България в челото по нарушаване на човешките права в съда

Най-честите случаи са на дълго забавяне на започването на процес
Обновена: 10 окт 2012 10:46 | 10 окт 2012 10:43, Елка Василева
38
България в челото по нарушаване на човешките права в съда
Сред най-големите нарушители на човешките права сме при наказателни дела. Снимка: архив, Булфото

Гърция, България, Полша и Румъния са страните от ЕС, които през последните години най-много са нарушили правото на свобода и справедлив съдебен процес при наказателни дела. Това сочи проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) нарушения, пише британският в. "Гардиън".

Най-честият повод за критики е твърде дългото забавяне на започването на съдебния процес. В някои страни от ЕС досъдебното задържане под стража може да трае до 4 години, а в други страни няма законово определен максимум, отбелязва вестникът.

Проучването е извършено от лондонската организация Феър трайълс интернешънъл и международната юридическа фирма Клифърд Чанс и обхваща петгодишен период от 2007 до лятото на 2012 г.

Проблемите изглежда се влошават. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през 2011 г. са нараснали двойно до 75 нарушения.

Най-голям нарушител през проучения петгодишен период е Гърция със 108 нарушения. Повечето са свързани с хронични забавяния преди започване на съдебен процес. Също така не винаги има на разположение преводачи и са били изразени опасения за корупция в съдебната система в Гърция, се казва в изследването "Права на защита в ЕС".

България има 92 регистрирани в ЕСПЧ нарушения през изследвания петгодишен период, в повечето случаи заради необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, се отбелязва в доклада.

Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
пуц правосъдие преди 11 години
с пуцаджии съдии и следователи и прокурори не се прави правосъдие.дайте ход само на юристи от класиката-софийски университет завършили.
28
0
 
4
 
! Отговори
до к.33 преди 11 години
Ааа, не обиждай: преди петнадесетина години в Бургаския свободен университет въведоха специалността "Право", която не беше атестирана и първият випуск "прависти" бяха заплашени да увиснат без право да упражняват професията си. Да, ама един от випускниците беше Деница Христова - тогавашна снаха на съдебното величие от окръжен мащаб - нейната тъща. И заради снахата озакониха специалността. Сетне Деница се разведе с мъжа си , на тъщата дори някой й счупи ръцете, само че въпросната съдийка бързо дръпна първоначално с як гръб, в професията и като окр.съдия осъди журналистка задето си е позволила да критикува властта и силните на деня в Бургас. Делото стигна до ЕСПЧ-Страсбург и България беше осъдена да плати яка глоба. Повтарям България, а не Деница! За награда за правилна служба на хайлайфа на Бургас и най-паче заради това,че мъжът й беше един от активистите на ГЕРБ (сега на работа в Англия), Деница ,сега Петкова, е зам.министър на Министерството на правосъдието. То в БГ нещата са такива: магистратите парвят каквото си искат , а плащаме ние и никой не ни пита защо трябва да плащаме за прегрешенията,повечето от тях умишлени, на тези с черните и червените фустанели!
27
0
 
6
 
! Отговори
преценка преди 11 години
след 1990г.се навъдиха едни ПУЦ-ове по право, в които 6-ца е тройка от Софийски универси-тет, но част от съдии и прокурори са от тези ПУЦ-ове и какво добро правосъдие искате, наз-начени бяха с връзки и мъни и сега тези неможли да влязат "право" в Софийски университет правораздават, учат правото "на ход", по време на работа,но нямат акъл да го научат.Правотоза да се работи се иска: ум, логика, честност,търсене на правдата, но не от ПУЦ-ове.
26
0
 
4
 
! Отговори
до к.4 - СС преди 11 години
Четем, много добре четем! Ама прокуратурата и съдиите не са ли в една и съща система - съдебната?! Нали знаеш, че в бГ има законодателна, изпълнителна, съдебна власт. Към изп.власт е МВР, а в състава на това министерство са дознателите . Досъдебното производство се води под непрекъснатия контрол на наблюдаващ прокурор, а той е към съдебната система, нали е така, умник?! Хайде да не се правим на наивни! Когато се избираха 11 члена на ВСС от професионалната квота, тя включваше 6 съдии, 4 прокурори и един следовател. А правителството на тази исстема е Висшият съдебен съвет ВСС! Нещо да кажеш? И какво общо имат с тази система Б.Б. и Ц.Ц.? Те са от изпълнителната власт!
25
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Ама хайде да се разберем: Темида да не се оправдава с мудното досъдебно поризовдство! То се извършва под надзора на наблюдаващия прокурор, а прокуратурата е в съдебната власт! Друг е въпросът ,че съдии и прокурори се гледат едни други като кучето и котката! И сега какво излиза: съдиите са прави, прокурорите оплескали работата! Хайде де: значи в прокуратурата работят само *** и батлани, така ли излиза?! А съдиите са ангелчета, пърхащи с белите си крилца в небето! Да разгледаме тогава предпоследния случай на осъждане на БГ от ЕСПЧ: причина съдията Деница Петкова ,тогава съдия от бургаския окр.съд, която осъди кореспондентка на бургаски вестник, позволила си да проведе разследване как деца на силните на деня в Бургас се посочват като болни от тежки болести и като такива влизат с предимство в езикова гимназия! И какаво стана: за награда въпросната съдийка сега е зам.министър на Министерството на правосъдието, а глобата на Деница от Страсбург ще я плаща целокупният български народ! Ами за какво уволниха дисциплинарно съдия Мира Тодорова: единият от случаите беше забавени цели 5 години мотиви за присъда; ами 6 годишното туткане с осъждането на групата, ограбила валутата на семейство и изнасилила двете невръстни тогава дъщери. А наскоро Военно-апелативен съд опарвда изнасилвачите, влезли с взлом в жилището на потърпевшите! Така че виновни са и тези от досъдебното производство, но и съдиите, които се пишат ни лук яли, ни лук мирисали! Нали затова вандали украсиха входа на Съдебната палата с доматено пюре! До Върховната прокуратура още не са стигнали
24
0
 
5
 
! Отговори
До Х преди 11 години
На Доган оплака ли се? Той май не се оплаква от по-ниска заплата, за нищоправенето си! Движение за права и свободи? Чии свободи? Чии права?
23
2
 
5
 
! Отговори
х преди 11 години
да нарушенеята са много,особенно за правата на малцинствата,тероризирането при софийската джамия,за изучаването на майчин език,осаждането на имамите,при една и съща работа по ниски заплати за малцинствата и много,много други неща.
22
4
 
2
 
! Отговори
до Гаидара преди 11 години
Е Гаидарче как ще викаш ката Б Б ти е напълнил Гърлото със Сп....хахахахахахахахаахахах
21
0
 
6
 
! Отговори
До Диляна преди 11 години
Трябва да викаш но не само по форумите а да се съберете с други потърпевши и да протестирате пред съдът . Да се обадите на медийте да отразят събитието .И това е добро начало
20
0
 
9
 
! Отговори
ОТЧАЯН преди 11 години
Докато ги търпим ще е така . В съдебната система е нужна тотална подмяна рязане до кокал всички вън .И от европа ни казват че системата ни не работи добре но ние понеже сме тарикати . пишем само по форумите да подкукуросваме другите и чакаме някои друг да доиде да протестира .ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ няма да стане .Ще си теглим теглото още 500 г. само че от наще си хора и Русия и Европа немогет да ни избавят
19
1
 
9
 
! Отговори
Диляна преди 11 години
Искам да извикам, че чак в Брюксел да ме чуят. Прокурорите в Мездра стават съучастници на престъпни лица! Правят договорки с престъпни полицаи от РУП-Роман и с директора на ОДП Враца - Росен Иванов и ха прикриват престъплението извършено от кмета на Синьо-бърдо Цветан Василев. Съдии от РС-Мездра ми определят за вещи лица - починали експерти, експерти под запрещение и така всичко се върти в омагьосан свят. Делото се точи трета година и със сигурност ще се реши, когато починат потърпевшите! Това е
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът има само задължения и едно единствено право - да изпълнява задълженията, които му се вменяват!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то, Хелзиското комитет смее ли друг да закача?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо тогава медиите вчера нарекоха вандали пичовете, които са замеряли съдебната палата с домати. В този случай трябва авторът на материала от вчера да поднесе своите извинения на извършителите за доблестната им гражданска позиция.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
imam poznati, koito ne mogat da si reshat imoten problem ot ve4e 23 godini! Darjavata nqmala nujnite patishta za tozi problem!!!
14
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Малко са им доматите по фасадата на Съдебната палата!
13
0
 
16
 
! Отговори
Поне в нещо преди 11 години
сме първи. А впрочем - по много неща. Все лоши.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дойдат китайците да ни управляват с техните закони. Разстрел за корупция по бързата процедура!
11
1
 
12
 
! Отговори
marin преди 11 години
в РАЗГРАД ИМА НАИ- МНОГО К О Р У М П И Р А Н И СЪДИИИ! БСИЧКИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ ! комунизма там се завраъща !
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това "в челото" откъде ви дойде на ум? Наемете си редактор. Не е скъпо.