Полша на 1 септермври 1939 година"Wikipedia
134
3
 
16
 
! Отговори
недоволен преди 11 години
Според мен е по-добре нашата държава да не взема страна в конфликт, който не разбира и не я касае. В момента Ал Кайда води война срещу законно избрания режим в Сирия, диктаторски или не какво и влиза на България в политиката. По границата на Турция със Сирия има бази на муджахидините с около 15 000 бойци, които участват в конфликта в Сирия. Благодарение на онова *** в външното министерство, Младенов, нашата държава подкрепя Ал Кайда в борбата и да свали законното правителство на Сирия. БРАВО
133
6
 
9
 
! Отговори
циганин преди 11 години
И аз съм за сирииците, те са по-приятен народ от фесовете!
132
4
 
5
 
! Отговори
dpa преди 11 години
Пак сме на грешната страна.Ама с тези *** боко и цецо....ужас . Загиваме братя и то спейки. Преди поне бяхме горди и се борехме. В турция днес имаше протести срещу държавната им политика, полицията ги наби. Ние поне да протестираме против малоумието на политиците, ама дебелите и много *** ченгета дето им вдигнаха заплатите ще се нахвърлят и те срещу нас.
131
7
 
2
 
! Отговори
do 135 преди 11 години
Normalno mnogo si prili4ate arabite i bylgarite sy6ite l.....a predateli,zavistlivi i da znae6 4e turciq e sre6tu Esad ne sre6tu siriycite a te ne go iskat i armiqta mu e ot naemnici ne ot siriyci
130
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
целият Български Народ е за Асад само герб са за турция .
129
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"Барабар Петко с мъжете"
128
2
 
7
 
! Отговори
НАТО няма сили преди 11 години
Ердоган го прави този номер, за да покаже "сила" във вътрешнополитически аспект. Думка срещу Сирия, без да знае, дали ще порази редовната армия или джихадистите! НАТО няма сили да нападне Сирия.
127
1
 
9
 
! Отговори
НАЛИ! преди 11 години
''Чула жаба ,че се кове кон ,...та и ние -----с гайдите"!
126
3
 
19
 
! Отговори
подготовка на нова в преди 11 години
Действията на Турция твърде много напомнят на действията на нацистка Германия, при започването на Втората Световна война! Сирия няма никаква полза да напада Турция. Всичко това е една провокация и е подготовка на нова война срещу Сирия, Ирак и Иран!
125
11
 
19
 
! Отговори
Братя сирийци, преди 11 години
Целия български народ е с вас и кюрдите! Ще се бием рамо до рамо срещу турската орда! Имах колега състудент от СИРИЯ, много читав човек, умен, чувствителен и честен! А турците са подли, лукави, завистливи и коварни! Трябва да им дадем решителна битка! От всички страни!
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
145 ,нищо не може да бие данъците и ограниченията от днешните ти кредитори.
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До История, политика и После, европейците унищожили това гнездо на дискриминация, расизъм е геноцид и направили обединена Европа, за което българите са благодарни, защото българите винаги са били европейци с едно насилствено прекъсване от анадолски ориенталци